De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Witbier Witbier: drie stellingen Geschiedenis Karakteristieken

Verwante presentaties


Presentatie over: "Witbier Witbier: drie stellingen Geschiedenis Karakteristieken"— Transcript van de presentatie:

1

2 Witbier Witbier: drie stellingen Geschiedenis Karakteristieken
Verwante bierstijlen Voorbeelden Recepten Tips bij het brouwen van witbier

3 Al in de 17e eeuw dronk men witbier
Stelling 1 Al in de 17e eeuw dronk men witbier

4 Witbier dankt zijn naam aan de kleur
Stelling 2 Witbier dankt zijn naam aan de kleur

5 Wibier en Weizenbier zijn niet met
Witbier Stelling 3 Wibier en Weizenbier zijn niet met elkaar te vergelijken

6 Witbier Middeleeuwen: - ongemoute tarwe en (soms) haver
- wilde vergisting 1700 – 1800: kruiden - camoufleren slechte smaak - zoetheid graan compenseren - houdbaarheid vergroten 1800 – 1900: productie - 30 brouwerijen rondom Leuven rond 1950: schaarste 1950 tot nu: door Pierre Celis leven ingeblazen - Vlaams bierbrouwer ( ) - Hoegaarden (B) en Celis White (USA)

7 Witbier Smaakimpressie Hoegaarden

8 Witbier Karakeristieken kleur: bleek tot lichtblond
helderheid: tweeschijn tot troebel geur: neutraal tot zurig/ fruitig smaak: zoetig, zurig, kruidig bitterheid: minimaal body: dun tot medium

9 Witbier (verre familie)

10 Witbier Weizen Berliner Weisse American Wheatbeer
Kleur (EBC) 4 - 9 8 - 24 4 – 8 4 – 20 Bitterheid (EBU) 10 – 20 10 – 18 4 - 6 5 - 17 Smaak/aroma zoetig, citrusachtig, kruidig, koriander licht zurig, vanille, banaan, kruidnagelen zuur, droog, fruitig, broodachtig citrusachtig, granen, soms hoppig hopsmaak/-aroma minimaal variabel esters laag tot medium hoog medium tot hoog begin SG 1044 – 1052 1047 – 1056 1.028 – 1.032 1030 – 1050 eind SG 1008 – 1012 1015 – 1020 1,002 – 1,006 1004 – 1018 alcohol 4,5 – 5,5 5,0 – 5,6 2,5 - 3,8 3,5 – 4,5

11 Witbier voorbeelden:

12 Witbier Smaakimpressie Wieckse Witte

13 Witbier Witbier zelf brouwen: tips
Granen % tarwe, 5-10% haver, rest pilsmout maischschema: storten op 45 – 55 graden hop Goldings, Saaz, Hallertau kruiden Curacao of sinaansappelschillen, koriander gist Belgian Witbier; Belgian Abbey Vergisting: max. 20 °C

14 Witbier Smaakimpressie Gulpener Korenwolf

15 Samenstelling Gulpener Korenwolf
Witbier Samenstelling Gulpener Korenwolf Kruiden: koriander jaccamel sinaasappelschil vlierbesbloesem

16 Bedankt voor jullie aandacht !
Witbier Bedankt voor jullie aandacht !


Download ppt "Witbier Witbier: drie stellingen Geschiedenis Karakteristieken"

Verwante presentaties


Ads door Google