De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Installatie Linux Mint 13 Xfce

Verwante presentaties


Presentatie over: "Installatie Linux Mint 13 Xfce"— Transcript van de presentatie:

1 Installatie Linux Mint 13 Xfce
PTCC 2 april 2014 Deze sjabloon kan worden gebruikt als een beginbestand voor het verstrekken van updates voor het project mijlpalen. Secties Klik met de rechtermuisknop op een dia om secties toe te voegen. Secties kunnen u helpen uw dia's te ordenen en maken samenwerking tussen meerdere auteurs mogelijk. Notities Gebruik de sectie Notities om notities mee te leveren of om aanvullende gegevens beschikbaar te maken aan het publiek. Deze notities weergeven in de presentatieweergave tijdens uw presentatie. Houd rekening met de tekengrootte (belangrijk voor toegankelijkheid, zichtbaarheid, videotaping en onlineproductie) Bijpassende kleuren Let met name op de diagrammen, grafieken en tekstvakken. Houd er rekening mee dat deelnemers afdrukken in zwart-wit of grijswaarden. Voer een testafdruk uit om te controleren of de kleuren die u hebt gekozen er ook goed uitzien als ze alleen in zwart-wit worden afgedrukt en grijswaarden. Afbeeldingen, tabellen en grafieken Houd het simpel: gebruik indien mogelijk stijlen en kleuren die niet afleiden. Alle grafieken en tabellen van een label voorzien.

2 Installatiestappen Installatiehandleiding
Maak reservekopieën van documenten en vereenvoudig de apparatuur Laat Windows XP een schijfcontrole uitvoeren Zorg voor (tijdelijk?) bedraad internet Leg uw laptop aan de oplader Het eigenlijke installeren Schijfindeling Neem geen documenten en instellingen over Windows moet even wennen (dus schrik niet) Het vervolg

3 Installatie handleiding
Handleiding voor installeren: zo installeert u Mint makkelijk naast Windows Windows hoeft niet weg, als u Mint 13 Xfce installeert! Het is handig om uw computer tweevoudig opstartbaar te maken (dual boot). Zo kunt u na het aanzetten van uw computer, in een opstartmenu kiezen wat u wil starten: Mint of Windows. Zeker als u net met Linux begint, is dit beslist het beste. Het is gelukkig makkelijk om dit te doen, als u de volgende stappen volgt.

4 Reservekopieën Twee belangrijke tips bij de voorbereiding:
a. Maak vooraf kopieën van uw documenten, foto's, muziek en dergelijke, op een extern medium zoals een DVD of een externe harde schijf. Zeer belangrijk! b. Vereenvoudig uw apparatuur tijdelijk zoveel mogelijk. Dus koppel alle randapparatuur los, behalve natuurlijk muis, toetsenbord en scherm bij een bureaucomputer (duh...). Sluit die randapparatuur pas na de installatie weer aan.

5 Schijfcontrole Doe eerst even een schijfcontrole binnen Windows. Let op: defragmentatie is niet nodig, want daar houdt het installatieprogramma zelf al rekening mee! Dat scheelt gelukkig heel wat tijd.... Het schijfcontrole-gereedschapje van Windows XP is als volgt bereikbaar: dubbelklik op uw bureaublad Mijn computer - klik op C-schijf - rechtsklik muis: Eigenschappen - tabblad Extra - Foutcontrole. Vink alleen de bovenste optie aan: Fouten in het bestandssysteem automatisch corrigeren Klik op Starten.

6 Schijfcontrole Zie onderstaande schermafdruk (klik op het plaatje voor een vergroting):

7 Schijfcontrole Windows zal nu aangeven, dat hij een herstart nodig heeft om de schijfcontrole uit te voeren. Doe daarom een herstart. Tijdens de herstart doet Windows een schijfcontrole met CHKDSK. Sluit nu uw computer volledig af.

8 Bedraad Internet Hebt u een laptop? Leg hem dan aan de oplader, zodat u kunt installeren terwijl de laptop netstroom gebruikt. Wat u beslist niet wil, is een laptop waarvan de accu leegraakt tijdens het installeren van een besturingssysteem...

9 Laptop aan de lader Hebt u een laptop? Leg hem dan aan de oplader, zodat u kunt installeren terwijl de laptop netstroom gebruikt. Wat u beslist niet wil, is een laptop waarvan de accu leegraakt tijdens het installeren van een besturingssysteem...

10 Installatie Start uw computer op vanaf de DVD van Mint 13 Xfce, of vanaf een USB-geheugenstaafje met Mint erop (staan de BIOS-instellingen goed?). Let op: u gaat Mint dus niet binnen Windows installeren! Het is de bedoeling dat u uw computer van de DVD opstart, en niet vanaf de harde schijf (want dan start Windows). Mint start dan automatisch in een veilige "uitprobeersessie". In deze uitprobeersessie kunt u de installatie beginnen via de desbetreffende snelkoppeling op het bureaublad. Doe dit pas nadat u even hebt gestoeid met Mint, om te zien of alles goed werkt.

11 Installatie Let op: Mint is in de uitprobeersessie nog geheel Engelstalig! Dat komt bij de installatie alsnog goed, omdat u dan automatisch de ontbrekende Nederlandse taalpakketten binnenhaalt via het internet. Het installatieprogramma begint met het stellen van een aantal vragen aan u. Pas na het kiezen van de schijfindeling, begint het echte installeren. U wordt dus niet "overvallen". In het begin krijgt u dit scherm te zien.

12 Installatie

13 Installatie Vervolgens kiest u voor Installeer Linux Mint naast Windows, zodat uw Windows behouden blijft. Dat keuzescherm ziet er ongeveer als volgt uit

14 Installatie Klik op de knop Verder. Let op: krijgt u niet de keuze aangeboden om Windows te behouden en Mint ernaast te zetten? Een mogelijke oplossing vindt u hier (geschreven voor Ubuntu, maar de aanpak is identiek).

15 Installatie Schijfindeling: Eén van de laatste vragen van het installatieprogramma, zal een schijfindelingsvoorstel zijn. Het installatieprogramma zal namelijk aan u voorstellen om voor Mint ruimte vrij te maken op de harde schijf. Daardoor krijgt Windows dus wat minder ruimte, en kan Mint op het vrijgemaakte deel van de harde schijf worden gezet. Ter geruststelling: het installatieprogramma houdt rekening met de ruimte die al door Windows is gevuld, en bemoeit zich alleen met de nog ongebruikte ruimte op de Windowspartitie. U hoeft dus niet bang te zijn dat er Windowsbestanden verloren gaan!

16 Installatie Doorgaans zal het installatieprogramma u voorstellen om de beschikbare ongebruikte ruimte, voor de helft toe te delen aan Mint. Het voorstel van het installatieprogramma ziet er ongeveer zo uit

17 Installatie Let op de muispijl: die staat in het plaatje op de schuifbalk, waarmee u de voorgestelde grootte van de Mintpartitie kunt veranderen. Mint staat rechts. Let op: U kunt soms beter niet direct akkoord gaan met het voorstel van het installatieprogramma. Het installatieprogramma houdt namelijk soms te weinig rekening met de ruimtebehoefte en "ademruimte" van Windows of van Mint. Dus mogelijk wilt u Windows of Mint wat meer ruimte geven dan wordt voorgesteld.

18 Installatie Gebruik de schuifbalk (verschuiven gaat met de muis) om de ruimte te veranderen. Geef Mint bij voorkeur niet minder dan 20 GB. Mint staat in het rechterblok. Andere keuzes hoeft u niet te maken. Met andere woorden: het installatieprogramma gaat er al automatisch (standaard) vanuit, dat u Windows niet wil weggooien en dat u een tweevoudig opstartbare computer wil. Mint is gebruikersvriendelijk!

19 Installatie Neem geen documenten en instellingen over U krijgt in Mint soms ook nog de mogelijkheid om de documenten en instellingen (accounts) van Windows over te nemen. Doe dit liever niet: het is beter om uw Mint schoon op te bouwen. Vink dus niets aan en klik direct op "Verder". Het overnamevoorstel ziet er ongeveer als volgt uit:

20 Installatie

21 Installatie Selecteer hier dus niets en druk meteen op de knop "Verder". Het installeren vindt plaats en op het einde hebt u een tweevoudig opstartbare computer. U hebt nu Mint naast Windows gezet, en u kunt voortaan in het opstartmenu van Grub kiezen uit twee besturingssystemen.

22 Installatie Windows moet even wennen (dus schrik niet) De eerste keer dat u nu Windows weer start, zal die merken dat zijn schijfruimte kleiner is geworden. Daar moet Windows zichzelf even op instellen. U krijgt dan tijdens de opstart van Windows een blauw scherm te zien met witte letters, waarop Windows mededeelt dat hij de harde schijf controleert en "repareert". Laat Windows rustig zijn gang gaan met zijn "herstelactie". Daarna wil Windows herstarten; na de herstart is hij gewend aan zijn nieuwe schijfruimte en werkt Windows weer als vanouds.

23 Installatie Tip: gebruikt u Windows XP? Schakel dan na de installatie van Linux Mint, direct de netwerkverbindingen uit in Windows XP. Want alleen zonder internetverbinding is Windows XP nog veilig te gebruiken. Dat doet u in Windows XP als volgt: Startknop - Instellingen - Netwerkverbindingen Rechtsklik met de muis op elke opgesomde netwerkverbinding en kies Uitschakelen.

24 Het vervolg Dat was het! U bent klaar. Tijd om Mint 13 Xfce netjes af te werken. Zie hiervoor de pdf op de PTCC website of volg de link:

25 Bijlage Bereid dia's voor voor de bijlage in voor het geval dat meer gedetailleerde informatie of aanvullende dia’s nodig zijn. De bijlage is tevens nuttig als de presentatie later wordt uitgedeeld.

26 Bijlage Bronnen + vervolg:

27 Bijlage Sites Linux Mint 13 Xfce:
linux.startpagina.nl


Download ppt "Installatie Linux Mint 13 Xfce"

Verwante presentaties


Ads door Google