De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les 1 ‘De Ultieme Atleet’.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les 1 ‘De Ultieme Atleet’."— Transcript van de presentatie:

1 Les 1 ‘De Ultieme Atleet’

2 Backup link: kopieer en plak deze in een nieuw venster

3 De Olympische Spelen Griekenland
Eerste moderne Olympische Spelen in Griekenland – Olympia, ter ere van de oppergod Zeus Naam van de Olympische Spelen komt dan ook van de heilige stad Olympia

4 Klassieke Olympische Spelen
776 voor Christus 1e Olympische Spelen in Olympia Voor soldaten die hun oppergod Zeus vereerden Deelnemers waren alleen mannen Romeinen verboden de Olympische Spelen uiteindelijk. Vrouwen mochten niet eens kijken. Werd gehouden op de velden voor de tempel Daarna in het stadion : voor bezoekers Was bedoeld voor de Grieken, zodra de Romeinen de macht kregen in Griekenland werd de Olympische Spelen verboden!

5 1e Moderne Olympische Spelen
1894 eerste Olympische Congres, georganiseerd door Pierre de Coubertin (Frans historicus, pedagoog en 2e voorzitter van het IOC). In 1896 werden de eerste moderne Olympische Spelen, sinds het verbod, georganiseerd op het plein in Athene. Deze Spelen waren helaas geen succes! Sporten die meededen aan de Olympische Spelen waren: atletiek, gewichtheffen, schermen, wielrennen, worstelen, schieten, tennis, turnen en zwemmen.

6 Olympische Winterspelen
In 1921 werd er door het IOC besloten dat er ook een winterspelen moest komen. In 1924 werden de eerste Olympische Winterspelen georganiseerd Tot 1992 werden de Olympische winterspelen in het zelfde jaar als de Olympische zomerspelen gehouden

7 Olympische Winterspelen
1994 werden de Olympische winterspelen en zomerspelen niet meer in het zelfde jaar gehouden. Nu hebben we om de twee jaar een Olympische Spelen. Winterspelen om de 4 jaar en Zomerspelen om de 4 jaar. Deze twee worden met elkaar afgewisseld.

8 Symbolen en tradities De Olympische ringen Verbondenheid van de vijf werelddelen De kleuren symboliseren de vijf werelddelen en passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit. De kleuren van de ringen zijn terug te vinden in de vlaggen van de deelnemende landen. Ontwerper van de vlag: Rick Veldkamp, uit Deventer 1914.

9 Het Olympisch Vuur Symboliseert de eeuwige strijd om tot eenheid en verbondenheid te komen. Werd voor het eerst ontstoken in 1928 bij de spelen in Amsterdam. Sinds 1936 wordt het Olympisch vuur ontstokken d.m.v. zonnestralen in Olympia. Daarna begint de estafette loop van Olympia naar de plaats van de Olympische Spelen.

10 Filosofie ‘Het belangrijkste bij de Olympische Spelen is niet het winnen maar het deelnemen, zoals het leven niet begonnen is om te veroveren, maar om het leven van goede strijd’. Meedoen is belangrijker dan winnen!

11 1960 bij de Olympische Spelen in Rome werd de verbinding een feit!
Paralympische Spelen 1960 bij de Olympische Spelen in Rome werd de verbinding een feit! 1976 eerste Paralympische Winterspelen in Zweden 1980 Paralympische Spelen in Nederland – Arnhem Sinds 1988 worden de Paralympische Spelen georganiseerd in dezelfde steden en accommodatie als de Olympische Spelen Waarom de naam Paralympische Spelen: Para betekend in het Grieks dichtbij en de filosofie van de Paralympische Spelen is: zo veel mogelijk naleven van de regels van de Olympische Spelen. 1960 Paralympische Spelen met in totaal 400 sporters uit 23 landen 8 sporten stonden er op de Paralympische Spelen, waarvan er 6 nog steeds op het programma staan: 1. handboogsport 2. zwemmen 3. schermen 4. rolstoelbasketbal 5. tafeltennis 6. atletiek. Zijn nu nog meer sporten die mee doen zoals: rolstoeltennis, voetbal, zitvolleybal, judo, bankdrukken,boccia, goalbal, paardensport. 1976 voor het eerst toegankelijk voor sporters met verschillende handicaps: lichamelijke, verstandelijke of visuele handicap.

12 Olympische Spelen: van 27 juli tot 12 augustus in London
Paralympische Spelen: van 29 augustus tot 9 september Olympische Spelen: sporters, 26 Olympische sporten. Paralympische Spelen: 4200, 20 Paralympische sporten. Sporters moeten zich kwalificeren om mee te doen met de Spelen. De Bond van de desbetreffende sport heeft de kwalificatienorm (prestatienorm) vastgelegd. Wanneer er meer sporters zijn die aan de prestatienorm voldoen dan dat er plaatsen zijn, beslist de bond welke sporters naar de Spelen mag.

13 Filmpje!

14 Bedankt voor jullie aandacht!


Download ppt "Les 1 ‘De Ultieme Atleet’."

Verwante presentaties


Ads door Google