De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

HET BEREKENEN VAN DE UITGESLAGEN LENGTE BIJ HET KANTEN

Verwante presentaties


Presentatie over: "HET BEREKENEN VAN DE UITGESLAGEN LENGTE BIJ HET KANTEN"— Transcript van de presentatie:

1 HET BEREKENEN VAN DE UITGESLAGEN LENGTE BIJ HET KANTEN
Naar volgende dia

2 Gebruiksaanwijzing Deze presentatie werkt als volgt:
doorloop de presentatie stap voor stap door steeds de volgende dia te kiezen of selecteer in de inhoudsopgave het gewenste onderwerp. Om door de presentatie te navigeren kan men gebruik maken van onderstaande bedieningsknoppen: = naar inhoudsopgave = volgende dia = vorige dia = presentatie beëindigen

3 Inhoudsopgave Gebruiksaanwijzing Inhoudsopgave Begripsvorming
Principe kanten Rek en stuik Neutrale lijn Uitgeslagen lengte Buitenwerkse en binnenwerkse maat Buighoek en producthoek Berekenen gestrekte lengte Wat invoeren Voorbeeldproduct Invoergegevens Resultaten Afsluiting

4 Begripsvorming Principe kanten Rek en stuik Neutrale lijn
Uitgeslagen lengte Buitenwerkse en binnenwerkse maat Buighoek en producthoek

5 Principe kanten Het kantproces is een buigproces waarbij de buigbewerking geschiedt door met het bovengereedschap (het stempel) de plaat in de V-vormige groef van het ondergereedschap (de matrijs) te persen.

6 Rek en stuik Tijdens het buigen ontstaat er aan
de buitenzijde van de bocht rek en aan de binnenzijde stuik. Door de rek wordt het materiaal langer en door de stuik wordt het materiaal korter. Bij de overgang van rek naar stuik wordt het materiaal niet langer en niet korter, de lengte blijft neutraal, dit noemt men de neutrale lijn.

7 Neutrale lijn De neutrale radius (Rn) verschuift tijdens het
buigen in richting van de binnenradius (Ri) De verschuiving is afhankelijk van de verhouding (Ri/S) van de binnenradius (Ri) en de plaatdikte (S)

8 Uitgeslagen lengte De uitgeslagen lengte is de lengte van de neutrale lijn in de delen die recht blijven tijdens het buigen en de delen die gebogen worden tijdens het buigen. In onderstaand voorbeeld is dit: deel AB + deel BC + deel CD

9 Buitenwerkse en binnenwerkse maat
De buitenwerkse maat is de maat die gemeten wordt aan de buitenzijde van het product. De binnenwerkse maat is de maat die gemeten wordt aan de binnenzijde van het product.

10 Buighoek en producthoek
De buighoek is het aantal graden waarover het materiaal vanuit gestrekte toestand gebogen moet worden om de gewenste producthoek te verkrijgen. De producthoek is de ingesloten hoek tussen 2 productdelen na het buigen. De buighoek is dus gelijk aan (180˚- de producthoek)

11 Berekenen gestrekte lengte
De uitgeslagen lengte, ook wel gestrekte lengte genoemd, kunnen we aan de hand van voorgaande uitleg berekenen. Het uiteindelijke berekenen wordt uitgevoerd door de juiste gegevens van het product in te voeren in een Excelbestand. Welke gegevens er ingevoerd moeten worden wordt aan de hand van een voorbeeldproduct uitgewerkt.

12 Wat invoeren? Selecteer een materiaalsoort (Staal, RVS of Aluminium).
Klik op de link om het bijbehorende bestand te openen. (Lengteberekening) Selecteer een materiaalsoort (Staal, RVS of Aluminium). Vul de plaatdikte en de maat van de V-groef in. Vul in het groene vakje van deze kolom de waarde van de buitenwerkse maat van het productdeel in. Vul in dit groene vakje van de kolom “buighoek” de waarde 90 in indien de buighoek 90˚(haaks) is. Vul in dit groene vakje van de kolom “buighoek” de waarde voor de buighoek in indien de buighoek groter dan 90˚ is. Vul in dit groene vakje van de kolom “buighoek” de waarde voor de buighoek in indien de buighoek kleiner dan 90˚ is.

13 Voorbeeldproduct Van het voorbeeldproduct Voorbeeldproduct
moeten de volgende gegevens ingevoerd worden: Materiaalsoort Materiaaldikte V-groef Buitenwerkse maten Buighoeken Voorbeeldproduct

14 Invoergegevens Selecteer als materiaalsoort: Staal.
Klik op de link om het bijbehorende bestand te openen. (Lengteberekening) Selecteer als materiaalsoort: Staal. Vul voor de plaatdikte 3 en voor de V-groef 24 in. De buitenwerkse maten zijn: Deel AB  35 Deel CD  38 Deel EF  42 Deel GH  75 Deel IJ  48 Deel KL  39 De buighoeken zijn: Hoek BC  120 Hoek DE  90 Hoek FG  90 Hoek HI  45 Hoek JK  45 Opm: Vul de waarden op de juiste positie in anders wordt de berekening niet goed uitgevoerd.

15 Resultaten 35 35 120 10,16 6,8 10,2 38 24,4 90 7,62 6,8 7,6 42 28,4 3 90 7,62 6,8 7,6 3,8 24 75 65,4 45 3,81 2,82 3,8 48 42,4 45 3,81 2,82 3,8 39 36,2 258

16 Afsluiting Is alles goed ingevuld dan is de totale lengte 258 mm.
Bij elke verandering van materiaalsoort, afmeting van de V-groef, productmaat, buighoek en/of het aantal buigingen zal het resultaat van de berekening meteen worden aangepast. Vult men bij de kolom buighoek een foutieve waarde in dan zal de cel rood oplichten. Let er goed op dat men die cellen invult die ingevuld moeten worden en geen andere cellen om te voorkomen dat het programma daarna niet meer op de juiste manier werkt.


Download ppt "HET BEREKENEN VAN DE UITGESLAGEN LENGTE BIJ HET KANTEN"

Verwante presentaties


Ads door Google