Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
1
Microbiologie in voeding
Controleprogramma van (nieuwe) zoönosen die via voeding worden overgedragen Raadgevend comité 26 mei 2004
2
Inleiding Door de recente crisissen in de vleessector (dioxine, mond-en klauwzeer, gekkekoeienziekte) gaat de consument (zelfs de decision makers) denken dat : Er steeds vaker nieuwe problemen inzake voedselveiligheid opduiken Deze steeds ernstiger zijn Deze minder en minder beheersbaar zijn De ware toedracht moet worden vastgesteld en er moet worden gecommuniceerd
3
Historiek van het Europees toezicht
Bijwerking van de richtlijn 92/117/EEG (richtlijn 2003/99/EG en Verordening EG 2160/93) “zoönosen” (gecoördineerd toezicht en maatregelen ter vermindering hiervan) Beschikking 2119/98/EEG “toezicht op overdraagbare ziekten bij de mens” Verordening 178/2002/EG (Food law) “ verantwoordelijkheid van de producent”
4
Aantal humane infecties met voedsel-pathogenen: (Belgische referentiecentra en peillaboratoria)
1999 2000 2001 2002 Salmonella 15774 14088 11065 10075 Campylobacter 6514 7473 7356 7354 Listeria monocytogenes 46 48 57 44 E.coli O157 47 Shigella 297 208 563 223 Yersinia enterocolitica 690 572 450 433 Raadgevend comité 26 mei 2004
5
Aantal geregistreerde uitbraken van voedseltoxi-infecties in België
1999 2000 2001 2002 Salmonella 25 7 21 14 Campylobacter - 1 L.monocytogenes S.aureus 3 B.cereus 2 2? Cl.perfringens E.coli O157 DSP Totaal 40 35 49 83 Raadgevend comité 26 mei 2004
6
Verantwoordelijke agentia bij voedseltoxi-infecties in 2001
Raadgevend comité 26 mei 2004
7
Salmonella Bereidingen op basis van rauwe eieren Pluimveevlees
Varkensvlees Melkproducten Chocolade Raadgevend comité 26 mei 2004
8
(1)Salmonella (screening) : 9712
Raadgevend comité 26 mei 2004
9
(2) Salmonella (screening)
Raadgevend comité 26 mei 2004
10
Campylobacter Pluimveevlees Varkensvlees Rauwe melk
Raadgevend comité 26 mei 2004
11
Campylobacter (screening) : 2420
Raadgevend comité 26 mei 2004
12
Listeria monocytogenes
Rauwmelkse kazen Vleesproducten (paté, salami, ham) Rauwe zalm Roomijs, boter Raadgevend comité 26 mei 2004
13
(1) Listeria monocytogenes : 5313
Raadgevend comité 26 mei 2004
14
(2) Listeria monocytogenes
Raadgevend comité 26 mei 2004
15
E.coli O157 Rauwe melk, rauwmelkse kaas Rundsgehakt
Raadgevend comité 26 mei 2004
16
E. coli 0 157/H7 : 3250 Raadgevend comité 26 mei 2004
17
Yersinia enterocolitica
Melk, roomijs Varkensvlees Raadgevend comité 26 mei 2004
18
Yersina enterocolitica : 300
Raadgevend comité 26 mei 2004
19
Vibrio parahaemolyticus
Rauwe vis Schaaldieren Raadgevend comité 26 mei 2004
20
Vibrio Parahemoliticus : 216
Raadgevend comité 26 mei 2004
21
Stafylococcen Contaminatie van voedsel door manipulatie
Bv bakkerijproducten gehakt, roomijs, kaas Raadgevend comité 26 mei 2004
22
Staphylococcus coagulase+ : 3175
Raadgevend comité 26 mei 2004
23
B.cereus Rijst, Pasta (zetmeelrijke producten)
Bereide schotels met vlees Raadgevend comité 26 mei 2004
24
Bacillus cereus : 310 Raadgevend comité 26 mei 2004
25
Clostridium Cl.perfringens: bereid vlees, sausen
Cl.botulinum: huisconserven, vis, honing Raadgevend comité 26 mei 2004
26
Clostridium botulinum (12) & perfringens (230)
Raadgevend comité 26 mei 2004
27
Oorzaken van voedseltoxi-infecties virussen
Hepatitis A, E Norovirus virus Rotavirus Astrovirus Calicivirus, Raadgevend comité 26 mei 2004
28
Virus : HépatitisA (200) & Norovirus (200)
Raadgevend comité 26 mei 2004
29
Toxines - ASP - DSP - PSP (Shellfish poison) : 580
Raadgevend comité 26 mei 2004
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.