De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoe goed is jouw keukenwoordenschat?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoe goed is jouw keukenwoordenschat?"— Transcript van de presentatie:

1 Hoe goed is jouw keukenwoordenschat?
Voedingsquiz Hoe goed is jouw keukenwoordenschat?

2 Spelregels vragen over keukenmateriaal, -termen en -technieken
3 reeksen van 5 vragen verbetering na elke reeks per vraag 2 punten, bij foute schrijfwijze 1 punt invullen op antwoordformulier Tussendoortje = woordenrooster  afgeven op het einde van ronde 3  28 benamingen van kookmateriaal

3 Aandachtspunten ! Luisteren tijdens de vragen In stilte overleggen
Respect voor groepsgenoot / klasgenoten

4 Uitleg rebus/droedel:
Beelden belangrijk Letters  klanken belangrijk bv. L = EL; K = KA  soms letter vervangen bv. P = B  Peer = Beer  positie belangrijk vb Bij  bijVOORbeeld

5 REEKS 1

6 1. Welke kooktechniek zie je in deze rebus?
V = F x 2

7 2. Welke keukenterm vind je in de rebus?
_______ N R

8 3. Geef het correcte Nederlandse woord voor dit keukengerei:

9 4. Wat betekent blancheren?
Is dat een biertje (een blanchke) toevoegen aan een stoofpotje; Levensmiddelen eerst in koud water steken en korte tijd koken om te voorkomen dat het voedsel té ver doorkookt?

10 5. Welk keukengerei wordt hier bedoeld?
I = O

11 Correctie ronde 1

12 1. Welke kooktechniek zie je in deze rebus?
V = F x 2 Flam beren

13 2. Welke keukenterm vind je in de rebus?
BLIKOPENER _______ N R

14 3. Geef het correcte Nederlandse woord voor dit keukengerei:
GARDE

15 4. Wat betekent blancheren?
Is dat? een biertje (een blanchke), toevoegen aan een stoofpotje Levensmiddelen eerst in koud water steken om dan korte tijd koken om te voorkomen dat het voedsel té ver doorkookt.

16 5. Welk keukengerei wordt hier bedoeld?
POLLEPEL - K I = O

17 REEKS 2

18 1. Wat wordt aan vlees of vis toegevoegd bij een marinade? (2 dingen)

19 2. Welke keukenterm zit hier verstopt?
+ + F

20 3. Geef een andere benaming voor bestanddelen.

21 4. Welke keukentechniek zit hier verstopt?
N = R OE = I D

22 5. Niemand heeft graag graten in zijn vis … Hoe noemt men de techniek waarbij een vis voorzichtig van de graat wordt gehaald? TIP: 1e deel: een verkeersopstopping 2e deel: een ander woord voor kippenhok

23 Correctie ronde 2

24 1. Wat wordt aan vlees of vis toegevoegd bij een marinade?
azijn, water wijn kruiden groenten

25 2. Welke keukenterm zit hier verstopt?
+ + F FRUITEN Het in een open pan, in wat vetstof, zachtjes verhitten van groenten.

26 3. Geef een andere benaming voor bestanddelen.
ingrediënten

27 4. Welke keukentechniek zit hier verstopt?
N = R OE = I D SNIPPEREN (fijnsnijden)

28 5. FILEREN Niemand heeft graag graten in zijn vis …
Hoe noemt men de techniek waarbij een vis voorzichtig van de graat wordt gehaald? FILEREN TIPS: 1e deel: een verkeersopstopping = FILE 2e deel: een ander woord voor kippenhok = REN

29 REEKS 3

30 1. Welke bereidingsterm zit hier achter?
A = E AF = O

31 2. Hoe heet het bereiden van gerechten in frituurvet of -olie bij een temperatuur van 150° tot 175°?

32 3. Welke kooktechniek is hier verstopt?
STE = V

33 4. Wat is de correcte benaming voor het maken van een korstje rond vis of vlees, met ei(wit) en daarna met paneermeel?

34 5. Vervoeg het werkwoord kruiden correct in de zin:
Kruidt … de groenten naar smaak met peper en zout.

35 Correctie ronde 3

36 1. Welke bereidingsterm zit hier achter?
STOMEN A = E AF = O

37 2. Hoe heet het bereiden van gerechten in frituurvet of -olie bij een temperatuur van 150° tot 175°?
frituren

38 3. Welke kooktechniek is hier verstopt? STOVEN
STE = V

39 4. Wat is de correcte benaming voor het maken van een korstje rond vis of vlees, met ei(wit) en daarna met paneermeel? PANEREN

40 5. Vervoeg het werkwoord kruiden correct in de zin:
Kruidt … de groenten naar smaak met peper en zout.


Download ppt "Hoe goed is jouw keukenwoordenschat?"

Verwante presentaties


Ads door Google