De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Media Wijsheid December 2010.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Media Wijsheid December 2010."— Transcript van de presentatie:

1 Media Wijsheid December 2010

2 Even voorstellen Marcel van Ewijk Internet Communicatie
Effectief gebruik van Computer Informatie voor specifieke doelgroepen

3 Opzet van de avond Inleiding Informatieronde Pauze Tips & Discussie
Afsluiting

4

5

6

7

8 MSN’nen Pingen Chatten SMS’en Hyves Twitteren

9 AHSV WSWA CS BJT KJMO 8UV BRB cul8r cu w8 ff achter het schuurtje van
waar spreken we af CS BJT Centraal Station KJMO bij jou thuis kom je me ophalen 8UV BRB acht uur vanavond? be right back (ben zo terug) cul8r see you later (zie je later) cu w8 ff see you (zie je snel) wacht even Wikipedia…

10

11 ? Vraag SMS’ers =…..% Muppets =…..% Geen idee waar het allemaal over
gaat =…..%

12 Heeft u een eigen MSN account?
Vraag Heeft u een eigen MSN account?

13 Heeft u een account bij een van de social media aanbieders?
Vraag Heeft u een account bij een van de social media aanbieders?

14 SHIFT Happens!

15 Wat is Mediawijsheid? Alle kennis en vaardigheden en de mentaliteit die we nodig hebben om bewust, kritisch en actief mee te doen in een wereld waarin media een bepalende hoofdrol spelen

16 Wat doen kinderen zoal Muziek luisteren Communiceren
Informatie halen en brengen Profiel opbouwen Foto’s delen Contact leggen

17 The Cloud….. Muziek luisteren Communiceren Informatie halen en brengen
Profiel opbouwen Foto’s delen Contact leggen

18 The Cloud….. Steeds meer zullen we onze kennis en informatie op het internet achterlaten…. Zelf bouwen we een on-line profiel op…. Maar ook anderen zijn in staat van jou een profiel te bouwen.

19 The Cloud….. Er ontstaat een semantisch web…
Informatie van verschillende plaatsen op Internet wordt automatisch gekoppeld en slim ingezet. Door profielen wordt persoonlijke voorkeur en voorkennis meegenomen in het getoonde resultaat

20 Een aantal activiteiten uitgelicht
Concreet Een aantal activiteiten uitgelicht

21 Surfen / Websites Op websites kunt u informatie vinden.
De meeste websites zijn leuk en informatief, andere zijn saai. Sommige sites zijn schokkend, ook voor volwassenen. Het is nu eenmaal zo dat iedereen een website kan opzetten. Ook mensen bij wie zogezegd een steekje los zit Discussie: Filteren of opvoeden

22 Chatten Veel kinderen zijn gek op MSN
Met het chatprogramma van MSN beslist het kind zelf welke klasgenoten, vrienden en vriendinnen op hun persoonlijke MSN-lijst komen te staan. Tenminste, zolang ze niet klakkeloos de MSN-adressen van hun klasgenoten kopiëren! Lastige chatters kunnen zij eenvoudig blokkeren. Discussie: Controleren of niet

23 E-mail E-mail wordt door kinderen minder gebruikt.
online (webmail) of van en naar eigen computer.

24 (Web)Cammen Met een webcam kan een kind videobeelden van zichzelf maken. Deze beelden kan hij op internet publiceren. Als het kind chat met een bekende is deze via de webcam live zien. Kinderen maken steeds vaker gebruik van webcams. Discussie: Wel of geen webcam

25 You Tube kosteloos videofilmpjes uploaden, bekijken en delen. Het motto: 'Broadcast Yourself'. Veel gebruikt om muziekclips te bekijken Bloopers zijn ook populair Na registreren krijgt iedere gebruiker zijn eigen YouTube Kanaal Redactie YouTube haalt schokkend materiaal weg (Porno – Geweld) Ongewenst op YouTube geplaatst worden

26 Profiel Sites Myspace, Hyves, Sugababes, Kaboem, etc
Sociale netwerksites voor kinderen richten zich vooral op vermaak en het in contact blijven met vriendjes en vriendinnetjes Het kind word lid te van een sociale netwerksite door een profiel aan te maken. Ze schrijven dan een stukje over zichzelf, plaatsen wat foto’s etc…

27 Waar is Chris?

28 Waar is Chris?

29

30 Risico’s Relativeer de risico's!!!
Daadwerkelijk gevaarlijke of bedreigende situaties Vervelende berichten Wettelijk en financieel Passwords Privacy Ongeschikt materiaal Verwaarlozing sociale leven en school Computerinbraak Relativeer de risico's!!!

31 Toon interesse Praat geregeld met uw kinderen over wat ze online doen en met wie ze praten. Interesse tonen in de online activiteiten van uw kind betekent niet een gebrek aan vertrouwen. Zoals u geïnteresseerd bent in de echte vrienden van uw kinderen, kunt u ook interesse tonen in hun internetvrienden.

32 Samen surfen Surf regelmatig samen met uw kind. Neem de tijd om te zien wat uw kind op het internet doet, wat zijn of haar interesses zijn en leer zelf ook werken met de programma's die uw kind gebruikt

33 Duidelijke afspraken maken
Maak duidelijke afspraken over het internetgebruik zoals de tijd die hij of zij online doorbrengt. Internet is leuk en leerzaam maar net als volwassenen kunnen kinderen zo in hun 'internetleven' opgaan, dat het ten koste gaat van hun 'gewone' leven.

34 Wachtwoord kiezen Help uw kind een nickname of adres te kiezen waaruit geen persoonlijke informatie kan worden afgeleid. Voorkom vooral suggestieve namen zoals 'happygirl1995' . Door een nickcame als deze te gebruiken kan dit mensen met verkeerde bedoelingen aantrekken.

35 Geen persoonlijke informatie
Vertel uw kinderen geen persoonlijke gegevens aan onbekenden te geven (adres, telefoonnummer, bankrekeningnummer, etc.).

36 Bewust maken Maak uw kind duidelijk dat op internet niet alles is wat het lijkt. Wie zich voordoet als leeftijdsgenootje is mogelijk een volwassen man. Wie zich voordoet als vriend misschien niet te vertrouwen.

37 Goed zicht houden Plaats de internet-pc op een plek waar u meer zicht heeft op uw kind en de computer.

38 History bekijken Bij jonge kinderen is het nuttig om af en toe de 'history' van de browser te bekijken. Hier kunt u zien waar ze geweest zijn. Vertel tieners dat de history niet gewist mag worden.

39 Bericht geschiedenis instellen
Bij jonge kinderen is het nuttig om af en toe de 'history' van de browser te bekijken. Hier kunt u zien waar ze geweest zijn. Vertel tieners dat de history niet gewist mag worden.

40 Virusscanner gebruiken
Zorg dat u over een goede virusscanner op uw pc beschikt en zorg dat deze up to date is. Vertel uw kinderen dat ze geen programma's van onbekende sites en onduidelijke attachments ( bijlagen) openen. Vraag uw kinderen het u te melden wanneer de pc 'raar' doet.

41 Discussie Filteren of opvoeden (Surfen) Controleren of niet (MSN)

42 Top 10 1 MSN Msn staat voor niets anders dan 'Microsoft Network'. Het is een programma, waarmee men onderling kan praten (typen) via schermpjes, of zelfs via videoberichten (dit betekent dat je elkaar kunt zien en met elkaar kunt praten, eigenlijk gratis bellen!) of webcam. Officieel heet het msn messenger, zoals te zien is in onderstaand plaatje. In de volksmond wordt het echter gewoon msn genoemd, en niet meer msn messenger Doen!

43 Tips Hoe blokkeert u iemand op msn?
Schakel de berichten geschiedenis in, zodat alle gesprekken terug te lezen zijn. Geef als ouder het goede voorbeeld met je eigen chatgedrag. Laat je kinderen alleen chatten via sites waar een login-naam – dus inschrijving – noodzakelijk is om zich te identificeren. Help ze een loginnaam of nickname te bedenken en zorg ervoor dat deze niet te veel prijsgeeft over de persoon zelf. Zorg dat je kinderen nooit hun adres, telefoonnummer of persoonlijke gegevens op internet achterlaten. Bij sites waar je je moet inschrijven, is het handig om samen met je kind een inlog te bedenken.

44 Tips Vertel je kinderen dat ze nooit in het echt moeten afspreken met iemand die ze in een chatbox hebben gesproken. Leg uit dat online-vrienden in het echt misschien wel heel andere personen zijn. Niet alles wat ze lezen of zien is waar. Leer je kinderen dat het verschil tussen goed en kwaad hetzelfde is in chatrooms als in het echte leven. Moedig je kinderen aan om andere mensen op internet te respecteren. Zorg dat je kind het je vertelt, als het zich onprettig voelt bij iets of iemand op internet. Blijf rustig en vertel je kinderen dat het heel goed is dat ze hun ervaring met je delen.

45 Top 10 2 Hyves Gratis sociale netwerksite met miljoenen leden, niet voor kinderen bedoeld, maar wel mateloos populair. Kinderen kunnen een netwerk van vrienden aanleggen. De privacy is afhankelijk van het profiel; help uw kind dus bij het wegwijs worden op Hyves. Zoveel mogelijk samen doen!

46 Tips Praat met je kind over de veiligheid op Hyves.
Wat als iedereen kan je profiel zien? Gebruik als profielafbeelding en achtergrond een niet al te duidelijke foto van jezelf.  Zo weten mensen die je kennen weten dat jij het bent, maar vreemden niet Voeg alleen mensen die je kent toe aan je profiel Bedenk dat een kind wel hoort dat Hyves gevaarlijk is, maar dat hij dit nog niet altijd kan beseffen. Blijf je kind dus helpen met zijn gedrag op Hyves, maar doe dit wel op een niet-bemoeierige en positieve manier! Anders zal hij alles stiekem gaan doen. Voor ouders is er de brochure ‘Kinderen en Hyves'.

47 3 Habbo Hotel Top 10 Zoveel mogelijk samen doen!
Habbo Hotel is een spel, waarbij kinderen een virtuele ‘ik’ (habbo) maken en daarmee door het hotel lopen. Er kunnen meubels en toebehoren worden gekocht of geruild. Kinderen onder de 12 mogen niet zelf een account maken. Zoveel mogelijk samen doen!

48 Tips Je echte leven is privé. Hou je online vrienden online.
Geef je niet bloot. Wees niet bang om jezelf te beschermen. Wees een slimme surfer. Negeren kun je leren. Aardig zijn loont.

49 4 Spele.nl Top 10 Zoveel mogelijk samen doen!
Commerciële verzamelsite met verschillende categorieën spelletjes, zoals sport, behendigheid en meiden. Maar ook gewelddadige games voor volwassenen. Geen leeftijdsindicaties. De makers prijzen zichzelf aan als marketingspecialisten, wat het ergste doet vermoeden. Zoveel mogelijk samen doen!

50 5 GoSupermodel Top 10 Zoveel mogelijk samen doen!
Virtuele wereld voor meisjes, die een eigen poppetje kunnen opwerken tot topmodel. Daarvoor moet wel worden betaald. Zoveel mogelijk samen doen!

51 Top 10 6 Het Klohuis Leuke site van het gelijknamige tv-programma met vooral héél veel te doen: sketches maken, games ontwerpen, filmpjes kijken, een reportagecursus. Interactief tot en met. Doen!

52 7 YouTube Top 10 Zoveel mogelijk samen doen!
Website met gratis filmpjes, van parkieten die kunstjes doen tot professionele muziekclips waarmee wereldroem wordt vergaard. Niet gemaakt voor kinderen, maar ze zijn er wel dol op. Zoveel mogelijk samen doen!

53 8 Kennisnet KIDS Top 10 Doen!
Gebruikersvriendelijke site met goede verdeling naar leeftijd. Educatief en misschien minder hip dan andere toppers, maar zeer de moeite waard. Al was het maar omdat kinderen al spelend nog een hoop kunnen ontdekken. Doen!

54 Top 10 9 Spongebob Winnaar van de Iets minder hysterisch dan de tekenfilm over de spons, al is de site bomvol. Erg leuk is de cartoon creator, waarmee kinderen hun eigen tekenfilm kunnen maken. Doen!

55 Top 10 10 KvKinderen Heel veel muziek op deze site van het bekende kinderkoor van de Vara. Er zijn clipjes te bekijken en er is een karaoke waarmee kinderen een hit kunnen opnemen. Doen!


Download ppt "Media Wijsheid December 2010."

Verwante presentaties


Ads door Google