De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Schooljaar Mr. Coussens 4MO MO MO OMC

Verwante presentaties


Presentatie over: "Schooljaar Mr. Coussens 4MO MO MO OMC"— Transcript van de presentatie:

1 Schooljaar 2016-2017 Mr. Coussens 4MO1 --- 4MO2 --- 4MO3 --- 4OMC
Natuurwetenschappen Schooljaar Mr. Coussens 4MO MO MO OMC

2 Thema 8: Druk 1) Het begrip druk + 3) Eenheid van druk Voorbeelden waar we druk kunnen zien: - Voetstappen in de sneeuw / het zand - Afdrukken van scherpe voorwerpen (nagels, spijkerbed) - Steekschuim - Door het ijs zakken Druk is een grootheid met een eenheid (invullen in tabel). Besluit: De druk (= p) toont ons de invloed van de kracht op een oppervlak.

3 Thema 8: Druk 1) Het begrip druk + 3) Eenheid van druk Toepassing van druk - Een standbeeld op een sokkel (overlopen in cursus) Besluit: De standaardeenheid van druk is de pascal (= Pa), maar we kunnen ook de eenheid bar gebruiken. - 1 bar = Pa (of Pa)

4 Thema 8: Druk 2) Factoren die druk beïnvloeden
“Druk is de kracht die verdeeld wordt over een oppervlakte.” Van welke twee factoren is de druk dus afhankelijk? - Kracht (noteren in tabel) - Oppervlakte (noteren in tabel) De grote van de druk kan je zien aan de vervorming die het veroorzaakt. - Hoe groter de vervorming, hoe groter de druk (en omgekeerd). Besluit: We kunnen de druk aanpassen door de kracht en/of de oppervlakte aan te passen. De druk kunnen we bepalen aan de hand van de vervorming die het veroorzaakt.

5 Thema 8: Druk 2) Factoren die druk beïnvloeden
Invloed van de kracht op de druk. Bespreek de invloed van de hoeveelheid bakstenen op een mousse. - Algemeen - Grafiek - Formule Besluit: De druk is recht evenredig met de geleverde kracht F. Dit wil zeggen: hoe groter de kracht, hoe groter de druk.

6 Thema 8: Druk 2) Factoren die druk beïnvloeden Invloed van de oppervlakte op de druk. Bespreek de invloed van de oppervlakte op een mousse. - Algemeen - Grafiek - Formule Besluit: De druk is omgekeerd evenredig met de oppervlakte. Dit wil zeggen: hoe kleiner de oppervlakte, hoe groter de druk.

7 Thema 8: Druk 2) Factoren die druk beïnvloeden Welke factor is het probleem en wat loopt er precies fout? - Een klein kindje krijgt de duimspijker niet in het prikbord. - Een auto zit vast in de modder en zakt dieper weg. Waarom hebben… - zuilen van een tempel onderaan een verbreding of voetstuk? - nagels en vijzen een scherpe punt?

8 Thema 8: Druk 4) Voorbeeldopdrachten
Voorbeeldopdracht maken in schrift. De Eiffeltoren, gebouwd voor de wereldtentoonstelling te Parijs in 1889, is nog steeds Europa’s hoogste toren. Bereken de druk die deze toren geeft op zijn vier funderingen van samen 104 m² groot. De massa van deze toren wordt geschat op 7200 ton.

9 Thema 8: Druk 4) Voorbeeldopdrachten
Voorbeeldopdracht maken in schrift. De poten van een stoel geven een druk van 1000 kPa op de klasvloer. Hoe groot is het gewicht van de leerling die erop zit als de poten een totale oppervlakte van 4,00 cm² hebben?

10 Thema 8: Druk 4) Voorbeeldopdrachten
Voorbeeldopdracht maken in schrift. Om de nieuwe betonvloer in het atelier te beschermen, proberen we de druk te beperken tot 15,0 MPa. Dit houdt in dat we het gewicht van zware machines proberen te verdelen door er, indien nodig, grotere voetjes onder te plaatsen. Hoe groot moet het steunoppervlak zijn van de nieuwe freesmachine van 4500 kg.

11 Thema 8: Druk INDIVIDUEEL WERK  Opdracht 2 pagina 153
Opdracht maken in schrift.  Opdracht 2 pagina 153  Opgave 2 pagina 155  Opgave 5 pagina 156  Opgave 7 pagina 157  Practicum

12 Thema 8: Druk OPDRACHTEN 1 6


Download ppt "Schooljaar Mr. Coussens 4MO MO MO OMC"

Verwante presentaties


Ads door Google