De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Beste kijker, Als u deze diavoorstelling begint, hoeft u niet meer door te klikken. Dit zal automatisch gaan. Marloes van Wolfswinkel & Eline Geragesion.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Beste kijker, Als u deze diavoorstelling begint, hoeft u niet meer door te klikken. Dit zal automatisch gaan. Marloes van Wolfswinkel & Eline Geragesion."— Transcript van de presentatie:

1 Beste kijker, Als u deze diavoorstelling begint, hoeft u niet meer door te klikken. Dit zal automatisch gaan. Marloes van Wolfswinkel & Eline Geragesion

2 Eline Geragesion en Marloes van Wolfswinkel CKV
Moderne dans Eline Geragesion en Marloes van Wolfswinkel CKV

3 Waar gaan wij het over hebben?
Wat is moderne dans? Geschiedenis Kenmerken moderne dans Kijkvraag Bekende moderne dansgezelschappen Nederland Bekende moderne danser uit Nederland Hoe word je moderne danser Eigen element / idee

4 Wat is moderne dans? Moderne dans is een dans waarbij je je lichaam gebruikt als communicatiemiddel. Je wilt met je lichaam dus iets overbrengen op je publiek. Door modern te dansen kan je emoties en gevoelens uitbeelden door deze in je dans proberen te leggen door bewegingen. Moderne dans ontstond toen mensen opzoek gingen naar andere manieren van dansen dan alleen het klassieke ballet. Moderne dans is dus ontstaan omdat mensen niet meer die strakke regels van het ballet wilden. Moderne dans is vrij en je kan er je eigen beweging in leggen.

5 Geschiedenis De moderne dans is ontstaan in het begin van de twintigste eeuw. Met het begrip modern werd vooral het onderscheid met de klassieke dans, het ballet duidelijk gemaakt. Binnen de moderne dans staat de danservaring zelf en de oorsprong van beweging centraal. Inmiddels moderne andere betekenissen. Dit zijn - eigentijds – verloren. Zo is de ‘moderne’ dans van pionier Martha Graham nu even traditioneel als de techniek van het ballet.

6 Kenmerken moderne dans
Het gaat vooral om de emotie die je in de dans steekt Goed gebruiken van de ruimte die je hebt Je beeldt een (maatschappelijk ) probleem uit Vaak solo of een duo dans Losse kleding aan zodat de bewegingen tot zijn recht komen

7 Kijkvraag https://www.youtube.com/watch?v=fTkBX491pEw
Wat willen ze uitbeelden met deze choreografie? Hoe gebruiken ze de ruimte? Wat zijn de basis emoties?

8 Kijkvraag antwoorden In een relatie is het niet altijd makkelijk. Er zijn ook moeilijke periodes, maar je moet elkaar niet laten vallen. Als je elkaar dan uiteindelijk toch laat gaan, krijg je veel spijt en verdriet. Ze gebruiken de hele ruimte. Ze lopen en dansen over het hele podium heen. Verdriet en boosheid

9 Bekende Nederlandse moderne dans gezelschappen:
Scapino ballet Rotterdam Dit is de beste (moderne) dans opleiding in de randstad. Introdans ( Geeft geheel in hun eigen stijl les ) Conny Janssen danst ( Rotterdam) een van de meest bekende moderne dans gezelschappen in Nederland. Je krijgt daar les van choreografen van over heel de wereld.

10 Bekende Nederlandse moderne danser:
Conny Janssen. De choreografieën van Conny Janssen worden getypeerd als inventief, krachtig en ontroerend. Haar danstaal staat niet op zichzelf maar vloeit samen met een geraffineerde muziekkeuze, vormgeving en belichting. Daarbij kenmerkt haar werk zich door een veelzijdigheid die voor zowel haar dansers als haar publiek iedere keer een onvoorspelbare ontdekkingstocht blijkt te zijn. Zij versmelt haar soepele, virtuoze danstaal met de persoonlijke kwaliteiten van haar dansers. Haar dansers staan daardoor op het toneel als mensen van vlees en bloed. Breekbaar, strijdbaar en gepassioneerd.

11 Hoe word je moderne danser
De opleidingen zijn op zowel fysiek en mentaal niveau erg zwaar en als student moet je heel gemotiveerd zijn om dit te blijven volhouden. De dansgezelschappen in Nederland hebben slechts een beperkt aantal plekken waar ieder jaar om gestreden wordt: alleen de besten weten een plekje te bemachtigen. Om toegelaten te worden tot een dansacademie moet je auditie doen. Dansacademies organiseren audities om de beste dansers uit de groep auditanten uit te halen. Vaak kunnen er maar weinig dansers echt aangenomen worden, hoeveel is afhankelijk van hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn. Kinderen die al vanaf jonge leeftijd weten dat ze van dansen hun beroep willen maken, in welke vorm dan ook, kunnen auditie doen voor een vooropleiding. Ieder kind kan deelnemen aan een auditie voor de vooropleiding.

12 Eigen element / idee ~ quotes van dansers
 “Great dancers are not great because of their technique, they are great because of their passion.” “The body never lies. ” - Martha Graham “The dancer believes that his art has something to say which cannot be expressed in words or in any other way than by dancing.” - Doris Humprey “The dancer's body is simply the luminous manifestation of the soul.”    - Isadora Duncan 

13 Persoonlijk en voor de wereld
Moderne dans kan persoonlijk veel voor de danser betekenen. Er kunnen veel redenen zijn om te beginnen met dansen, zoals gebrek aan zelfvertrouwen. Je wordt er creatief en breeddenkend van. Je hebt meer vertrouwen in dingen die je niet meteen lukken. De moderne danser vertelt vaak ook een persoonlijk verhaal, iets wat diegene raakt. Moderne dans kan ook iets voor de wereld betekenen. Het kan een boodschap, een verhaal overbrengen aan de mensen. Het kan mensen raken of zelfs stimuleren tot veranderingen in samenleving of leefwijze.

14 Dit was onze presentatie, hopelijk vond u het leerzaam / interessant.
Marloes van Wolfswinkel & Eline Geragesion


Download ppt "Beste kijker, Als u deze diavoorstelling begint, hoeft u niet meer door te klikken. Dit zal automatisch gaan. Marloes van Wolfswinkel & Eline Geragesion."

Verwante presentaties


Ads door Google