De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Jezus wordt als koning geëerd bij Jeruzalem door zijn leerlingen;

Verwante presentaties


Presentatie over: "Jezus wordt als koning geëerd bij Jeruzalem door zijn leerlingen;"— Transcript van de presentatie:

1 Jezus wordt als koning geëerd bij Jeruzalem door zijn leerlingen;
Jezus wordt door zijn leerlingen bij Jeruzalem als koning geëerd. Jezus en de 12 leerlingen hadden geslapen in Bethanië. (kaartje omgeving Jeruzalem)

2 Jezus wordt als koning geëerd bij Jeruzalem door zijn leerlingen;
Daar woonden hun vrienden Lazarus, Martha en Maria. Daar ontliepen zij de drukte van Jeruzalem. Dat was vol met pelgrims voor het jaarlijkse Pesachfeest. Ze waren nu op weg naar Jeruzalem. Toen ze in de buurt van Betfage waren, zei Jezus tegen twee leerlingen: “Ga naar dat dorp en haal een ezelsveulen.” Ze deden het. Ze gehoorzaamden Hem zoals je een koning gehoorzaamt. Zo eerden die twee Hem. Toen het veulen bij Jezus stond, legden ze hun mantels op het veulen. Jezus nam plaats op hun mantels, die over het veulen lagen. Ook zo eerden ze hem. Hij reed weg over de Olijfberg in de richting van de stad Jeruzalem. (kaartje omgeving Jeruzalem, weg)

3 Jezus wordt als koning geëerd bij Jeruzalem door zijn leerlingen;
De leerlingen hadden op dat moment niet door, dat Jezus hiermee een profetie vervulde, die in Zach. 9 : 9 staat. In Johannes 12 : staat: “Jezus zag een ezel staan en ging erop zitten, zoals geschreven staat: ‘Vrees niet, Sion, je koning is in aantocht, en hij zit op een ezelsveulen.’ Zijn leerlingen begrepen dit aanvankelijk niet, maar later, toen Jezus tot majesteit verheven was, herinnerden zij zich dat dit over hem geschreven stond, en dat het zo ook gebeurd was.” De andere leerlingen legden hun mantels op de straat. Weer anderen sneden takken af en legden die voor Hem op de grond. Zo eerden zij Jezus als koning.

4 Jezus wordt als koning geëerd bij Jeruzalem door zijn leerlingen;
Wellicht hoopten zij, dat Hij de overheersers zou wegjagen. De Romeinen met hun legers, Herodes met zijn aanhangers. Zij kenden de macht van Jezus. Hij kon doden opwekken. Dat is erg handig voor een generaal om strijd te leveren. Hij kon zieken genezen. Hij kon brood en vis vermenigvuldigen. Ook handig in de oorlog. Dus nu Jezus zelf kennelijk zijn intocht regelde, deden ze graag mee. Het moet Jezus zeer hebben gedaan, dat zijn leerlingen niet begrepen, dat zijn koninkrijk alleen kon komen, als Hij de wil van zijn Vader deed. Al die aardse idealen, Waarin het Joodse land en het Joodse volk centraal stonden en waar de andere volken alleen maar vijanden waren, hadden niets te maken met het heil dat Jezus bracht. Jezus wilde zijn volk redden van hun zonden. (Mat. 1, 21) Dat is een veel grotere vijand, dan welk volk dan ook. Dat zij zelfs nu nog, een week voor zijn dood, niet begrepen, wat Jezus echt kwam doen, moet Hem verdriet hebben gedaan. En zijn wij zoveel beter? Gaan wij straks Goede Vrijdag en Avondmaal vieren, omdat wij gered willen worden van onze zonden? Of denken we bij heil veel meer aan geluk, in de hemel zijn. Nooit meer ziek en nooit meer verdriet hebben. Dat komt er als gevolg bij, maar dat is niet waar het om gaat: Jezus redt ons van onze zonden. Dat is de kern van het evangelie. Dat is ook in de doop uitgebeeld.

5 Jezus wordt als koning geëerd bij Jeruzalem door zijn leerlingen;
door veel pelgrims; Er waren veel pelgrims op weg. Want lang niet iedereen overnachtte in de stad. Toen Jezus met de 12 naar Jeruzalem gingen liepen er mensen voor hen uit. Er liepen ook mensen achter hen aan. Toen Jezus op zijn ezel ging rijden over de mantels van de leerlingen en de takken die ze hadden neergelegd, toen gingen andere pelgrims dat ook doen.

6 Jezus wordt als koning geëerd bij Jeruzalem door zijn leerlingen;
door veel pelgrims; Ze kenden hun Bijbeltje goed. Zo kun je een koning eren. Dat deden vroeger de andere legeraanvoerders ook, toen Jehu door Elisa in opdracht van Elia was gezalfd. II Kon. 9 : 13: “Ogenblikkelijk deden ze allemaal hun mantels af en spreidden die voor hem als loper over de traptreden uit.” Zo werd Jehu als koning geëerd. Zo eerden ook de andere pelgrims Jezus als koning.

7 Jezus wordt als koning geëerd bij Jeruzalem door zijn leerlingen;
door veel pelgrims; Ze riepen daarbij ook bijbehorende teksten. Hosanna is een uiting van blijdschap en eerbewijs. Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer, komt uit Psalm 118,26. Daarmee erkenden ze dat Jezus in opdracht van God kwam. Gezegend het komende koninkrijk van David is een samenvatting van de hoop, dat de Messias eens zou komen om het oude koninkrijk van David te herstellen. Toen Samuël David als koning zalfde was hem een eeuwig koninkrijk beloofd. (2 Sam 7, 16) Jesaja voorspelde, dat uit de stronk van Isaï een telg op zal schieten; dat een scheut uit zijn wortels tot bloei zal komen. (Jes. 11 : 1) Dit zou Hem kunnen zijn, nu Hij zelf zich als koning laat huldigen. Hetzelfde verdriet als bij het eerbewijs door de leerlingen zal Jezus gevoeld hebben. Wat zochten deze mensen: aards geluk, aardse vrede. Aardse vijanden die verdreven zouden worden. Hij wist zo goed wat zijn roeping was. Die had alles te maken met het nieuwe koningschap. De engel had gezegd tegen zijn moeder: “Hij zal een groot man worden en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd, en God, de Heer, zal Hem de troon van zijn vader David geven. Tot in eeuwigheid zal Hij koning zijn over het volk van Jakob, en aan zijn koningschap zal geen einde komen.” (Lucas 1, 32, 33) Dat koningschap kon Hij alleen tot stand brengen door zijn dood. Daarom zei Simeon tegen Maria, dat zij als door een zwaard doorstoken zou worden. (Lucas 2,35) Bij het kruis is dat gebeurd. Zijn volk redden kon Hij alleen door hun zonden op zich te nemen. En met zijn dood aan kruis betaalde hij voor onze schuld. Jesaja voorspelde het al in zijn boek (Jes. 53) Al het geluk krijgen we erbij, als we ons van onze zonden laten redden. Zoek daarom eerst Gods koninkrijk. Zoek vergeving van uw zonden. Dat is het belangrijkste. Eer Jezus als uw koning die u van uw schuld verlost. Vier zo aanstaande vrijdag uw Goede Vrijdag als u HA viert. Roep daarom Hosanna, Hosanna in de hemel. Kniel daarom voor uw koning.

8 Jezus wordt als koning geëerd bij Jeruzalem door zijn leerlingen;
door veel pelgrims; maar niet door de stad. De intocht vindt eigenlijk niet plaats. De stadsregering komt niet naar de poort. Ze overhandigen Hem de sleutels van de stad niet. De tempelpriesters laten zich niet zien. Ze hebben het te druk met geld verdienen aan de handel. Deze feesten brengen geld in het laatje. De loper wordt niet uitgerold vanuit de stad. Er wordt een soort loper gevormd door mantels en takken door leerlingen en andere pelgrims. Jezus trekt Jeruzalem binnen, lezen we, maar is het op die ezel? Die is waarschijnlijk al gauw weer naar de eigenaars teruggebracht. Jeruzalem reageert afwijzend. In Mat. 21 : 10 lezen we: “Toen Hij Jeruzalem binnenging, raakte de hele stad in rep en roer. Wie is die man?, wilde men weten. Uit de menigte werd geantwoord: Dat is Jezus, de profeet uit Nazaret in Galilea.” Wel, dat was voor de hooghartige Judeërs genoeg. Kan er uit Nazaret, kan er uit Galilea iets goeds komen? Dat was niet voor niets een gezegde in die tijd. Lucas schrijft over de huilende Jezus, die op die ezel de Olijfberg afrijdt. Hij voorziet het vreselijke lot van de stad. Jezus zegt tegen de stad: “Had ook jij op deze dag maar geweten wat vrede kan brengen! Maar dat blijft voor je verborgen, ook nu.”(Lucas 19, 42) Jij, stad zal worden gestraft, zegt Jezus: “omdat je de tijd van Gods ontferming niet hebt herkend.” (Luc. 19, 44b) Dat is voor Hem heel verdrietig geweest. Een deel van zijn lijden. Zij wilden Hem zelfs niet als aardse bevrijder. Laat staan dat ze Hem als geestelijk bevrijder wilden hebben. Ze herkennen Hem niet als koning, of als Messias of als Redder van hun zonden. Hij komt om Gods ontferming te laten zien. Ze moeten Hem niet. Zo staan ze nog geen week later te schreeuwen: Kruisig Hem, weg met Hem. Hoe staan wij tegenover Jezus? Is Hij welkom in ons leven? Of wijzen wij Hem ook af als ongewenst? Je kunt Hem alleen aanvaarden als je in Hem Gods ontferming ontdekt. De doop beeldt die ontferming uit. Leer dat aan uw kinderen. Leer dat ook aan Joël. Echte vrede krijg je alleen als Hij vrede maakt tussen jou en God. De vrede op aarde, waarover de engelen zongen bij zijn geboorte, begint met vrede van een zondaar met God. Die vrede bracht Hij door zijn kruisdood. We vierden dat vandaag samen in de doop. Vier dat ook samen in het avondmaal en maak zo aanstaande vrijdag tot uw Goede Vrijdag. Amen.


Download ppt "Jezus wordt als koning geëerd bij Jeruzalem door zijn leerlingen;"

Verwante presentaties


Ads door Google