De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Boekje 25e druk 15-4-2019.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Boekje 25e druk 15-4-2019."— Transcript van de presentatie:

1 Boekje 25e druk

2 In een drukke klas zie een meisje ongewoon op haar stoel zitten
In een drukke klas zie een meisje ongewoon op haar stoel zitten. Ze ziet erg bleek, zweet enorm en zit regelmatig te geeuwen Wat is hier aan de hand? Dreigende flauwte Wat is het doel van de eerste hulp? Voorkomen dat het slachtoffer flauw gaat vallen

3 Welke actie onderneem je?
Breng het slachtoffer in de frisse lucht Leg het slachtoffer neer. Maak knellende kleding los. Zorg dat het slachtoffer bij bewustzijn blijft. Laat het slachtoffer 10 minuten liggen.

4 Mogelijk vergiftiging door medicijnen
Je ziet een jongen in het plantsoen op een bankje zitten. Hij heeft een flesje spa rood in zijn hand. Ook staat er een bijna leeg potje medicijnen bij hem. Als je hem aanspreekt reageert deze niet normaal maar murmelt een beetje. Wat is hier aan de hand? Mogelijk vergiftiging door medicijnen Wat is het doel van de eerste hulp? Voorkomen dat het slachtoffer gaat vallen

5 Welke actie onderneem je?
Leg het slachtoffer op de grond. Alarmeer professionele hulp. Geef potje medicijnen mee.

6 Bewusteloos slachtoffer met mogelijk afgesloten luchtweg
Je ziet op een recreatieterrein een vrouw op de grond liggen. Het lijkt erop dat zij in elkaar is gezakt. Reageert niet op aanspreken en ook niet op aanschudden. Er komt wat braaksel uit haar mond. Wat is hier aan de hand? Bewusteloos slachtoffer met mogelijk afgesloten luchtweg Wat is het doel van de eerste hulp? Luchtweg vrijmaken en vrijhouden.

7 Welke actie onderneem je?
Controleer de luchtweg Controleer de ademhaling Draai het slachtoffer in de stabiele zijligging Inspecteer de mond Reinig de mond

8 Je zit te eten in een restaurant
Je zit te eten in een restaurant. Plotseling grijpt een vrouw aan een tafel naar haar keel. Ze is erg benauwd, haar ogen puilen uit en is erg angstig. Wat is hier aan de hand? Gedeeltelijke of volledige afsluiting van de luchtweg door verslikking. Wat is het doel van de eerste hulp? Luchtweg vrijmaken en vrijhouden.

9 Welke actie onderneem je?
Lukt dit niet stoot dan 3-5 maal tussen de schouderbladen. Pas daarna de handgreep van Heimlich toe. Wissel dit zolang het niet loskomt af, dus, 5 stoten, 5 handgrepen.

10 Bewusteloos slachtoffer met afgesloten luchtweg
Op het station zie je een vrouw naast een bankje liggen. Een omstander weet te vertellen dat deze persoon zich eerst verslikte en na enige tijd neer viel. Ze reageert niet op aanspreken en schudden. Er is geen waarneembare ademhaling. Wat is hier aan de hand? Bewusteloos slachtoffer met afgesloten luchtweg Wat is het doel van de eerste hulp? Zorgen dat weer zuurstof in de longen komt

11 Welke actie onderneem je?
Alarmeer. Reamimeer.

12 Drenkeling met onvoldoende ademhaling.
Langs de weg zie je een bromfietser naast de sloot liggen. Omstanders vertellen dat ze hem uit de sloot gehaald hebben. Slachtoffer reageert niet op aanspreken en schudden. Er is bijna geen ademhaling. Wat is hier aan de hand? Drenkeling met onvoldoende ademhaling. Wat is het doel van de eerste hulp? Zorgen voor voldoende zuurstof in de longen.

13 Welke actie onderneem je?
Alarmeer Reanimeer

14 Je bent bij een bijeenkomst. Plotseling zakt er iemand in elkaar
Je bent bij een bijeenkomst. Plotseling zakt er iemand in elkaar. Het slachtoffer ziet in bleek, reageert niet op aanspreken en schudden, er is geen ademhaling. Wat is hier aan de hand? Stoornis in het bewustzijn en ademhaling. Wat is het doel van de eerste hulp? Zorgen dat zuurstofrijk bloed door de bloedvaten stroomt.

15 Welke actie onderneem je?
Alarmeer. Start met 30 compressies. Blaas 2x in. Start 30 compressies. Herhaal cyclus tot men aangeeft dat je mag stoppen.

16 Een ernstige uitwendige bloeding.
Een schilder valt als hij bezig is een ruit in een raam te zetten. Hij heeft een hevig bloedende snijwond van ongeveer 4 cm aan de binnenzijde van zijn onderarm. Hij is vanwege de hoeveelheid bloed die hij verliest behoorlijk in paniek en heeft pijn. Wat is hier aan de hand? Een ernstige uitwendige bloeding. Wat is het doel van de eerste hulp? Bloedverlies stoppen of verminderen.

17 Welke actie onderneem je?
Laat het slachtoffer liggen. Breng de arm omhoog en oefen tenminste 10 minuten druk uit op de wond. Verwijder geen glas. Leg een snelverband aan. Als de bloeding niet stopt leg een wonddrukverband aan. Geef rust en steun m.b.v. een mitella. Beoordeel het slachtoffer op shock Breng het slachtoffer bij professionele hulp

18 Een fietser is gevallen met zijn buik in het stuur
Een fietser is gevallen met zijn buik in het stuur. Hij ligt met opgetrokken knieën naast zijn fiets. Hij ziet bleek en heeft zweetdruppeltjes op zijn voorhoofd maar is nog bij bewustzijn, voelt koud en klam aan. Wat is hier aan de hand? Slachtoffer is in shock. Wat is het doel van de eerste hulp? Verergering van de shock voorkomen.

19 Welke actie onderneem je?
Laat professionele hulp waarschuwen. Laat het slachtoffer liggen. Bescherm het slachtoffer tegen afkoelen. Bewaak vitale functies. Dek bij koude het slachtoffer toe.

20 Tijdens het werk gaat een bouwvakker met zijn arm langs een spijker
Tijdens het werk gaat een bouwvakker met zijn arm langs een spijker. We zien een oppervlakkige wond van ongeveer 10 cm op de onderarm. Je ziet bloed en het slachtoffer heeft pijn. Wat is hier aan de hand? Snijwond onderarm Wat is het doel van de eerste hulp? Verdere besmetting/infectie en bloedverlies voorkomen.

21 Welke actie onderneem je?
Spoel de wond schoon. Dep de wond en omgeving met een huidontsmettingsmiddel. Dek de wond steriel af. Geef de gewonde arm rust en steun. Denk aan tetanus (arts).

22 Tijdens een gymles heeft een leerling zich verstapt
Tijdens een gymles heeft een leerling zich verstapt. Bewegen doet pijn , we zien een behoorlijke zwelling. Wat is hier aan de hand? Verstuikte enkel. Wat is het doel van de eerste hulp? Verminderen van de pijn en verdere zwelling voorkomen.

23 Welke actie onderneem je?
Laat het slachtoffer zitten. Koel minstens 10 minuten met koud water. Breng het slachtoffer naar deskundige hulp.

24 Wat is het doel van de eerste hulp?
Je collega is tijdens een fietstocht gevallen met de fiets en houdt met beide handen het onderbeen vast. Hij heeft pijn en kan niet opstaan. Je ziet een wondje waaruit een klein stukje bot steekt. Wat is hier aan de hand? Open botbreuk. Wat is het doel van de eerste hulp? Verdere schade en besmetting voorkomen.

25 Welke actie onderneem je?
Houdt het lichaamsdeel onbeweeglijk. Geef rust en steun aan het onderbeen. Dek de wond steriel af. Zorg voor professionele hulp.

26 Een kind staat naast het fietspad en heeft last van haar linkeroog
Een kind staat naast het fietspad en heeft last van haar linkeroog. Ze knijpt het stijf toe, het oog traant en ziet rood. Ze zegt dat er een vliegje ingekomen is. Wat is hier aan de hand? Vliegje in het oog. Wat is het doel van de eerste hulp? Verergering voorkomen.

27 Welke actie onderneem je?
Open het oog met duim en wijsvinger. Laat het slachtoffer naar onder en naar boven kijken of zonodig naar links en rechts tot het vliegje zichtbaar is. Verwijder het vliegje met een gaasje of schone zakdoek zonder over het hoornvlies te gaan. Lukt dit niet, schakel professionele hulp in.

28 Eerste- en tweedegraads brandwonden.
Tijdens het lassen valt een grote gloeiende druppel op het slot van een horlogebandje en smelt dit dicht. Het slachtoffer heeft veel pijn en ruk het horloge los. Je ziet een rode brandplek met enkele blaren. Wat is hier aan de hand? Eerste- en tweedegraads brandwonden. Wat is het doel van de eerste hulp? Uitbreiding en besmetting van de wond voorkomen en de genezing bevorderen.

29 Welke actie onderneem je?
Koel minstens tien minuten met lauw stromend water. Dek de brandwonden af met gemetalliseerdverband. Laat blaren intact. Schakel professionele hulp in.

30 Enkele vakantiewerkers zijn in een boomgaard aan het werk
Enkele vakantiewerkers zijn in een boomgaard aan het werk. De zon is erg fel. Plotseling klaagt een jongen over pijn in armen en benen, Hij zweet enorm. Wat is hier aan de hand? Hittekramp. Wat is het doel van de eerste hulp? Zout en water aanvullen, lichaamstemperatuur normaliseren.

31 Welke actie onderneem je?
Zorg voor minder inspanning. Breng het slachtoffer op een koele plaats. Zorgt dat hij / zij extra drinkt en laat wat zouts eten.

32 Een schaatser heeft pijnlijke oren. Je ziet dat deze bleekgrijs zijn
Een schaatser heeft pijnlijke oren. Je ziet dat deze bleekgrijs zijn. Ook zie je blaren met daarin een bloederig vocht. Wat is hier aan de hand? Tweedegraads bevriezing. Wat is het doel van de eerste hulp? Uitbreiding van de bevriezing en infectie voorkomen.

33 Welke actie onderneem je?
Warm de bevroren lichaamsdelen op zo mogelijk met de eigen lichaamswarmte. Laat blaren intact en dek deze af. Schakel professionele hulp in.

34 Een kind van de buren heeft in de schuur uit een fles gedronken en verteldt dit aan haar moeder. Deze gaat in de schuur op zoek en vindt een fles lampenolie. Wat is hier aan de hand? Vergiftiging via het spijsverteringskanaal in het lichaam. Wat is het doel van de eerste hulp? Inwerking van het gif beperken.

35 Welke actie onderneem je?
Beoordeel de vitale functies. Schakel professionele hulp in. Meldt om welk gif het gaat. (Verpakking mee). Laat het slachtoffer niet drinken of braken.

36 Een kennis is een wandlampje aan het aansluiten
Een kennis is een wandlampje aan het aansluiten. Als hij gevonden wordt lijkt hij te slapen. Je ziet de losse draad nog uit de muur komen. Wat is hier aan de hand? Slachtoffer is door de stroom getroffen. Wat is het doel van de eerste hulp? Oorzaak wegnemen, vitale functie veiligstellen.

37 Welke actie onderneem je?
Let op gevaar. Schakel of laat stroom uitschakelen. Stel vitale functie veilig.


Download ppt "Boekje 25e druk 15-4-2019."

Verwante presentaties


Ads door Google