Presentatie over: "Zaalhockey HC Noordwijk"— Transcript van de presentatie:

1 Zaalhockey HC Noordwijk 2017-2018
28 november 2017

2 Agenda Introductie Winst voor HC Noordwijk
Uitgangspunten van het zaalhockey Systemen aanvallend en verdedigend De ideale zaalhockeytraining De ideale zaalhockeywedstrijd WVTTK

3 Grootste winst voor HC Noordwijk
Alle teams spelen volgens eenzelfde spelopvatting Trainers putten uit zelfde bron van data en kunnen elkaar daarop aanvullen Spelers starten niet elk jaar helemaal vanaf 0 Daarom is gekozen om vandaag door de basisprincipes van het spel heen te gaan Verdedigende (press) mogelijkheden Opbouw mogelijkheden De ideale training De ideale wedstrijd begeleiding

4 Doelstellingen van deze avond
Bijbrengen van: Basis systemen (opbouw en press) Trainingsopbouw Wedstrijdopbouw Hoor graag wat jullie verder nog mee willen nemen in deze 1,5 uur!

5 Uitgangspunten van het zaalhockey
In zaalhockey is tactische impact trainer/coach veel groter dan op het veld Zaalhockey is een passing game Alle spelers dragen een zaalhockey handschoen Laat spelers kennismaken met de kracht van de handschoen Spelers zitten zowel aanvallend als verdedigend laag Om succes van opbouw en press te vergroten

6 Agenda Introductie Uitgangspunten van het zaalhockey

7 Niet-balbezit (wij zijn rood)
Verdedigend systeem Niet-balbezit (wij zijn rood)

8 Uitgangspunten van de Press
De grootste successen worden verdedigend geboekt als: Iedereen laag zit! Handschoen op de grond bij balbezit directe tegenstander (rest van team zit ook laag) Iedereen naar elkaar kijkt en op elkaar aansluit! Zodoende kan een zo groot mogelijk deel van het veld worden afgeschermd Spelers elkaar coachen en aangeven of maatje goed/fout staat Coach de persoon die voor je staat

9 Verdedigend systeem Press 1 Dobbelsteen 5

10 Hand op de grond Handschoen tegenover de bal

11 Hand op de grond krul tegenover de bal Hand op de grond Pass langs balk dichtzetten Druk op de mid mid Hand op de grond Aansluiten op backhand van RV Hand op de grond Binnenkant dichtzetten (diagonaal eruit) Hand op de grond Aansluiten op backhand van Mid mid

17 RV zet samen met RA druk op mid mid tegenstander aan balk
RV houdt binnenkant dicht RA zet balk dicht Mid mid stapt door en zet vol druk op LA (forehand op forehand)

18

19 Verdedigend systeem Press 3 Drie-mans

20 Mid mid neemt positie van RV over, maar gaat pas als druk van RV goed is
RA zet binnenkant dicht LA sluit aan en zet binnenkant van LV dicht RV volgt directe tegenstander (LA) en houdt druk op de bal LV zorgt dat binnenkant dichtzit en dat RA direct druk krijgt als deze ingespeeld wordt

21

22

23 Balbezit (wij zijn rood)
Opbouw Balbezit (wij zijn rood)

24 Uitgangspunten van de opbouw
Hoog pass tempo  Zaalhockey is een passing game Het loont om hier veel op te trainen! Lopen met de bal alleen in lijn van linksachter naar rechts voor Zit laag bij aanname en pass Zorg dat je aanspeelbaar bent Waar mogelijk elkaar inspelen zonder de balk te gebruiken Balk is een extra speler, maar zorgt ook voor veel fouten in de aanname Zorg voor genoeg lengte in het veld  dit is een belangrijke taak van de links voor (LV)

25 Balbezit in huis opbouw Tegen dobbelsteen press

26 Directe opbouw wordt verzorgt door 4 spelers
RV zakt verder in dan je zou vermoeden Mid mid is schakel om tegenstander uit de tent te lokken LV maakt veld groot en is aanspeelpunt in de diepte

39 Staan ze dus even op 1 lijn!
Van 2-mans naar 3-mans Staan ze dus even op 1 lijn!

40 Balbezit Drie-mans opbouw Tegenstander schuift de mid-mid er uit Weer twee opties 

51 Ideale zaalhockeytraining
Uitgangspunten Train wedstrijd situatief De totaal-deel-totaal methode Start elke training met de passing drill: 1 minuut zoveel mogelijk keer overspelen in 2-tal In 30 minuten voorafgaand training boek je de veel winst met je team Daarom; Iedereen altijd minuten voor aanvang training aanwezig Taken trainer: Oefeningen en gewenste tactieken doorspreken met speelsters, zodat geen tijd verloren gaat in training Teams vooraf hebben bepaald Taken spelers: Balken leggen (indien nodig) en Warming-up Goede voorbereiding van de training verhoogt rendement van training aanzienlijk!

52 Ideale zaalhockeytraining van 1 uur volgens totaal-deel-totaal methode
Warming up (passing drill)  5-10 minuten Spelen  15 minuten (2x 7 minuten met 1 min tactische pauze) Trainen van specifieke situatie  15 – 20 minuten (Element dat in spel voor verbetering vatbaar is) Strafcorner Opbouw Afronden Spelen  20 minuten (2 x 9 minuten met tactische pauze) Goede voorbereiding van de training verhoogt rendement van training aanzienlijk!

53 Ideale zaalhockey wedstrijd
Uitgangspunten 10 spelers en 1 keeper Wissel de voorlinie apart van de achterspelers (ritme afhankelijk van prestatienorm) Voorbespreking Ga met het team nogmaals door de getrainde tactieken/patronen heen Neem wisselschema met ze door, zodat niemand in wedstrijd wordt verrast Warming-up Passing drill (2 tallen op maximaal 3 meter van elkaar) 1 minuut zoveel mogelijk keer overspelen