De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Griffier in de Gemeente Geschetst

Verwante presentaties


Presentatie over: "Griffier in de Gemeente Geschetst"— Transcript van de presentatie:

1 Griffier in de Gemeente Geschetst
Dr. Linze Schaap Mede namens Dr. Merlijn van Hulst Dr. Peter Kruyen Dr. Julien van Ostaaijen

2 Kern van het onderzoek Beschrijving en verklaring van de invulling die de raadsgriffiers aan hun ambt geven. Verschillende invullingen van het ambt. Hoe komt dat? Daarnaast: Analyse: griffiers en politiek-bestuurlijke ontwikkelingen Opties voor doorontwikkeling.

3 Presentatie Invullingen van het ambt Enkele verklarende factoren
Griffiers en politiek-bestuurlijke ontwikkelingen Opties voor doorontwikkeling

4 Rolinvullingen

5 Taakvelden Organiseren: raads(commissie)bijeenkomsten; verslaglegging.
Faciliteren: bijeenkomsten van raad met andere partijen in het lokaal bestuur en de samenleving; verzorgen van trainingen. Vertegenwoordigen: namens de raad overleg met burgemeester, gemeentesecretaris, andere ambtenaren. Adviseren: over formele procedures, inhoudelijke ontwikkelingen en (maatschappelijke en bestuurlijke) trends; ook over aanpakken spanningen in de raad.

6 3 typen Basisgriffier (111 van de 239):
‘organiseren’ als basisactiviteit; griffiers zonder medewerkers zijn veelal basisgriffiers. Basis-plusgriffier (70 van de 239): actiever dan basisgriffiers in faciliteren en adviseren. Strategisch adviseur (58 van de 239): activeren in adviseren; meer over formele procedures en inhoudelijke kwaliteit van vergaderstukken politiek-strategisch advies over haalbaar maken van voorstellen.

7 Invulling beïnvloed door ..

8 Waardeoriëntatie Bovenaan: onafhankelijkheid en integriteit
op afstand gevolgd door: dienstbaarheid, zorgvuldigheid en rechtmatigheid. kernwaarde ‘vernieuwingsgezindheid’ scoort zeer laag

9 Context ‘Strategisch adviseur’: vaker in grotere gemeenten, met meer raadsleden en fracties. Andere contextfactoren (geschat opleidingsniveau van de bevolking, steun in de raad voor de griffier, politieke spanningen, etc.): bieden geen verklaring voor het hebben van verschillende typen griffiers.

10 Griffiers en politiek-bestuurlijke ontwikkelingen

11 Regionalisering/schaalvergroting
82% bezig met thema ‘intergemeentelijke samenwerking’ 66% hecht groot belang aan attenderen van de raad op lokale en bovenlokale bestuurlijke trends. 27% wil de raad de regie laten nemen in de inrichting van samenwerkingsverbanden. 33%: van belang bijeenkomsten met raadsleden van andere gemeenten te organiseren. Vraag: Welke rol kunnen griffiers spelen in het bewustmaken van raadsleden van ontwikkelingen als schaalvergroting en regionalisering èn het zoeken van een antwoord daarop?

12 Verandering democratie en lokaal bestuur
69% bezig met thema ‘participatie’ 42% bezig met thema ‘decentralisatie’ spanning tussen ‘belangrijk vinden’ en ‘doen’ Vraag: Zouden griffiers – mits zij daar de ruimte voor krijgen - een belangrijke rol kunnen spelen in het op gang brengen van een gesprek in de raden over de taakverzwaring en over vermaatschappelijking van de democratie, èn in het aandragen van oplossingen daarvoor?

13 Opties voor doorontwikkeling van het ambt

14 Opties Beter organiseren en faciliteren.
Verbinden van raad, regio en maatschappij. Vernieuwer van de lokale democratie.

15 Einde.


Download ppt "Griffier in de Gemeente Geschetst"

Verwante presentaties


Ads door Google