De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ademhaling.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ademhaling."— Transcript van de presentatie:

1 Ademhaling

2 Anatomie

3 Ademhalingsweg Route van buiten naar binnen neus mondholte
keelholte (pharynx) Stottenhoofd (larynx) Luchtpijp (trachea) Luchtpijptak (bronchus) Luchtpijpvertakking (bronchioli) Kleine luchtpijpvertakking (bronchi) Eindvertakking (eindbronchiool) Longblaasjes (alveoli)

4 Strottenhoofd Keelholte : splits zich in slokdarm en luchtpijp.
Tijdens het eten: huig sluit neus af & strottenklepje sluit de luchtpijp af In het strottenhoofd bevinden zich de stembanden. AFBEELDING 1: tong 2: linker keelamandel 3: is de huig 4: verhemelte

5 Longen De menselijke longen zien eruit als een sponzige op zijn kop hangende boom. De stam is de luchtpijp; een holle buis van ongeveer 12 centimeter lengte en 2,5 centimeter doorsnede. In de borstholte splitst de luchtpijp zich in twee luchtpijptakken (hoofd bronchiën). Beide hoofd bronchiën splitsen zich in steeds kleinere takken de bronchiolie.

6 Longkwabben De rechterlong 3 kwabben linkerlong in 2 kwabben. Op iedere longkwab komt een dunne tak van de bronchiën uit. De allerkleinste vertakkingen van de bronchiën eindigen in de longblaasjes.

7 Longblaasjes De longblaasjes (alveoli) gasuitwisseling met het bloed.
aantal: 3 miljoen oppervlakte: 70 en 100 m2. Elk longblaasje is omgeven door kleine adertjes, capillairen genaamd.

8 In-en uitademing De longen :
Beschermd door de ribben. Onderkant het middenrif (platte, uiterst krachtige spier) Bij inademing (inspiratie) gaat het middenrif (diafragma) naar beneden waardoor de druk in de longen (borstholte) afneemt en het volume toe neemt, hierdoor stroomt de lucht de longen in. Bij het uitademen (expiratie) gaat het middenrif omhoog waardoor het volume van de longen afneemt en de druk in de longen toeneemt, hierdoor stroomt de lucht de longen weer uit.

9 Observatiegegevens ademhaling
Observatie van de Ademhaling Daarbij let je op: Frequentie (volwassenen: per minuut) Diepte en gelijkmatigheid (oppervlakkige ademhaling b.v. longemfyseem; diepe ademhaling bewusteloosheid t.g.v. een bloedsuiker? Ritme (pauzes tussen de ademhalingen) Geluid (snurken, zwelling slijmvliezen en piepende ademhaling bij een astmatische aanval)


Download ppt "Ademhaling."

Verwante presentaties


Ads door Google