De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zuurstof.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zuurstof."— Transcript van de presentatie:

1 Zuurstof

2 De Longen De longen hebben eigenlijk twee taken.
Ze vervoeren zuurstof het lichaam in en voeren kooldioxide het lichaam uit .

3 Mindmap

4 De bloedsomloop

5 In- en uit ademen Om in te ademen krimpt het middenrif , het veranderd zijn vorm en trekt het naar beneden. Op hetzelfde moment zwaaien de ribben omhoog. Het resultaat is dat de borstholte vergroot wordt. Lucht stroomt door de mond naar binnen en de longen zetten uit. Om uit te ademen ontspant het middenrif , de ribben zwaaien naar beneden terug naar hun normale positie. De borstholte verkleint en lucht wordt uit de longen geduwd.

6 De longblaasjes Wanneer lucht de longen binnenkomt dan vullen
miljoenen longblaasjes met lucht. In minder dan een seconde moeten deze longblaasjes twee taken uitvoeren. Zuurstof innemen Koolzuur verwijderen . Het geheim is de rijke bloedvoorraad . Elke longblaasje heeft een netwerk van haarvaten om zich heen. Zuurstof beweegt van de longblaasjes naar het bloed en koolzuur beweegt vanuit het bloed naar de longblaasjes. Elke ademteug die je neemt maakt dat dit proces zich opnieuw herhaalt.

7 Fotosynthese Planten gebruiken hun bladeren om suikers aan te maken in een licht-afhankelijk proces dat fotosynthese (foto = licht; synthese = aanmaak) genoemd wordt. De vereenvoudigde reactievergelijking voor de fotosynthese laat zien dat water (H2O) en kooldioxide (CO2) omgezet worden in een suikergroep (C6H12O6) en zuurstof (O2; afgegeven aan de dampkring).

8 Oefening Ga zitten, sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling. Word je bewust van elke inademing en uitademing. Laat je ademhaling vanzelf gaan en probeer deze niet te sturen. Neem waar hoe de lucht langzaam door je neus naar binnen gaat, je longen vult en weer naar buiten gaat. Merk op of je door je buik, middenrif of juist door het bovenste gedeelte van je borst ademt. Als je na een paar ademhalingen je lekker op je gemak voelt begin je met het focussen. Focus bij iedere inademing op de sensaties die je waarneemt als de lucht door je neus naar binnenstroomt of hoe de lucht je buik opvult. Focus bij iedere uitademing op de sensaties die je waarneemt als de lucht door je neus naar buiten stroomt of hoe je buik inzakt als de zuurstof je buik verlaat. Als je aan iets anders dan je ademhaling gaat denken of iets anders dan je ademhaling gaat voelen, neem dat waar en keer rustig terug naar je focus. Laat je ademhaling vanzelf gaan en probeer deze niet te sturen. Laat jezelf helemaal een worden met je ademhaling. Focus op de sensaties die je waarneemt als de lucht door je neus naar binnenstroomt of hoe de lucht je buik opvult. Focus op de sensaties die je waarneemt als de lucht door je neus naar buiten stroomt of hoe je buik inzakt als de zuurstof je buik verlaat. Is de temperatuur van de adem die je neus verlaat anders dan van de adem die je inademt? Als je plotseling tintelingen in je lichaam waarneemt of ontspanningsreacties in je spieren dan is dat prima. Neem waar en ga terug naar je ademhaling. Ga hiermee door tot dat de tijd die je vooraf vast gesteld hebt is afgelopen. Breng dan langzaam je aandacht terug naar de rest van je lichaam en de geluiden in de kamer. Beweeg een beetje, stretch je spieren wat en open je ogen. Klaar!!

9 Ontstekingen (longontsteking)
Longziekten Ontstekingen (longontsteking) Longkanker COPD en astma Longembolie

10 Zuurstofconcentrator
Gasvormige zuurstof Vloeibare zuurstof

11 Zuurstof toedienen zuurstofbrilletje Zuurstofmasker Zuurstof slangetje

12 Zuurstof gehalte meten
Een saturatiemeter is een apparaat wat de zuurstof en hartslag registreert. En wordt via en vingerpleistertje aangesloten. ( normaal grens = 93 of hoger ) Astrupp = arterie punctie ter bepaling van 02 in het arteriele bloed.

13 Rekenen Druk in cylinder x inhoud van de cylinder : (gedeeld door)
Aantal liters per minuut = Aantal minuten zuurstof dat nog in de fles zit


Download ppt "Zuurstof."

Verwante presentaties


Ads door Google