De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Parkinson Lotgenoten Training

Verwante presentaties


Presentatie over: "Parkinson Lotgenoten Training"— Transcript van de presentatie:

1 Parkinson Lotgenoten Training
Een training om de cognitieve functies zoals geheugen en communicatie bij de ziekte van Parkinson te trainen.

2 Bijeenkomst 3 Iets over het geheugen en oefenen met associëren

3 Wat gaan we vandaag doen?
De uitkomst van de thuisopdracht. We blijven oefenen met de namen van de collega-deelnemers. Tot aan de pauze (ca u) delen we lief en leed. Na de pauze (ca u) bewegen we met Jan. Thema van vandaag: visualiseren.

4 Weet je het nog? Vorm groepjes van 3 of 4 personen.
Help elkaar met de volgende vraag: Wat herinner je je nog van de vorige bijeenkomst? Het rad van fortuin wijst iemand aan om namens de groep te antwoorden.

5 Oefening associëren Schoen Boerderij Stoel Vogel Pijp Hond
Weet je het nog? Schoen Boerderij Stoel Vogel Pijp Hond Vuur Kikker Bloem School Vrijheid Fiets

6 Thuisopdracht Maak van de afkortingen spreekwoorden. (1)
(1) O.W.T.B.= Oost, west, thuis best. (2) Z.H.K.T.T.T.H.N. = Zoals het klokje thuis tikt, klikt het nergens. (3) B.E.V.I.D.H.D.T.I.D.L. = Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht. (4) V.H.M.L.W. = Vele handen maken licht werk. (5) E.H.I.G.W. = Eigen haard is goud waard. (6) S.I.Z.Z.I.G. = Spreken is zilver, zwijgen is goud. (7) D.A.V.N.V.V.D.B. = De appel valt niet ver van de boom. (8) K.P.H.G.O. = Kleine potjes hebben grote oren. (9) H.B.V.V.W. = Hoge bomen vangen veel wind. (10) W.H.K.N.E.I.H.G.N.W. = Wie het grote niet eert, is het kleine niet weerd.

7 Thuisopdracht Maak van de afkortingen spreekwoorden. (2)
(11) D.M.H.G.I.D.M. = De morgenstond heeft goud in de mond. (12) W.W.Z.Z.S.O. = Wie wind zaait, zal storm oogsten. (13) D.P.V.D.K.D.H.Z.Z. = De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. (14) W.D.S.P.T.H.A. = Wie de schoen past trekke hem aan. (15) E.G.A.G. = Eind goed, al goed. (16) D.H.I.D.P. V. = De hond in de pot vinden. (17) E.G.P.N.I.D.B.K. = Een gegeven paard niet in de bek kijken. (18) A.D.K.V.H.I.D.D.M. = Als de kat van huis is dansen de muizen. (19) W.E.K.G.V.E.A.V.E.Z.I. = Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in. (20) W.H.L.L.L.H.B. = Wie het laatst lacht, lacht het best.

8 Terugkijken op de thuisopdracht
Vond je de oefening gemakkelijk of toch wel pittig? Heb je hulp gezocht bij het vinden van de oplossing? Zo ja, hoe reageerden je hulptroepen?

9 Uitwisselen van lief, leed, tips, adviezen.

10 Uitwisselen van informatie
Zijn er ontwikkelingen in het verloop van je ziekte? Wat ging er goed de afgelopen periode en wat ging er minder. Wat is het leukste dat je de afgelopen periode hebt gedaan/beleefd. En hoe ben je omgegaan met mogelijke minder positieve ervaringen.

11 Tips en adviezen Wat heb je meegemaakt waar de andere deelnemers wellicht hun voordeel mee kunnen doen. Adviezen ten aanzien van de ziekte. Tips om met de ziekte om te gaan. Iets wat je hebt gelezen of op tv hebt gezien. Tips voor uitjes die geschikt zijn. Mooie films, muziek, (luister-)boek, tentoonstellingen, enz.

12 Pauze!

13 We doen de beproefde oefeningen om het brein weer fris te maken
Bewegen met Jan We doen de beproefde oefeningen om het brein weer fris te maken

14 Hoe was het ook alweer? Geheugen strategieën.
Er zijn twee soorten strategieën: Interne strategieën, in het brein Herhaling, Zinsvorming, Ordening, Visualisatie, Associatie, Externe strategieën, met gebruik van hulpmiddelen Het maken van aantekeningen, Ordening van de omgeving, Het gebruik van tastbare geheugensteuntjes,

15 Visualiseren Visualiseren is een innerlijk beeld maken van iets wat je wilt gaan doen en niet wilt vergeten. Voorbeelden: Op weg naar de supermarkt niet vergeten die brief te posten. Je zit op dansles en je wilt de nieuw geleerde pasjes onthouden. Je gaat binnenkort naar de neuroloog en je wilt niet vergeten een belangrijke vraag te stellen. Enzovoorts.

16 Visualiseren Je krijgt een filmpje (ca 11 minuten) te zien over visualiseren. Daarna doen we een oefening.

17 Oefening Als je last heb van je rug kun je de oefening beter niet doen!

18 Terugblik Wat vind je persoonlijk, voor jezelf, het belangrijkste van wat je vandaag hebt geleerd?

19 Thuisopdracht De nieuwe thuisopdracht is weer een beetje moeilijk, maar je weet waarom. We willen graag dat je ook oefent in het vragen van hulp bij het oplossen van de thuisopdracht. Vandaag het Chinese wijnspel. Een oud Chinees gebruik om tijdens het wijn drinken elkaar dit soort puzzels op te geven. Vul tussen de twee woorden een woord in dat met het eerste én het tweede woord een combinatie maakt. Voorbeeld: BRAND ………. LICHT. Het woord ertussen is ‘WEER’ (Brandweer en Weerlicht) Succes!

20 Tot de volgende bijeenkomst!
Dinsdag 18 december (Heemskerk), of vrijdag 11 januari (Purmerend) Onderwerp: ordenen als geheugensteun.


Download ppt "Parkinson Lotgenoten Training"

Verwante presentaties


Ads door Google