De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De schrijver mee op Reis

Verwante presentaties


Presentatie over: "De schrijver mee op Reis"— Transcript van de presentatie:

1

2 De schrijver mee op Reis
Een initiatief van Wereldpaden In kader van De week van het Nederlands

3 Dag 2 Het kaderen van het reisverhaal
Je kunt veel verschillende soorten reisverhalen schrijven. Het doel van het verhaal kan heel verschillend zijn, net zoals de doelgroep voor wie je het verhaal schrijft. Doel Vandaag leer je hoe je de doelgroep van je verhaal en het doel waartoe je het verhaal schrijft, bepaalt

4 De geschiedenis van het reisverhaal
Reisverhalen zijn niet alleen van deze tijd. Er worden al vele eeuwen lang reisverhalen geschreven. Klassieke oudheid: Homerus, Odyssee Middeleeuwen: Richard Leeuwenhart, verslaglegging van de kruistochten. Late middeleeuwen: Marco Polo, reis naar China en Mongolië 19e eeuw: Jules Verne, Reis om de wereld in 80 dagen

5 Vormen van reisverhalen
Reisverhalen zijn er in vele vormen en soorten: Verhalende reisverslagen Informatieve reisverslagen Reisfictie

6 Vormen van reisverhalen
Verhalende reisverslagen Informatieve reisverslagen reisfictie In deze verhaalvorm worden ervaringen gedeeld. De schrijver wil met de lezer delen hoe hij de reis heeft beleefd. Deze verhalen worden meestal geschreven om mensen te enthousiasmeren, te inspireren of om inzicht te geven in de manier van leven op andere plekken in de wereld. In deze verhaalvorm wordt praktische informatie gegeven voor de lezer die een reis naar die bestemming plant of al op de bestemming is. Informatieve reisverslagen worden meestal in reisgidsen gebruikt. Veel reisbloggers maken ook gebruik van deze verhaalvorm. In deze verhaalvorm put de schrijver meestal uit zijn eigen ervaring en is hij vaak ook op de plek geweest, maar is het verhaal fictief.

7 Doelgroep Het is belangrijk alvorens je een verhaal gaat schrijven om je te bedenken voor wie je het verhaal gaat schrijven. Meestal zullen de mensen uit de doelgroep zelf ook reizigers zijn. Reizigers die inspiratie willen opdoen. Reizigers die op zoek zijn naar informatie over een bepaalde plek. Maar mogelijk behoren mensen die een brede interesse hebben naar wat er in de wereld gebeurt ook tot de doelgroep.

8 Vorm en doelgroep van wereldpaden
Op Wereldpaden staan verhalen in de verhalende vorm. Het doel van Wereldpaden is om mensen mee te nemen op reis en mensen te inspireren. De verhalen hebben vaak een onderliggende boodschap of een vraag waar de lezer over na kan denken. De doelgroep van Wereldpaden bestaat uit mensen die zich willen laten inspireren door de verhalen, die zich willen onderdompelen in verhalen van mensen over de gehele wereld. De verhalen zijn terug te vinden op: en staan onder Wereldpaden in verhaal.

9 opdracht Bedenk in welke verhaalvorm en voor welke doelgroep je een verhaal wilt schrijven. Schrijf een kort verhaal waarin de verhaalvorm en de doelgroep duidelijk naar voren komt. Schrijf een korte tekst in de verhalende vorm, de informatieve vorm en de fictieve vorm.


Download ppt "De schrijver mee op Reis"

Verwante presentaties


Ads door Google