De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Rouw is liefde die zijn adres is kwijt geraakt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Rouw is liefde die zijn adres is kwijt geraakt."— Transcript van de presentatie:

1 Rouw is liefde die zijn adres is kwijt geraakt.
Inleiding Cinementaal Film Tonio d.d

2 Voorstellen Ria Brinkman- Jansen.

3 Erkend relatie en gezinstherapeut vanuit de NVRG
Praktijk in Enter voor individuele psychosociale behandelingen en relatie en gezinstherapie. Werkzaam bij Mediant Centrum voor Persoonlijkheidsstoornissen te Hengelo. Erkend relatie en gezinstherapeut vanuit de NVRG Aanvullend getrainde EFT Registertherapeut Geregistreerd maatschappelijk werker GGZ Agoog

4 Je kan pas echt afscheid nemen als je ook werkelijk verwelkomd bent.
Hechting en verlies Je kan pas echt afscheid nemen als je ook werkelijk verwelkomd bent.

5 Fragment in de film Tonio
Hoe beide ouders plannen maken voor hun kind en beloftes doen. Hoe ze elkaar kennen en liefhebben. Hoe ze Tonio welkom heten in hun leven.

6 In de praktijk het herbergen van verdriet en pijn
Vanaf de geboorte worden mensen geconfronteerd met scheidingspijn. Het is letterlijk de pijn die je hebt te nemen bij het leven krijgen en het leven geven. In de film komt dit ook aan de orde waar de pijn van de bevalling niet als beangstigend wordt ervaren. En waar letterlijk de emotionele pijn de lichamelijke pijn wordt bij het verlies.

7 Wat betekent hechting Kinderen moeten zich hechten volgens de dwingende wetten van de natuur. Of hun opvoeders nu liefdevol of mishandelend zijn. De kwaliteit van de interactie tussen de primaire verzorg(st)ers en het kind is bepalend voor het functioneren van dit kind in het latere leven.

8 Bowlby grondlegger van de hechtingstheorie
“INNERLIJKE WERKMODELLEN” worden gevormd door interactieve ervaringen in de primaire hechtingsrelatie. Deze worden door het kind gebruikt om te anticiperen op en om in contact te komen met de buitenwereld

9 Hechtingsstijlen Veilige hechting Angstige vermijdende gehecht
Angstig-ambivalent gehecht Gedesorganiseerde hechting

10 In de gehechtheid wordt de gereedschapskist voor rouw gevuld
Bij een vermijdende of afwerende hechtingsstijl heb je een groot vermogen tot minimaliseren van emoties. Bij een ambivalente hechtingsstijl heb je de neiging om overspoeld te raken door je emoties. Je gereedschapskist is overvol.

11 Hoe men om heeft leren gaan met emoties.
Hoe mensen omgaan met de pijn van verlies hangt nauw samen met de dominante hechtingsstijl. Hoe men om heeft leren gaan met emoties. Hoe men om kan gaan met kwetsbaarheid in contact. Hoe men ervaring heeft met getroost worden.

12 Gestolde rouw Als rouw niet wordt genomen, ontstaat er gestolde rouw met als gevolg dat de hechting stagneert en de liefde niet meer voluit kan stromen. Het leven is een opeenstapeling van (verlies)ervaringen en elke ervaring vraagt om (h)erkenning en liefdevolle aandacht.

13 Intergenerationele rouw
Onverwerkte rouw in de geschiedenis van de hechtingsfiguren. Magische liefde: het kind wil het lot van de ouders overnemen.

14

15 Ervaringen vanuit de praktijk
Bij het leren stilstaan bij het verlies is verbinding nodig met de cliënt. Dichtbij zijn, er mogen zijn door het geven van (h)erkenning, validatie, betrokkenheid, authenticiteit. De ontmoeting in het verhaal erbij “zijn” De “niets” wetende, niet oordelende vragen. Tijd geven aan dat wat zich aandient.

16 Compassie Compassie komt als de vrucht van angst, boosheid, verdriet en vreugde. Als je die emoties in je leven van alledag kent, dan kun je meevoelen in het leven van anderen en dan kun je mensen geven wat ze werkelijk nodig hebben. Is niet altijd een arm om iemands schouder maar ook een “draai om de oren” confrontatie, correctie als dat nodig is. Het is kunnen voelen wat de ander voelt en tegelijkertijd voldoende afstand bewaren om te weten wat er gedaan moet worden. Je mag iemands pijn, vreugde of angst wel voelen, maar het is niet van jou; het is veelal de emotie die de verbinding legt. Als je echt mededogend bent, dan word je niet bang wanneer iemand anders bang is. Je kunt pas oprecht meevoelen als je vrij bent van vertroebelende projecties van jezelf.

17 Verlies cirkel

18

19 Genogram Geschiedenis van het systeem in kaart brengen waarin de verlieservaringen van het systeem worden verhelderd en hoe ze deze hebben leren verwerken. Waar ben je drager van!!

20 Schuld en Schaamte Schuldbesef heeft te maken met wat je gedaan of nagelaten hebt. Het is gekoppeld aan het niet voldoen aan de verwachtingen van de ander of van jezelf. Schuldgevoel helpt daar waar je je machteloos voelt, je maakt jezelf wijs dat je iets had kunnen doen, het is een overlevingsmechanisme om de angst te beheersen. Schuldbesef is daar waar je werkelijk schuldig aan bent, niet bagatelliseren; het is belangrijk dat je de kans krijgt deze schuld te nemen. Schaamte het verlangen om oké gevonden te worden, het voorkomt dat je je in ieder moment en in iedere situatie volkomen blootgeeft. Gaat over het besef dat we ons “verborgen” hebben en dat we moeten terugkeren, daar doen we een leven lang over. Hoe meer je van je zelf laat zien, hoe kwetsbaarder je bent. Het kan de mooiste erkenning opleveren, maar ook de hardste afwijzing.

21 Vergevingssessie Lijst met pijnpunten De ander in gedachten nemen
Pijn punten door therapeut opgenoemd Vervolg door cliënt benoemd Ik had leven gehad dat, maar dat deed je niet kon je niet wou je niet, dus ik geef nu de verwachting op, adem uit. Geef de verantwoordelijkheid terug voor die situatie deze is niet van mij. Ik neem de verantwoordelijk voor mijn leven mijn kracht. Acceptatie van het verleden. Ben bereid je te accepteren zoals je in deze situatie was of ik accepteer jou zoals je was. Ben bereid jou onschuld te zien of ik zie jou onschuld nu. Kan zijn dat ze een dankwoord willen uitspreken voor wat er wel was en waar ze dankbaar voor zijn

22 Terug gaan naar het verlies.
Is stilstaan bij herinnering Stilstaan bij betekenis. Je kunt pas echt verder als je ook terug kunt kijken.

23 Stellingen Herbergen van verdriet
Niet gehuilde tranen vermoeien. Niet geuite kwaadheid verkrampt. Moed is niet de afwezigheid van angst. Moed betekent angst voelen en toch je hart volgen.

24 Aandachtspunten in de film
Welke hechtingstijl wordt hier herkend? Kenmerken van de gestolde rouw. Worden de fasen van de verlies cirkel herkend? Wordt het Dual Proces Model herkend? Schuld en Schaamte. Is er een verschil te merken in verlies verwerking tussen de “man” en “vrouw”?

25 Elke verhaal van Liefde en Vreugde is potentieel een verhaal van rouw.
Geluk vereist het vermogen tegen onzekerheid te kunnen.


Download ppt "Rouw is liefde die zijn adres is kwijt geraakt."

Verwante presentaties


Ads door Google