Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
1
Jura 11 september 2018
2
Ligging: tussen Bourgogne, Vogezen en het Jura-gebergte
3
Subregio’s
4
Appellaties “geografische” appellaties AOC Château-Chalon
AOC Arbois et Arbois Pupillin AOC l’Étoile AOC Côtes-du-Jura Twee “product” appellaties AOC Crémant du Jura AOC Macvin du Jura Étoilles: 5 stervormige heuvels Rond de rots van chateau chalon
5
Château-Chalon
6
Château-Chalon
7
Arbois-Pupillin
8
Etoile
9
Historiek Reeds wijn in de oudheid, verwijzing bij Plinius naar het “aardse” karakter van de savagnin Eerste officiële regelgeving in 1732, eerst betreffende de wijngaard, vervolgens over de toegelaten cépages Eind 19de eeuw worden de ha wijngaard in enkele jaren vernietigd door de phylloxera
10
Historiek Methode van enten op resistente onderstokken werd ontwikkeld in de Jura In 1936 en 1937 werd de huidige AOC regelgeving vastgelegd Momenteel 2500 ha in productie, met een productie van +/ Hl, geen 10% van de landbouwgrond is wijngaard Vertegenwoordigt 0,2% van de Franse wijnproductie
11
Klimaat Deel van de “vignobles septentrionaux” met een semi-continentaal klimaat Eerder koele zomers, met vrij veel neerslag in voor- en najaar, relatief droge periode in het midden van de zomer In de winter vochtig en koud Vele micro-klimaten geven relatief lange oogstperiode (september tot midden oktober)
12
Klimaat: Macon/Besançon
Gemiddelde maximum temperatuur: 15,2/14,4 °C Gemiddelde minimum temperatuur: 6,4/5,8 °C Gemiddelde temperatuur: 10,8/10,1 °C Jaarlijkse neerslag: 835/1061 mm Dagen met neerslag per jaar: 166/188 d Uren zonneschijn per jaar: 1959/1885 u
13
Terroir Relatief ongustige klimatologische omstandigheden - worden gecompenseerd door hellingen met een zuidelijke en zuidwestelijke oriëntatie Meer zonne-uren en bescherming tegen koude noorden- (la bise noire) en oostenwinden
14
Terroir Ondanks dat de Jura een complex geologisch ontstaan kende is de geologie veel minder gedifferentieerd dan bv. in de Elzas Blauwe, zwarte en rode mergel Op een rotsige ondergrond met veel kalk
15
Witte druiven Savagnin Chardonnay Dé typische druif van de Jura
Verwantschap met de traminer Van Midden-Europese oorsprong Laat rijpend Chardonnay Cfr Bourgogne In assemblage met Savagnin: Tradition Kleine ronde druifjes, mat wat meer kleur
16
Rode druiven Poulsard (of Ploussard) Typische druif van de Jura
Geeft relatief lichte wijnen Vaak als rosé gevinifieerd Trousseau Laatrijpend en veeleisend Geeft krachtige rode wijnen Pinot noir Cfr Bourgogne Doet het goed in het Jura-terroir Vaker aangeplant, relatief vroeg rijp
17
Vinificatie Voor rood vrij klassiek Voor wit
‘Elevage classique’ (ouillé) Bijgevuld tot het “oog” ‘Elevage oxydatif’ (sous-voile) Niet bijgevuld De oxidatie wordt enigszins getemperd door het ontstaan van een voile van de gistresten Goût Jaune
18
Sous-voile
19
Vin Jaune Minstens 6 jaar en 3 maanden vatverblijf 100% Savagnin
Zonder soutirage en ouillage De voile beschermt tegen oxidatie en geeft de wijn zijn unieke smaak Gebotteld in de Clavelin van 62 Cl (Dit is wat overblijft van 1 liter)
20
Vin de Paille Stro-wijn
Druiven worden een periode ingedroogd op stro-matten of houten zeven Vinificatie geeft een zoete wijn
21
Macvin de Jura Naar een oude traditie, maar redelijk recente AOC (1991) 1/3 marc en 2/3 niet vergist druivensap Kan van de 5 cépages van de Jura gemaakt worden, echter meestal wit Marc moet worden gemaakt van de droesem van jurawijn, minstens 18 maanden vat Macvin zelf verblijft minstens 12 maanden in vat Vin de liqueur
22
Crémant de Jura Naar een oude traditie, maar relatief recente AOC (1995) Altijd volgens méthode traditionnelle Kan van de vijf juradruiven gemaakt Voor wit: minstens 50 % chardonnay Voor rosé: minstens 50 % poulsard of pinot noir
23
Wijndomein Désiré Petit (Pupillin – Arbois)
De wijnen Wijndomein Désiré Petit (Pupillin – Arbois) - Ploussard 2015 – Arbois AOP -Trousseau 2015 – “Les Grandes Gardes” Arbois AOP -Pinot Noir 2015 – Arbois AOP -“Cuvée Jules 2015” – 100% chardonnay – Arbois AOP -“Tradition 2015” – 70% savagnin /30% chardonnay – Arbois AOP -“Cuvée L’Essen’ciel 2016” 100% savagnin – Arbois AOP -Vin Jaune 2009 – 100% savagnin – Château-Chalon AOP -Vin de Paille 2009 – 1/3 savagnin + 1/3 chardonnay + 1/3 ploussard – Arbois AOP
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.