De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

POP3 3e Openstelling Maatregel 1

Verwante presentaties


Presentatie over: "POP3 3e Openstelling Maatregel 1"— Transcript van de presentatie:

1 POP3 3e Openstelling Maatregel 1
‘Trainingen, workshops, ondernemingscoaching en demonstraties’ Esther van der Wijk/Fred Jonkhart 7 november 2018 Deze presentatie zal worden gehouden op de informatiebijeenkomst d.d. 7 november 2018 over de 3e Openstelling van maatregel 1 door Esther van der Wijk/Fred Jonkhart, projectleiders POP3, provincie Flevoland.

2 ‘Trainingen, workshops, ondernemingscoaching en demonstraties’
Context POP3 3e Openstelling Maatregel 1 Beoordeling aanvragen Wijzigingen t.o.v. 2e openstelling Procedure aanvraag subsidie (RVO) Contactgegevens Inhoudsopgave presentatie.

3 Achtergrond Deze cartoon verbeeldt het Nederlandse POP3-programma in een notendop. De drie overkoepelende doelen van het Plattelandsontwikkelingsprogramma zijn: 1. Concurrentiekracht en innovatie. Nederland gaat voor een modern en renderende agrosector in 2020, die schoon en effectief produceert en die in balans is met mens en omgeving. 2. Duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen, daarbij inbegrepen water. Het POP3 richt zich op het bijdragen aan het herstel van natuur- en milieukwaliteit in het licht van de doelstellingen van Europese richtlijnen, zoals de Vogel- en Habitatrichtlijn, de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water. 3. Goede conditie van het platteland met kwaliteit van natuur en landschap, door bij te dragen aan het behalen van doelstellingen op het gebied van biodiversiteit, natuur en landschap. Een Europees ‘POP’-subsidieprogramma is niet nieuw. De vorige versie, POP2, is beter bekend onder de naam p-MJP (Provinciaal Meerjaren Programma Landelijk Gebied). POP3 is sterk gericht op de landbouw / agrarische bedrijven. POP3-subsidies moeten landen ‘in en rondom’ het boerenerf. Dit laatste punt geldt niet voor het onderdeel LEADER.

4 Context POP3 Concurrentiekracht Innovatie Duurzaamheid

5 Doel 3e Openstelling Doel Doelgroep
Overdracht van kennis aan (een groep van) landbouwondernemers met als doel het stimuleren van de toepassing van kennis en innovaties in de praktijk. Doelgroep Subsidie wordt verstrekt aan degene(n) die de opleiding of andere vorm van kennisoverdracht of voorlichting levert aan landbouwers in Flevoland.

6 Thema’s 3e Openstelling (1)
Kennisdeling op thema’s: verschuiving van de bestaande kostenreductiestrategie naar een meerwaarde strategie, met nieuwe marktconcepten, nieuwe verdienmodellen of meerwaardecreatie; beter beheer van productierisico’s, versterking van de positie van de primaire producent in de handelsketen of het verminderen van marktfalen; maatregelen die leiden tot een geringer grondstoffengebruik of een meer gesloten kringloop, met als resultaat een vermindering van de emissie van milieubelastende stoffen naar bodem, lucht en grond- en oppervlakte water en minder uitputting van hulpbronnen en grondstoffen; De activiteiten hebben als doel het informeren van landbouwers over innovaties en modernisering, en de toepassing ervan te bevorderen rond één of meerdere van de volgende thema’s: verschuiving van de bestaande kostenreductiestrategie naar een meerwaarde strategie, met nieuwe marktconcepten, nieuwe verdienmodellen of meerwaardecreatie; beter beheer van productierisico’s, versterking van de positie van de primaire producent in de handelsketen of het verminderen van marktfalen; maatregelen die leiden tot een geringer grondstoffengebruik of een meer gesloten kringloop, met als resultaat een vermindering van de emissie van milieubelastende stoffen naar bodem, lucht en grond- en oppervlakte water en minder uitputting van hulpbronnen en grondstoffen; klimaatmitigatie; klimaatadaptatie; verbetering van dierenwelzijn of diergezondheid en verminderd risico voor de volksgezondheid bij de interactie tussen mens en dier; behoud en versterking van de biodiversiteit en de omgevingskwaliteit.

7 Thema’s 3e Openstelling (2)
Kennisdeling op thema’s (2): klimaatmitigatie; klimaatadaptatie; verbetering van dierenwelzijn of diergezondheid en verminderd risico voor de volksgezondheid bij de interactie tussen mens en dier; behoud en versterking van de biodiversiteit en de omgevingskwaliteit. Ad d. Klimaatmitigatie: maatregelen die bijdragen aan de verminderen, verzachting of matiging van klimaateffecten Ad e. Klimaatadaptatie: maatregelen die bijdragen aan het aanpassen aan klimaatverandering

8 Tender systematiek (4) Openstellingsperiode: 29 oktober 2018 t/m 11 januari 2019, uur! Subsidieplafond: € Maximale subsidie: 80% van de subsidiabele kosten Ondergrens €  minimaal € aanvragen (subsidiabele) projectkosten Adviescommissie beoordeelt! Tendersystematiek betekent dat de subsidiemaatregel voor een beperkte termijn open gesteld wordt voor aanvragen en dat er geld toegekend wordt aan projecten op basis van een beoordeling op kwaliteit. Openstellingsperiode is van 29 oktober t/m 11 januari, stipt uur! Er is voor subsidieaanvragen binnen deze openstelling in totaal € ,- beschikbaar. Om de openstelling aantrekkelijk te maken voor deze brede doelgroep is gekozen voor een relatief lage ondergrens van het uit te keren subsidiebedrag, nl. € Het subsidiepercentage voor deze openstelling bedraagt  80% van de subsidiabele kosten wat betekent dat de aanvrager een projectplan moet indienen met tenminste € aan subsidiabele kosten. De 20% die niet via deze maatregel wordt vergoed moet de aanvrager uit eigen middelen bijdragen. Een onafhankelijke adviescommissie beoordeelt de aanvragen op kwaliteit, aan de hand van 3 criteria. Daaruit volgt een rangschikking van de ingediende projecten en wordt subsidie toegekend.

9 Beoordeling aanvragen
Criteria Wegingsfactor Maximaal aantal punten Maximale score Kans op succes/haalbaarheid 4 5 20 Effectiviteit 3 15 Efficiëntie 2 10 TOTAAL 45 Uw aanvraag wordt door de Adviescommissie beoordeeld op drie criteria, die landelijk zijn vastgesteld: Kans op succes/ haalbaarheid: de kans dat het project succesvol uitgevoerd kan worden en/of succesvol zal zijn in het ‘verder gaan’. Effectiviteit: de effectiviteit van een kennisoverdrachtactie is gerelateerd aan de doelstelling van deze openstelling. Efficiëntie: gegeven de resultaten van het project, hoe redelijk zijn de opgevoerde kosten en in hoeverre wordt op een goede manier gebruik gemaakt van reeds bestaande bronnen (kennis, kunde, middelen). Voor elk van deze scores kan tussen de 0 en 5 punten worden behaald. De selectiecriteria hebben een verschillend gewicht: Kans op succes/haalbaarheid heeft een wegingsfactor 4 Effectiviteit heeft een wegingsfactor 3 Efficiëntie heeft een wegingsfactor 2 De minimale score is 0 punten, de maximale score is 45 punten. Bij minder dan 27 punten (60 % van maximale score) wordt uw aanvraag afgewezen. Omdat de gemiddelde score op de criteria minimaal voldoende dient te zijn, wordt de minimumscore vastgesteld op minimaal 60% van de totaal te behalen score. De minimumscore bedraagt derhalve voor deze openstelling 60% van 45 = 27 punten.

10 Wijziging t.o.v. 2e openstelling
Subsidie bedraagt 80% op alle thema’s Overige 20% van de dekking mag bestaan uit bijdragen deelnemers Ondergrens is € Aangepaste selectiecriteria en wegingsfactoren In de 2e openstelling werd nog onderscheid gemaakt tussen de thema’s waarvoor 60% of 80% subsidie verkregen kon worden. Nu is op alle thema’s een subsidiepercentage mogelijk van 80%.

11 Procedure van aanvragen
RVO legt uit In de 2e openstelling werd nog onderscheid gemaakt tussen de thema’s waarvoor 60% of 80% subsidie verkregen kon worden. Nu is op alle thema’s een subsidiepercentage mogelijk van 80%.

12 Contactgegevens Link provincie: https://www.flevoland.nl/pop3
Vragen? RVO Marjolijn van Stokkom: Voortoets mogelijk (tot uiterlijk 15 december) Insturen via: Wanneer u bij het opstellen van een aanvraag hulp nodig hebt, kunt u op een aantal plaatsen terecht: Raadpleeg de informatiepagina van de provincie. Daar vindt u ook enkele belangrijke documenten voor het doen van een aanvraag. Voor subsidietechnische- of procedurele vragen wordt geadviseerd contact op te nemen met Marjolijn van Stokkom van RVO. Een conceptaanvraag kan ook worden gecheckt middels een “voortoets”. Hiervoor is een formulier te vinden op de website van de provincie. De uiterste indieningsdatum van een voortoets is 15 december 2018. RVO.nl bied je de mogelijkheid om een voortoets te doen voor jouw project. Vul de informatie in deze checklist zo volledig mogelijk in en stuur geen bijlagen mee. Op basis van dit ingevulde formulier krijg je terugkoppeling of jouw initiatief past binnen de aan de subsidieregeling gestelde eisen en kaders. Waar mogelijk geeft het RVO je suggesties mee voor het verbeteren van jouw aanvraag. Stuur het formulier uiterlijk 15 december 2018 per naar RVO.nl via: Het RVO streeft ernaar je binnen 5 werkdagen te bellen met een advies.


Download ppt "POP3 3e Openstelling Maatregel 1"

Verwante presentaties


Ads door Google