De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

AFSPRAKEN CLUBSCHEIDSRECHTERS

Verwante presentaties


Presentatie over: "AFSPRAKEN CLUBSCHEIDSRECHTERS"— Transcript van de presentatie:

1 AFSPRAKEN CLUBSCHEIDSRECHTERS
EN CS+ ZAALSEIZOEN 2018 – 2019 November 2018

2 Verschillen zaal- en veldhockey
Slaan  pushen Regels 23 meter  zaalhelft 5 meter  3 meter Liggend spelen Bal van de grond In het blok spelen  Uitsluitend verschillen BENOEMEN; uitleg volgt later.

3 Dit gaat zeker verwarring opleveren.
Vernieuwde regel 1: De teams behouden de ‘bank’ die zij krijgen toegewezen. Er mag in de rust niet worden gewisseld van ‘bank’. Teams wisselen wel van speelhelft. Dit is echter alleen van toepassing voor teams in de top competities. DUS NIET VOOR ONS Dit gaat zeker verwarring opleveren. Bespreek dit vooraf met zaalleiding en coaches. Accepteer het als je er niet uitkomt. Zo belangrijk is het niet

4 Het spel dan hervatten met een self-pass mag niet.
Vernieuwde regel 2: Het met beschermende kleding nemen van een vrije slag direct na een strafcorner is toegestaan Daarna dient de beschermende kleding (masker, kniebeschermers e.d.) af te worden gedaan Het spel dan hervatten met een self-pass mag niet. Gebeurt dit wel, dan vemaan je de verdediger en wordt de vrije slag opnieuw genomen. Bij herhaling en is de self-pass buiten de cirkel dan geef je een vrije push. Bij herhaling en is de self-pass binnen de cirkel dan geef je een strafcorner;

5 De Keeper In de cirkel: keeper mag staand en liggend spelen.
Buiten de cirkel: keeper mag niet liggend spelen. en wordt bestraft met een strafcorner als dat wel gebeurt. Dit geldt ook als de keeper nog in de cirkel ligt, maar de bal speelt die buiten de cirkel is. De Keeper

6 (Te) hoge bal I De hoofdregel is dat de bal maximaal 10 cm van de vloer mag komen, tenzij een tegenstander er last van heeft. Wees echter niet pietluttig. Als bijvoorbeeld verdedigers de bal achter rondspelen en de bal 50cm van de grond komt zonder dat er iemand in de buurt is moet je door laten spelen.

7 (Te) hoge bal II Als een speler een bal stopt en deze stuitert omhoog hoef je niet te fluiten. Alleen als een tegenstander er last van heeft geef je een vrije push En in de cirkel een strafcorner.

8 (Te) hoge bal III Fluit ook niet meteen een bal af die laag op de keeper gespeeld wordt en vervolgens omhoog gaat. Alleen als een aanvaller er last van heeft geef je een strafcorner.

9 (Te) hoge bal IV Ook wanneer de bal van de keeper over de balk gaat,
En er geen gevaar is en, En er geen aanvaller last van heeft, hervat je het spel met een inpush buiten de cirkel nabij de plaats waar de bal over balk is gegaan.

10 (Te) hoge bal V Spelers mogen een bal die van de grond is stoppen. MAAR….. Moeten deze dan wel in één vloeiende beweging naar de grond brengen om het spel voort te zetten. Let op: het risico blijft bij de speler die de bal omhoog brengt.

11 Slag of push Spelersmogen de bal voortbewegen met een push.
Wanneer er 50 cm of meer tussen de bal en de stick zit zien we dat als slaan wat niet toegestaan is. De krul van de stick moet tijdens de hele beweging over de grond gaan. Let met name op flatsende linksachters.

12 Typisch zaalhockey II Een pirouette waarbij de balbezitter een halve of hele draai maakt en dan van dichtbij hard richting zijn tegenstander speelt is potentieel gevaarlijk en moet worden afgefloten.

13 Typisch zaalhockey III
Een harde pass van dichtbij, 0 tot 5 meter, die bewust door een tegenstander heen wordt gespeeld die zijn stick al (bijna) op de grond heeft is verboden en moet worden afgefloten.

14 Typisch zaalhockey IV Dit kan leiden tot blessures. Belangrijk is hier te begrijpen wat de intentie van de speler is. Criteria zijn: gevaar, opzet en de afstand tot de tegenstander.

15 Typisch zaalhockey V Gebeurt dit roekeloos dan past naast een spelstraf ook een persoonlijke straf in de vorm van een groene kaart. Bij herhaling volgt geel.

16 Typisch zaalhockey VI Duidelijk moet zijn dat de stick al (bijna) op de grond ligt alvorens de bal wordt gespeeld. Als de speler zijn stick pas op de grond legt nadat de bal is gespeeld, kan dit nog steeds veel pijn doen maar is er geen sprake van een overtreding.

17 Typisch zaalhockey VII
Voordat de bal door een aanvaller of via de balk de cirkel in gespeeld mag worden moet deze drie meter hebben gerold en dan weer geraakt of eerder zijn geraakt door een tegenstander.

18 Typisch zaalhockey VIII
Een verdediger die duidelijk met zijn stick en/of lichaam een pass of looplijn bij de balk ‘dichtzet’ moet worden beschermd als een aanvaller de bal hier doorheen wil drukken of spelen. De aanvaller zal een andere weg moeten kiezen, want de weg langs de balk is door de verdediger reglementair afgesloten.

19 Typisch zaalhockey IX Een speler die in balbezit is mag niet opgesloten worden in de hoek van het veld of aan de balk door tegenstanders met hun stick plat op de grond. Tegenstanders moeten een opening laten waardoor de bal kan worden gespeeld. Verdedigers die gaan opsluiten in de cirkel riskeren een strafcorner als ze geen opening laten. Zie je dat dit gaat gebeuren stimuleer dan de spelers om ruimte te laten, ben hierin proactief.

20 Typisch zaalhockey X We fluiten voor liggend spelen wanneer een speler drie of meer steunpunten heeft. Handen aan de stick worden niet gezien als steunpunt

21 Typisch zaalhockey XI Een team mag maximaal tweemaal per wedstrijd zijn volledig uitgeruste doelverdediger van het veld wisselen voor een vliegende keep.

22 Typisch zaalhockey XII
Heeft een team zijn aantal wisselmomenten al gebruikt en raakt een in het veld staande volledig uitgeruste doelverdediger geblesseerd of wordt deze uit het veld gestuurd dan is de enige oplossing deze te vervangen door een andere volledig uitgeruste doelverdediger.

23 Typisch zaalhockey XIII
Zit deze niet op de bank dan wordt eerst een vliegende keep ingebracht, terwijl buiten het veld een vervangende doelverdediger wordt ‘aangekleed’. Zodra deze klaar is wordt de vliegende keep van het veld gehaald en komt de volledig uitgeruste doelverdediger permanent in het veld. Is de aangeklede keeper tijdelijk van het veld gestuurd, laat dan het omkleed circus maar zitten. Na een paar minuten komt deze toch weer terug in het veld..

24 Typisch zaalhockey XIV
Een volledig uitgeruste doelverdediger wisselen voor een andere volledig uitgeruste doelverdediger telt niet als wisselmoment.

25 Alle veldspelers zijn verplicht mondbescherming (‘bitje’) en scheenbeschermers te dragen. Heeft een speler dit niet als hij het veld in wil komen dan laat je dit als scheidsrechter niet toe. Typisch zaalhockey XV

26 Typisch zaalhockey XVI
Constateer je dat iemand in het veld zijn bitje of zijn scheenbeschermers niet draagt dan corrigeer je dat direct of je laat de betreffende speler wisselen. Kortom: ‘zonder bitje zit je’. Typisch zaalhockey XVI

27 Typisch zaalhockey XVII
Maar er is geen spelstraf verbonden aan het niet dragen van een bitje of scheenbeschermers Typisch zaalhockey XVII

28 Een belangrijk onderdeel van het ‘verkopen’ van je beslissing zijn de gebaren die je gebruikt. Zorg er dus voor dat je de juiste gebaren gebruikt en dat iedereen hiermee begrijpt wat je wilt. Ook als je collega om steun vraagt, gebruik je een duidelijk signaal zodat iedereen ziet dat je samenwerkt. Communicatie I

29 Communicatie met de spelers is erg belangrijk voor het management van de wedstrijd. Echter, een overdaad aan woorden richting spelers schaadt dit en kan tegen je werken. Praat dus alleen als het functioneel is en gebruik een positieve woordkeuze. Praat mét de spelers en niet tégen de spelers! Maak echter wel duidelijk wanneer een discussie klaar is. Communicatie II

30 Wanneer je bij een beslissing te maken krijgt met protesterende spelers, maak dan meteen duidelijk dat slechts één speler met je mag praten. Komen er toch meer, dan geef je eventueel een groene kaart.. Communicatie III

31 Bespreek vooraf wat je van je collega verwacht en hoe je de wedstrijd zo goed mogelijk kunt laten verlopen. Spreek af wie waar kijkt bij bijvoorbeeld de strafcorner en hoe je elkaar ondersteunt in elkaars cirkel. Het is niet toegestaan om in elkaars cirkel te fluiten, maar je moet elkaar vertrouwen wanneer je elkaar ondersteunt in de cirkel. Communicatie IV

32 Analyseren van de wedstrijd II
Maak vanaf de 1e minuut duidelijk en helder wat je wel en niet tolereert. Bedenk dat een fluitsignaal de boodschap soms, en zeker in de beginfase, beter overbrengt dan voordeel te geven. Maak daarin bewuste keuzes.

33 Analyseren van de wedstrijd III
Als er iets gebeurt wat je niet wilt, laat dan ook merken dat je dát niet wilt hebben. Creëer ruimte: Zorg ervoor bij spelhervattingen dat de bal op de juiste plek genomen wordt en dat iedereen op afstand staat.

34 Analyseren van de wedstrijd IV
Het nemen van de juiste beslissing is erg belangrijk. Mocht je toch een verkeerde beslissing nemen, wees dan niet te ‘groot’ om je beslissing te wijzigen. Echter, laat het spel pas beginnen zodra iedereen weer klaar staat en er geen snelle turnover kan ontstaat.

35 Het beschermen van het technische spel I
Een aanvallende vrije push binnen drie meter van de cirkel wordt genomen op de plaats van de overtreding. Alle spelers behalve degene die de bal gaat nemen, moeten op minimaal drie meter afstand staan.

36 Het beschermen van het technische spel II
Verdedigers die al in de cirkel staan mogen binnen de drie meter afstand blijven staan. Ze mogen niet actief het spel gaan beïnvloeden of de bal spelen totdat de bal door een tweede speler is geraakt of als de bal drie meter heeft afgelegd. Het begeleiden van de aanvaller van binnen de cirkel is toegestaan, zolang ze niet de bal spelen of een poging doen de bal te gaan spelen.

37 Het beschermen van het technische spel III
Nadat de bal drie meter heeft afgelegd, of door een verdediger is geraakt (die wel op afstand staat), mag iedere verdediger de bal spelen, ook als hij in eerste instantie niet op afstand stond. Wordt de *tijd stilgezet na het toekennen van een aanvallende vrije push dan moeten bij de spelhervatting alle spelers op minimaal drie meter afstand gaan staan. *Niet de tijd maar alleen het spel wordt stilgelegd bij blessures en groene, gele of rode kaarten.

38 Het beschermen van het technische spel V
De bal hoeft niet volledig stil te liggen bij het nemen van de vrije push. Wanneer de bal onder controle is gebracht mag de speler doorspelen. Wanneer er situaties zijn die geen invloed hebben op het spel durf dan NIET te fluiten.

39 Sportiviteit & respect I

40 Nabrander I Weliswaar is onderstaande onverstandig maar geen reden om niet te mogen spelen: Handbescherming wordt aanbevolen, is niet reglementair verplicht Hoezen legguards keeper worden aanbevolen, zijn niet reglementair verplicht Zaalhockeystick wordt aanbevolen, is niet reglementair verplicht (wel heel, schoon etc.)

41 Nabrander II Strafcorner zaal: Max. 5 verdedigers naast doel, andere kant dan waar aangever staat. Evt. overige verdedigers achter middellijn.

42 Nabrander III Bal over zijbalk (“inpush”)
Hoofdregel: Max 1 m van de zijbalk nemen Indien in de cirkel: Voor verdediging: Max 1 m buiten cirkel en max 1 m van zijbalk nemen Voor aanvaller: net buiten cirkel en max 1 m van de zijbalk nemen

43 Kaarten spelers Groen: 1 min
Kaarten spelers Groen: 1 min. op de stoel bij de zaalleiding Zaalleiding houdt tijd bij en stuurt terug het veld in Geel: 2 min. 5 min. voor opzettelijke overtredingen Rood: De rest van de tijd de zaal uit Nabrander IV

44 Kaarten begeleiding Groen: Geen consequentie Geel: 5 min
Kaarten begeleiding Groen: Geen consequentie Geel: 5 min. op de tribune Mag niet coachen Team speelt 5 min. met een speler minder Rood: De rest van de tijd helemaal de zaal uit Team speelt restant speeltijd met een speler minder Nabrander IV Bedenk dat iedereen op de bank die niet op het wedstrijdformulier staat, begeleider is. Dus ook de geblesseerde speler die er alleen zit om z’n team aan te moedigen.

45 Nabrander IV Verkeerd wisselen
Er staat tijdens het lopende spel minimaal één speler te veel in het veld (Dus als het spel stil ligt mag het hele team wisselen) Wissel tijdens een strafcorner Wissel buiten drie meter van de middenlijn  Nabrander IV Minimale invloed: vermaning bij herhaling: aanvoerder Merkbare, directe invloed: strafcorner bij herhaling: aanvoerder.


Download ppt "AFSPRAKEN CLUBSCHEIDSRECHTERS"

Verwante presentaties


Ads door Google