De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ontvangt en verwerkt goederen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ontvangt en verwerkt goederen"— Transcript van de presentatie:

1 Ontvangt en verwerkt goederen
Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties

2 1 De weg van goederen naar de consument 2 Goederenontvangst 3 Goederenopslag 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties 5 Tijdelijke artikelpresentaties 6 Goederen verzamelen en verzendklaar maken

3 Winkelexterieur en -interieur
Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties Winkelexterieur en -interieur Deze paragraaf sluit aan bij ESS examenterm 2.1Bezit basiskennis van commerciële functies van winkelinterieur- en exterieur punt 1 t/m 3, 2.3 Bezit basiskennis van de relatie tussen artikelkenmerken en presentatiemogelijkheden , punt 1 2.3 Bezit basiskennis van gehanteerde presentatievormen in de retail, punt 8 en 9. Leg uit hoe het winkelexterieur en winkelinterieur samen informatie geven over de winkelformule aan de potentiële klant. Beiden moeten overeenkomen met / passen bij de winkelformule. Anders wordt de potentiële klant op het verkeerde been gezet.

4 Winkelinterieur Verkoopoppervlakte
Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties Winkelinterieur Verkoopoppervlakte Vloeroppervlakte alleen voor het personeel (operationele vloeroppervlakte) Vloeroppervlakte om te betalen (kassa) Presentatiemeubels met producten Verlichting Wanden Plafond. ESS examenterm: 2.1Bezit basiskennis van commerciële functies van winkelinterieur- en exterieur

5 Presentatiemeubelen Schappen Rekken Stellingen of gondola’s
Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties Presentatiemeubelen Schappen Rekken Stellingen of gondola’s Koel- en vriesmeubels Vitrines. ESS examenterm: 2.3 Bezit basiskennis van gehanteerde presentatievormen in de retail, punt 8 en 9 .

6 Winkelexterieur Gevel Voorpui Buitenpresentatie Etalages Entree.
Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties Winkelexterieur Gevel Voorpui Buitenpresentatie Etalages Entree. ESS examenterm: 2.1Bezit basiskennis van commerciële functies van winkelinterieur- en exterieur

7 Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties
Winkelindeling Deze paragraaf sluit aan bij ESS examenterm 2.2 Bezit basiskennis van de ruimteverdeling van de wvo

8 Drie functies winkeloppervlakte:
Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties Drie functies winkeloppervlakte: Verkoopoppervlakte Operationele oppervlakte Kassa-oppervlakte. ESS examenterm: 2.2 Bezit basiskennis van de ruimteverdeling van de wvo

9 Routing Looproute in de winkel
Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties Routing Looproute in de winkel Deze paragraaf sluit aan bij ESS examenterm 2.2 Bezit basiskennis van de ruimteverdeling van de wvo, punt 2 (routing)

10 Schappenplan hoe je de artikelen moet presenteren
Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties Schappenplan hoe je de artikelen moet presenteren hoeveel stuks van dat artikel er moeten staan welke presentatiemeubelen of -wanden je moet gebruiken welke ‘pricing’ en ‘signing’ daarbij horen hoe de ‘facing’ moet zijn Deze paragraaf sluit aan bij ESS examenterm 2.5 Bezit basiskennis van het schappenplan, punt 1 (begrip schappenplan)

11 Facing Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties
ESS examenterm: 2.5 Bezit basiskennis van het schappenplan, punt 6 (facing) Facing is het aantal verpakkingen van een artikel dat naast elkaar gepresenteerd wordt.

12 Family grouping Consumptieverwantschap Koopverwantschap
Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties Family grouping Consumptieverwantschap Koopverwantschap Maatverwantschap Merkverwantschap Themaverwantschap Kleurverwantschap Leeftijdsverwantschap Prijsverwantschap Stijlverwantschap Productieverwantschap. Deze paragraaf sluit aan bij ESS examenterm 2.2 Bezit basiskennis van de ruimteverdeling van de wvo, punt 1 (family-grouping)

13 Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties
Family grouping ESS examenterm: 2.2 Bezit basiskennis van de ruimteverdeling van de wvo, punt 1 (family-grouping).

14 Plaatsing Combinatieplaatsing Gescheiden plaatsing
Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties Plaatsing Combinatieplaatsing Gescheiden plaatsing Horizontaal of verticaal Frontaal of lateraal. Deze paragraaf sluit aan bij ESS examenterm 2.3 Bezit basiskennis van de relatie tussen artikelkenmerken en presentatiemogelijkheden 2.3 Bezit basiskennis van gehanteerde presentatievormen in de retail, punt 7 (soorten plaatsingsverband) 2.5 Bezit basiskennis van het schappenplan, punt 2, 3 en 4 (horizontale en verticale plaatsing en soorten schaphoogten) Geef voorbeelden van de verschillende mogelijkheden van plaatsing.

15 Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties
Schaphoogten ESS examenterm: 2.5 Bezit basiskennis van het schappenplan, punt 4 (soorten schaphoogten) Laat leerlingen aanwijzen op welke hoogte de verschillende schaphoogten ten opzichte van henzelf ongeveer zitten (een kleine leerling zal de verschillende schaphoogten anders ervaren dan een lange leerling).

16 Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties
Verkoopklaar maken Deze paragraaf sluit aan bij ESS examenterm 2.3Bezit basiskennis van de relatie tussen artikelkenmerken en presentatiemogelijkheden Bezit basiskennis van gehanteerde presentatievormen in de retail, punt 5 (beprijzen/labelen van artikelen).

17 Aandachtspunten bij het aanvullen
Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties Aandachtspunten bij het aanvullen Controleer of je het juiste schappenplan hebt. Lees de voorschriften eerst goed door. Maak altijd eerst de schappen goed schoon. Werk veilig tijdens het aanvullen. Plaats eerst van elk artikel een exemplaar in het schap. Vul lege plekken niet op met andere artikelen. Bestel eventueel artikelen bij. 2.3 Bezit basiskennis van de relatie tussen artikelkenmerken en presentatiemogelijkheden Bezit basiskennis van gehanteerde presentatievormen in de retail, punt 6 (werkwijze en aandachtspunten bij aanvullen van artikelen in de winkelruimte) 

18 Fifo en lifo First-in-first-out Last-in-first-out.
Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties Fifo en lifo First-in-first-out Last-in-first-out. ESS examenterm: 2.3 Bezit basiskennis van gehanteerde presentatievormen in de retail, punt 6 (werkwijze en aandachtspunten bij aanvullen van artikelen in de winkelruimte). Fifo = een artikel dat als eerste in het schap is gelegd moet er door de klant ook als eerste uit worden gepakt. De nieuwste artikelen zet je bij het aanvullen dus achteraan of onderop. Lifo = een artikel dat als laatste in het schap is gelegd moet er door de klant als eerste uit worden gepakt. Die nieuwste artikelen zet je bij het aanvullen dus vooraan.

19 Werk veilig tijdens het aanvullen / opbouwen van de artikelpresentatie
Hoofdstuk 4 De winkelinrichting, vaste artikelpresentaties Werk veilig tijdens het aanvullen / opbouwen van de artikelpresentatie Loop klanten niet in de weg tijdens het aanvullen / opbouwen van de artikelpresentatie Er moet veilig gewerkt worden; voor de veiligheid van de verkoopmedewerker zelf, maar ook die van de klant. Klanten kunnen geïrriteerd raken als ze niet bij artikelen kunnen komen omdat er aangevuld wordt. Probeer klanten dus niet in de weg te lopen.


Download ppt "Ontvangt en verwerkt goederen"

Verwante presentaties


Ads door Google