Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdFranciscus Sanders Laatst gewijzigd meer dan 6 jaar geleden
1
De Kookproef Doel, Bepalen van: Alcohol percentage van de wijn
Het aanwezige vluchtige zuur in de wijn DE TOTALE HOEVEELHEID EXTRACT IN DE WIJN De hoeveelheid suikervrij extract in de wijn De hoeveelheid aanwezige restsuikers Alcohol percentage bepalen door ochsle van de wijn met en zonder alcohol bij dezelfde temperatuur
2
De kookproef zal stap voor stap uitgelegd worden.
Heeft u vragen die betrekking hebben op de kookproef, stel ze dan gerust
3
De kookproef handeling1
Vul het maatglas met wijn Bepaal de densiteit of te wel het soortelijk gewicht Laat zien en het resultaat in een staat opschrijven
4
Kookproef Handeling 2 Bepaal de temperatuur Deze dient 20◦C te zijn
Met warmwater op temperatuur brengen
5
Kookproef handeling 3 Kookproef Meetstaat
Noteer het resultaat van de densiteitmeting in de kookproef meetstaat. Doe dit in de kolom onder het kopje s.g. bij meting 1 Meetstaat ter beschikking stellen
6
Kookproef handeling 4 Vul het maatglas met exact 100ML wijn
7
Kookproef handeling 5 Erlemeijer of pannetje vullen met deze afgemeten hoeveelheid wijn.
8
Kookproef handeling 6 Deze 100 ml wijn zolang laten koken totdat er nog maar 60% van over is. Tijdens het verwarmen al starten met de zuurmeting van overgebleven wijn, meting nr 1
9
Kookproef handeling 7 Zuurbepaling 1
Maatglas vullen met exact 10ml wijn (de 0 op het maatglas is gelijk aan 10ml)
10
Kookproef handeling 8 Titreren met blauwloog totdat de kleuromslag blijvend lichtgroen is (bij bijv. witte druiven)
11
Kookproef handeling 9 Noteer het resultaat in de kookproef meetstaat onder het kopje zuurmeting 1 in gram / liter
12
Kookproef handeling 10 Erlemeijer en inhoud afkoelen tot 20 gr. C
13
Kookproef handeling 11 De overgebleven 60ml terug schenken in het maatglas 60
14
Kookproef handeling 12 De erlemeijer spoelen met een weinig water en dit ook terug schenken in het maatglas zodat het maatglas opgevuld wordt tot 100ml.
15
Kookproef handeling 13 Het maatglas goed afdichten en de vloeistof goed mengen.
16
Kookproef handeling 14 Meet de temperatuur na of deze 20 gr. C is.
Indien dat niet het geval is breng hem dan weer op 20 gr. c
17
Kookproef handeling 15 Opnieuw de densiteit of te wel het soortelijk gewicht meten. Noteer het resultaat in de kookproef meetstaat onder het kopje s.g. meting 2 in gram/liter
18
Kookproef handeling 16 Bepaling zuur 2
Vul het maatglas met exact 10ml vloeistof waarmee ook densiteit 2 is bepaald. De o op het maatglas is gelijk aan 10ml.
19
Kookproef handeling 17 Zuur 2 bepaling
Titreren met blauwloog todat kleuromslag blijvend groen is.
20
Kookproef handeling18 Noteer het resultaat in de kookproef meetstaat onder het kopje zuur meting 2 in gram/liter
21
Kookproefhandeling 19 Berekening t.b.v. alcohol bepaling
Stel: bij 20 gr. C sg2 = 1011 Stel bij 20 gr. C sg1 = 996 Dan is het verschil = 15 Zie tabel a Onder het getal 15 in de kolom ochsle vindt u het resultaat; 11,30 vol % alcohol Tabellen uitdelen
22
Kookproef handeling 20 Berekening bepaling vluchtig zuur:
Stel: zuur 1 = 8 gr/l (op meetstaat) Stel zuur 2 = 6,5 gr/l (op meetstaat) Verschil is dus 1,5 gr/l Hier dient men 0,25 gr/l van af te trekken vanwege de gebonden zwavel. Het vluchtig zuur t.o.v. wijnsteenzuur is dan 1,5-0,25=1,25 gr/l Het vluchtig zuur t.o.v. azijnzuur is; 1,25x0,8=1 gr/l
23
Kookproef handeling 21 Bepaling totale hoeveelheid extractstoffen:
Neem het sg van meting 2 uit het voorbeeld was dit 1011gr/l = 11 ochsle In tabel b is af te lezen naast 11 ochsle een totaal extract van 28,4gr/l Stel dat dit een wijn was waarvan het totaalextract bekend is nl. 25,8gr/l (zie tabel C) Dan is de aanwezige restsuiker; ,4-25,8=2,6gr/l Tabellen ter beschikking stellen
24
Kookproef handeling 22 Mogelijkheid 2 bepaling van restsuiker:
Het gevonden alcoholpercentage was 11,3vol% dit getal in tabel c opzoeken in de kolom vol% alcohol. Door naar rechts te gaan onder kolom 25,8gr/l extract ziet u het getal 995 Gemeten bij sg meting 1; 996gr/l, een verschil van 1 ochsle. Tabel b geeft bij 1 ochsle 2,6gr/l restsuiker.
25
Bedankt voor uw aandacht. Opgemaakt door ger moling februari 2018
Zijn er nog vragen????? Bedankt voor uw aandacht. Opgemaakt door ger moling februari 2018
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.