De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Godsbeeld en zelfbeeld in Bijbels licht

Verwante presentaties


Presentatie over: "Godsbeeld en zelfbeeld in Bijbels licht"— Transcript van de presentatie:

1 Godsbeeld en zelfbeeld in Bijbels licht
Perfect imago? Godsbeeld en zelfbeeld in Bijbels licht

2 Intro: Paul Verhaeghe Het leiden van een deugdzaam leven is erg moeilijk omdat de mens in wezen slecht is. Volgens de christelijke leer draagt immers iedereen op basis van de erfzonde het slechte in zich, met de vrouw, in de figuur van Eva, als bron van alle kwaad. Laat de mens zijn ding doen, en hij verkracht zijn moeder, doodt zijn vader en steelt van zijn broer. Zelfrealisatie is helemaal geen goed idee, zelfverloochening is noodzakelijk. Voor de christen is moraal een gevecht tegen het kwaad dat in hem woekert. (Paul Verhaeghe (2012), Identiteit, Amsterdam: De Bezige Bij)

3 Theologisch of psychologisch?
Welk beeld hebben wij van God en van onszelf? Niet alleen wat we zeggen en belijden over God, maar vooral ook: wat we voelen, hoe we Gods aanwezigheid beleven. Ligt gespreksstof over een perfect imago vooral op psychologisch terrein? Of helpt het om theologisch te leren denken? Theologisch: te rade gaan bij het Woord van God.

4 Perfect imago: God Zelf!
Veelheid van woorden in de Bijbel: Schepper Verlosser Vergevend en genadig, maar onze ongerechtigheid straffend De Heilige boven ons, maar ook te midden van Zijn volk In Christus genadig en barmhartig

5 Perfect imago: God Zelf!
Ook een veelheid van beelden in de Bijbel: God als herder God die draagt en redt God als rechter God als een verscheurende leeuw/panter/beer God als koning Ik ben-woorden: de goede Herder, de ware Wijnstok, het Brood des levens, de Deur, het Licht der wereld

6 Welke beelden blijven hangen?
Zie je God vooral als Redder of als Rechter? Is Hij voor jou de goede Herder, of zie je Hem als een verscheurende beer? Welke woorden blijven hangen, en welke niet? Godsbeelden in de Bijbel: God als rechter, als veilige vesting, als helper van de wees, als toevlucht, als een loerende beer, als een reiziger voor één nacht, als een held die niet verlossen kan. In het Nieuwe Testament lopen de godsbeelden minder uiteen. Omdat het dicht rondom het kruis ligt?

7 De mens: naar Gods beeld
Adam: uit de aarde genomen Eva: een rib uit Adam’s lijf Mens als beeld van God (Genesis 1,26) Beiden niet los verkrijgbaar zonder God

8 Christus, het Beeld van God
Beeld van God en Christus: Kolossenzen 1,15: Christus als Beeld van de onzichtbare God. Hij is Gods perfecte imago. Wat wij kapot hebben gemaakt, herstelt Hij. Het perfecte imago zit niet in ons, maar in Christus.

9 Godsbeeld en zelfbeeld
Kennen en vertrouwen: godsbeelden zijn niet louter cognitief. “Werken” aan een godsbeeld dus ook niet! Basisvertrouwen: je aanvaard weten, door genade. Stelt voor de vraag naar de realiteit van de genade. Citaat van ds. L. Kievit: vertrouwen wekkende verkondiging!


Download ppt "Godsbeeld en zelfbeeld in Bijbels licht"

Verwante presentaties


Ads door Google