Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdNienke Visser Laatst gewijzigd meer dan 5 jaar geleden
1
BUSO ‘T LOMMERT Welkom iedereen op onze info-avond.
We gaan proberen om zo duidelijk mogelijk te communiceren over het verloop van onze opleiding en de toekomstmogelijkheden van jullie kinderen. Jullie krijgen vandaag zeer veel informatie te verwerken. Uiteraard maken we na de presentatie graag even tijd voor jullie om individuele vragen te beantwoorden. Mochten er nadien nog vragen of bedenkingen zijn mag u deze stellen via het mailadres van onze school of via de klastitularis van uw zoon of dochter. 1
2
GROOTKEUKENMEDEWERKER.
Verloop van de opleiding: 1. Observatiefase = 1e jaar. Beeldvorming en keuze maken. 2. Opleidingsfase = 2e en 3e jaar Ondersteunende kennis en sleutelvaardigheden opdoen 3. Kwalificatiefase = 4e en 5e jaar. Verwerven van beroepsondersteunende kennis, beroepsvaardigheden, beroepsattitudes, sleutelvaardigheden en noodzakelijke omgangsvormen. Werkplekleren. Stages: * Inleefstage en blokstage in het 4e jaar. * Blokstage en uitbreidingsstage in het 5e jaar. Ondertussen zijn jullie kinderen in de kwalificatiefase aangekomen, dus gaan we over de 2 vorige fases niet te sterk meer uitweiden. 2
3
WELKOM IN DE KWALIFICATIEFASE.
4
VERWERVEN VAN BEROEPSVAARDIGHEDEN:
Doelstelling van de opleiding: In teamverband opdrachten uitvoeren in de grootkeuken: De beroepsgerichte vaardigheden zijn wettelijk bepaald (opleidingsprofiel). Er zijn 3 grote onderverdelingen: Algemeen: je leert: Het voorkomen verzorgen, taken veilig en hygiënisch uitvoeren, grondstoffen herkennen… Keukenvaardigheden: je leert: Juiste hoeveelheden inschatten, verschillende snij-en kooktechnieken uitvoeren… Grootkeuken: je leert: Toonbankplan toepassen, klanten bedienen, grootkeukengerechten voorbereiden en bereiden… In totaal 22 competenties die allemaal geconcretiseerd zijn in doelen die op het rapport komen (highlights).
5
BEROEPSATTITUDES/SLEUTENVAARDIGHEDEN VAN DE GROOTKEUKENMEDEWERKER:
1. Stressbestendig 2. Werkzaamheden kunnen plannen 3. Communicatief zijn: zowel naar collega’s als naar klanten 4. Positieve ingesteldheid, humor 5. Verantwoordelijkheidszin 6. Realistisch zelfbeeld 7. Flexibel zijn: je soepel aanpassen aan wisselende omstandigheden. 8. Kunnen werken in teamverband 9. Veilig en milieubewust werken 10. Doorzettingsvermogen
6
11. Op een verantwoorde manier omgaan met sociale media
12. Beleefd zijn: op een respectvolle manier met iedereen omgaan 13. In opdracht werken: een opdracht aanvaarden, volhouden en deze nauwkeurig uitvoeren 14. Sociaal vaardig zijn: met anderen omgaan en communiceren Beleefd zijn (gepaste taal- en omgangsvormen: de leerling gebruikt gepaste beleefdheidsformules) Assertief zijn (interactie met anderen: de leerling is mondeling assertief) Respectvol zijn Weerstand bieden tegen groepsdruk Cursus omgangskunde ter inzage leggen. 6
7
HOE GAAN WE HIERMEE AAN DE SLAG?
1. Opdoen van praktijkervaring: werkplekleren, stages, lessen grootkeuken. 2. Bijkomende ondersteuning via: - aanmoedigingskaart, attitudekaart, stagetrainingskaart - zorgcontract - individueel aangepast traject - verlengd traject - transitietraject
8
WERKPLEKLEREN DOEL: Schoolse vaardigheden omzetten in praktijkgerichte situaties onder begeleiding van een vakleerkracht. In het 4e jaar: Instituut “Stella Maris, Merksem” tijdens stage 5de jaar In het 5e jaar: Instituut “Stella Maris, Merksem”
9
STAGES
10
STAGES 4E JAAR: Inleefstage: van 10/12/18 – 21/12/18 doel:
- Ervaren, beleven, voelen, … - Geen evaluatie van beroepsvaardigheden, wel formuleren van aandachtspunten. - Wel aandacht voor beroepsattitudes en omgangsvormen. Blokstage: van 11/3/19 – 5/4/19 - inoefenen van beroepsvaardigheden, beroepsattitudes, sleutelvaardigheden en noodzakelijke omgangsvormen. - Wel evaluatie: scores van 1 tot 4 zoals in het rapport. Te laten zien: stagemap en stageschrift. De stages in het 4e jaar vormen geen doorslaggevende factor in het al dan niet behalen van het kwalificatiegetuigschrift, maar maken deel uit van de uiteindelijke besluitvorming. De stage wordt gescoord met voldoende of onvoldoende. 10
11
STAGES 5E JAAR: Blokstage: van 7/1/19 – 15/2/19 doel:
Inoefenen van beroepsvaardigheden, beroepsattitudes, sleutelvaardigheden en noodzakelijke omgangsvormen. Uitbreidingsstage: van 20/5/19 – 24/6/19 Verwerven van beroepsfierheid en maturiteit. Inoefenen van noodzakelijke competenties zoals beschreven in het opleidingsprofiel. Opleidingsprofiel ter inzage voorzien. 11
12
MOGELIJKE ATTESTEN/GETUIGSCHRIFTEN GROOTKEUKENMEDEWERKER
Een getuigschrift “Grootkeukenmedewerker”. Een getuigschrift van verworven competenties (onderdeel van het getuigschrift grootkeukenmedewerker) = keukenmedewerker. Een attest van verworven bekwaamheden (onderdeel van het getuigschrift grootkeukenmedewerker) = keukenhulp Een attest van lesbijwoning = niet geslaagd Na het beëindigen van de opleiding kunnen de leerlingen nog een Alternerende Beroepsopleiding (ABO) volgen. Indien je je getuigschrift behaalde, ben je van rechtswege toegelaten tot ABO Indien je een attest van verworven competenties/ bekwaamheden behaalde, formuleert de klassenraad hierover een advies Te verkrijgen op het einde van het 5e jaar. Hierbij is het belangrijk dat een aantal punten mee in acht te nemen: stages, attitudes, ontwikkelingdoelen, competenties uit het opleidingsprofiel. 12
13
HOE KOMEN WE TOT EEN ATTEST OF GETUIGSCHRIFT?
Stages. Beroepsvaardigheden. Sleutelvaardigheden. Beroepsattitudes. Noodzakelijke omgangsvormen. Werkplekleren. Advies van de kwalificatiecommissie. Ontwikkelingsdoelen en competenties van het opleidingsprofiel.
14
ABO = Alternerende beroepsopleiding
15
WAT IS ABO ? De opleiding duurt 1 schooljaar.
Je volgt 2 dagen les op school. 3 dagen doe je werkervaring op in een grootkeuken (Zo wil men de tewerkstellingskansen in het gewone arbeidscircuit voor leerlingen uit het buitengewoon onderwijs verhogen) De werkervaring is onbezoldigd. Je ontvangt een getuigschrift of een attest. Als de leerling tijdens de opleiding een contract aangeboden krijgt, dan bekomt hij/zij een getuigschrift of attest. 15
16
VOOR WIE? Jongeren die het 5de jaar van het buitengewoon onderwijs opleidingsvorm 3 doorlopen hebben. Het getuigschrift van de opleiding behaald hebben. Een getuigschrift van verworven competenties behaald hebben en door de klassenraad toegelaten worden, Een attest van verworven bekwaamheden behaald hebben en door de klassenraad toegelaten worden. De leerling is jonger dan 21 jaar op 1 september van het schooljaar.
17
VOORDELEN VOOR ABO - LEERLINGEN
Ingeschreven als werkzoekende bij VDAB. Wachttijd begint te lopen tijdens de opleiding. Behoud van kinderbijslag tijdens wachttijd. Extra werkervaring en kans op tewerkstelling. Recht op wachtgeld na verloop van wachttijd tijdens het ABO- jaar vanaf 1 augustus. Een extra getuigschrift bij een positieve afronding van het ABO-jaar. Bij het voleindigen van het ABO-jaar heb je recht op een motivatiepremie. Deze bedraagt €500 als je 800 uur stage liep en 400 uur op school aanwezig was. Uitzondering:
18
EEN LEERLING HEEFT OOK RECHT OP EEN MOTIVATIEPREMIE ALS:
Wanneer de leerling de opleiding vroegtijdig beëindigt in een functie van een reguliere tewerkstelling, In totaal minimum 900 uren vorming heeft gevolgd, waarvan: Minimum 300 uren schoolse vorming en Minimum 525 uren werkervaring De leerling moet op 30 juni van het lopende schooljaar nog in dienst zijn. Bewijs van tewerkstelling moet door de TB worden opgeladen voor 15 juli van het lopende schooljaar in het digitale archief.
19
ORGANISATIE : 2 dagen opleiding op school: maandag en vrijdag (7 lesuren) 3 dagen opleiding op de werkvloer (stage): dinsdag, woensdag (ook namiddag) en donderdag Onbetaald, 8 uur per dag (je doet de uurregeling van het stagebedrijf).
20
WAT DOEN WIJ OP SCHOOL? Zelfstandig leren werken: VDAB, vakbond, lonen, bank, mutualiteit, belastingaangifte, solliciteren, opdrachten buiten de school, …. Project zelfstandig wonen: budget, inrichting, koken, …. BGV: bijsturing van tekorten op de stageplaats. De ABO-coördinator verzorgt de communicatie tussen de werkvloer en de school en zorgt ervoor dat alle administratie (VDAB) in orde komt.
21
WAT VERWACHTEN WE VAN JOU ALS LEERLING?
Je bent gemotiveerd. Je bent steeds aanwezig: voor elke afwezigheid (ook voor 1 dag) breng je een doktersattest binnen. Je verwittigt telefonisch als je te laat of afwezig zal zijn. Je hebt de juiste attitudes: beleefdheid, verzorgdheid, inzet, volharding, stiptheid en gemotiveerdheid. Je komt het hele schooljaar stipt naar school en je stage. Je vult stipt je werkboekje (agenda) in en hebt dit altijd bij je.
22
VANWAAR KOMT DE MOTIVATIEPREMIE?
ESF = Europees Sociaal Fonds Ondersteunt scholen om een doelgroep op de arbeidsmarkt te versterken en de werkgelegenheid te vergroten. De premie wordt uitbetaald rond december van het volgende schooljaar Vb: X maakt haar ABO jaar af in juni 2019, dan wordt de premie in december 2019 uitbetaald.
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.