De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Koffie quiz.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Koffie quiz."— Transcript van de presentatie:

1 Koffie quiz

2 1. Welke van de Drie is een koffieboon?
c.

3 1. Welke van de Drie is een koffieboon?
c. Zo ziet een koffieboon eruit die alleen nog maar gemalen moet worden om er koffie van te kunnen zetten. (Wie herkent de tweede boon? Dit is een cacaoboon.) Maar… koffiebonen groeien niet zo in de natuur. Die boontjes zitten in de koffiebes.

4 2. Welke van de Drie is een koffiebes?
c.

5 2. Welke van de Drie is een koffiebes?
c. Koffiebonen zitten per twee in een bes. Koffiebessen zijn rood wanneer ze rijp zijn. De bessen groeien aan struiken. De koffiestruik is van nature een schaduwplant die groeit op de beboste hellingen in de schaduw van grotere bomen. Bonen van schaduwteelt ontwikkelen zich trager en leveren daarom koffie van betere kwaliteit. De koffie bij kleine producenten wordt altijd met de hand geplukt. Dit is een zeer arbeidsintensief werkje. De plukkers plukken enkel de rijpe, rode bessen en komen na een paar dagen terug voor de volgende lading rijpe bessen. Koffiebessen zijn namelijk niet allemaal op hetzelfde moment rijp. 

6 3. Waar werd de eerste koffie geproefd?
Congo Ethiopië Peru

7 3. Waar werd de eerste koffie geproefd?
Congo Ethiopië Peru De eerste koffie werd geproefd in de hooglanden van Ethiopië. De mythe gaat dat de man Kaldi er rondliep met zijn geiten. Die geiten werden opeens heel actief nadat ze rode bessen gegeten hadden. De geitenhoeder besluit ze zelf ook eens te proeven. Ook hij wordt heel actief en heeft het gevoel dat hij de wereld aankan. Hij vertelt zijn bevindingen aan de plaatselijke monniken, maar die moeten er niets van weten. Ze gooien de rare bessen in het vuur. Maar de heerlijke geuren die ze dan ruiken, veranderen hun mening…

8 4. Wanneer werd koffie voor het eerst in Europa gedronken?
15de eeuw 16de eeuw 17de eeuw

9 4. Wanneer werd koffie voor het eerst in Europa gedronken?
15de eeuw 16de eeuw 17de eeuw Vanuit Ethiopië nemen de Arabieren de koffieplant in de 15de eeuw mee naar Jemen, waar de havenstad Mocha de eerste koffiehaven wordt, en meteen haar naam aan een heel gekende koffieblend geeft. Vanuit Mocha verovert koffie de Arabische wereld en Europa. In de zeventiende eeuw serveren koffiehuizen overal in Europa het zwarte goedje. De klanten voeren er stimulerende debatten over politiek en cultuur. In tegenstelling tot de herbergen, waar alcohol de zinnen afstompt, worden ratio en een goed debat de ingrediënten van een succesvol koffiehuis.

10 5. Hoeveel kopjes koffie worden er dagelijks wereldwijd gedronken?
250 miljoen 2,5 miljard 25 miljard

11 5. Hoeveel kopjes koffie worden er dagelijks wereldwijd gedronken?
250 miljoen 2,5 miljard 25 miljard

12 6. In welk land wordt het meeste koffie gedronken per persoon?
Finland België Brazilië

13 6. In welk land wordt het meeste koffie gedronken per persoon?
Finland België Brazilië Finnen zijn de grootste koffiedrinkers. Een Fin drinkt gemiddeld per dag 2.6 kopjes koffie. België staat op de 9de plaats: een Belg drinkt gemiddeld 1.4 kopje koffie per dag. Brazilië is het eerste niet-Europese land dat in de top 10 van koffiedrinkers staat. De Brazilianen staan op de 10de plaats.

14 7. Welk land produceert de meeste koffie?
Ethiopië Brazilië Finland

15 7. Welk land produceert de meeste koffie?
Ethiopië Brazilië Finland Brazilië produceert 1/3 van alle koffie ter wereld. Toch groeide de koffieplant oorspronkelijk niet in Brazilië. In de 18de eeuw geeft de burgemeester van Amsterdam een jonge koffieplant cadeau aan de Franse koning. Maar in de koninklijke tuinen komen er geen bessen aan de plant. De koning geeft ze mee met een schip dat naar de Franse Antillen vaart. Zo staat deze plant mee aan de wieg van alle koffie uit de Caraïben, Zuid- en Centraal Amerika. In 1727 werd koffie geïntroduceerd in Brazilië. Koffie komt dus uit Afrika maar werd van daaruit verspreid over de hele wereld. Toch kan je niet overal ter wereld koffie kweken. Koffie groeit namelijk alleen in het Zuiden, in de zogenaamde koffiegordel tussen de Kreefts- en de Steenbokskeerkring.

16 Wat bevat de meeste cafeïne?

17 shot espresso OF tas zwarte thee

18 shot espresso OF tas zwarte thee
27 mg mg

19 tas zwarte thee OF tas verse koffie

20 tas zwarte thee OF tas verse koffie
45 mg mg

21 tas verse koffie OF blikje Oxfam cola

22 tas verse koffie OF blikje Oxfam cola
95 mg ,00152 mg


Download ppt "Koffie quiz."

Verwante presentaties


Ads door Google