De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Materiaal Blote oog: fasen van de maan, beweging van de planeten langsheen de sterren Telescoop: best is een goede lenzenkijker of een spiegelkijker met.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Materiaal Blote oog: fasen van de maan, beweging van de planeten langsheen de sterren Telescoop: best is een goede lenzenkijker of een spiegelkijker met."— Transcript van de presentatie:

1 Materiaal Blote oog: fasen van de maan, beweging van de planeten langsheen de sterren Telescoop: best is een goede lenzenkijker of een spiegelkijker met relatief kleine obstructie (vangspiegel). De laatste jaren heeft o.a. de Celestron C9.25 een goede reputatie opgebouwd. Accessoires: kleurenfilters, off-axis-masker, “apodizing mask”,…

2 Maan Héél veel verschillende structuren:
Mare (zee, meervoud maria): de donkere uitgestrekte gebieden Het zijn eigenlijk lavavlaktes Hoogvlaktes: de heldere gebieden liggen systematisch hoger dan de zeeën. Dit is vooral in het zuidelijk halfrond opvallend. Walvlaktes: heel grote kraters met een opvallend vlakke bodem (vb. Ptolemaeus) Ringbergen: de wanden van deze kraters zijn opvallend geleed en hebben terrassen (vb. Copernicus) Kraters: de meest bekende structuren op de maan Bergketens: vooral rond Mare Imbrium (noordwestelijke kwadrant) komt er een hele keten voor: Apennijnen, Kaukasus, Alpen. Valleien: bekendste is de Alpenvallei, in de gelijknamige bergketen Rillen en kloven (Rima): heel langgerekte structuren, vaak tamelijk kronkelig. Ze kunnen tot honderden kilometer lang worden, en zijn meestal enkele honderden meters breed. Ze worden vaak gebruikt als testobjecten voor de resolutie van een kijker (of van de waarnemer). Mooie voorbeelden zijn de Rima Hyginus en de klovenstructuur rond krater Ariadaeus. Bij deze formaties is het uitermate van belang om op het juiste ogenblik waar te nemen: ze laten zich best zien bij scheerlicht, dus wanneer ze aan de terminator staan. Kapen (promontorius): deze term stamt natuurlijk nog uit de tijd toen men nog dacht dat de maria wel degelijk water bevatten. Het slaat op bergstructuren die doorlopen tot in een zee. Heldere stralen: duidelijk te zien bij o.a. de jonge kraters Tycho en Copernicus. Koepelbergen (domes): relatief zachthellende bolle heuvels, vaak met een centrale krater. Hier treedt vaak een eigenaardig fysiologisch effect op: aangezien het oog op die afstand geen diepte meer kan schatten, ziet men deze bolle structuren soms als holle putten (een mooie vorm van gezichtsbedrog).

3 Maan: libratie/nutatie

4

5

6 Maan: asgrauw schijnsel

7

8 Beeldbewerking

9 Beeldbewerking

10 Beeldbewerking

11 Venus

12 Venus: schijngestalten
2009/03/11 16h16 UT Richard Bosman

13 Mars 2003

14 Mars

15 Jupiter: manen 4 manen (Io, Europa, Ganymedes, Callisto = Galileische manen) al zichtbaar met verrekijker de andere manen enkel met professionele kijkers

16 Jupiter

17

18 Saturnus tot 5 manen zichtbaar met telescopen
Titan lukt al met de verrekijker onder ideale omstandigheden met een 15 cm lukken ze alle vijf (maar: Japetus enkel indien de heldere kant naar ons wijst)

19 Saturnus

20 Saturnus

21

22 URL’s http://www.damianpeach.com/
=> Lunar Picture of the Day


Download ppt "Materiaal Blote oog: fasen van de maan, beweging van de planeten langsheen de sterren Telescoop: best is een goede lenzenkijker of een spiegelkijker met."

Verwante presentaties


Ads door Google