De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wijn.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wijn."— Transcript van de presentatie:

1 Wijn

2 Wijn Om wijn te maken heeft men druivensap nodig.
Voor rode wijn gebruikt men druiven zoals: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, ... Voor witte wijn gebruikt men druiven zoals: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Blanc, ...

3 Wijn Onze wijnbereiding start bij druivensap uit “consumptiedruiven”.
De kleur en de smaak van onze wijn zullen dus anders zijn dan de “echte” wijnen die we op de markt vinden! Met kleurstoffen en smaakverbeteraars kunnen we onze wijn wel wat aanpassen maar voor commerciële doeleinden is dit verboden!

4 Wijn Stap 1: Suikergehalte bepalen Hydrometer of densimeter
Een densimeter in gedistilleerd water gedompeld, zakt in het water tot op de schaalverdeling Dit wil dan zeggen dat 1 liter water 1000 g weegt. De densimeter kan dus gebruikt worden om de massadichtheid van vloeistoffen te bepalen. Wanneer men nu suiker oplost in water gaat 1 liter van dat water zwaarder wegen naarmate men meer suiker oplost. Men bereikt bijvoorbeeld een dichtheid van Druivensap met suiker weegt dus meer dan gewoon water!

5 Wijn Via de dichtheid kan je het aantal gram suiker per liter druivensap bepalen! Indien je geen suiker toevoegt, kan je het te bekomen alcoholgehalte aflezen in nevenstaande tabel. Wens je een hoger alcoholgehalte, dan moet je suiker toevoegen door het verschil te maken tussen het te bereiken suikergehalte (lees: alcoholgehalte) en het vastgestelde suikergehalte. Bv: Je leest een dichtheid van 1050 af bij je druivensap. Dit betekent 130 g suiker per liter sap. Je kan dus een alcoholgehalte van 6,79% (6,79 ml per 100 ml wijn) bereiken. Wil je een alcoholgehalte van 13,58 bereiken, moet je 260 g suiker per liter sap hebben. Dus: 260 g – 130 g = 130 g suiker per liter sap toevoegen!

6 Wijn Stap 2: Zuurtegraad bepalen Titratie Indicator Acidometer

7 Wijn Aantal gram per liter bepalen en oplossen in 1 liter druivensap
Stap 3: Giststarter klaarmaken Aantal gram per liter bepalen en oplossen in 1 liter druivensap Verwarmen tot +/- 30°C Na 20 ‘ toevoegen aan druivensap

8 Wijn Stap 4: Gisting Mandfles met druivensap, suiker en gist afsluiten met een waterslot Alcoholische gisting gebeurt anaëroob Duurt +/- 4 à 6 weken Regelmatig omzwenken om suiker in oplossing te houden Suiker wordt door gist omgezet in koolstofdioxidegas en ethanol

9 Wijn Stap 5: Overhevelen
Door een hoog alcoholgehalte en een gebrek aan suiker gaan de gistcellen afsterven. Eénmaal de gisting voorbij is, moet men de wijn gaan overhevelen zodat er geen slechte aroma’s worden toegevoegd door de afgestorven gistcellen. Dit gebeurt na +/- 3 maanden of 12 weken. De te overhevelen wijn bevindt zich in het bovenste vat! Laat de wijn langs de wand van het onderste vat stromen zodat er zo weinig mogelijk zuurstofgas in oplost (oxidatie!) Voeg eventueel druivensap toe zodat het vat tot bijna boven gevuld is! (oxidatie)

10 Wijn Stap 6: Bottelen Na een eventuele 2e heveling kan men de wijn na een aantal maanden op fles laten. Laat ook hier de wijn langs de wand van de fles instromen om zo weinig mogelijk zuurstofgas op te nemen! Met een kurkapparaat wordt een kurk op de fles gedaan. Bewaar deze wijn niet! Drink hem binnen het jaar! Proost!

11 Wijn Zelf een etiket ontwerpen: Naam van de wijn Alcoholgehalte 13 V%
Productiejaar 2017 Volume 75 cl


Download ppt "Wijn."

Verwante presentaties


Ads door Google