De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

(Niet) Allemaal digitaal

Verwante presentaties


Presentatie over: "(Niet) Allemaal digitaal"— Transcript van de presentatie:

1 (Niet) Allemaal digitaal
(Niet) Allemaal digitaal?! Annemarie van der Velden Medische Bibliotheek Minisymposium, MCH-Bronovo 10 maart 2016 Ook als je geen onderzoek doet, maar gewoon bij wilt blijven over de nieuwe ontwikkelingen binnen je vak, kun je bij de bibliotheek terecht. Er is al veel goede informatie voor verpleegkundigen in huis! Steeds meer daarvan is digitaal en dus binnen handbereik op je eigen afdeling. Een kleine demonstratie van onder andere: onze nieuwe online-catalogus, Nederlandse e-books, en databanken met verpleegkundige tijdschriftartikelen.   

2 .                                  

3 Verpleegkundigen voeren zo'n 23 taken per uur uit.1
Verpleegkundigen vertrouwen het meest op collega's voor informatie.2 Verpleegkundigen gebruiken vaak Google om antwoorden op hun vragen te vinden.3

4 Er zijn tools die verpleegkundigen de evidence-based klinische informatie geven die zij nodig hebben om patiënten de best mogelijke zorg te bieden. . Maar voordat we nieuwe produkten gaan aanschaffen, willen we de produkten die we al in huis hebben, nog beter onder jullie aandacht brengen. Daarom hebben we onlangs een nieuwe catalogus in gebruik genomen. Omdat de medische bibliotheek onderdeel is van het Landsteiner Instituut, vind je deze op landsteiner.nl. Alles wat ik je in deze presentatie ga laten zien, kun je vinden op landsteiner.nl. Je hoeft dus geen links of website te noteren of onthouden. Landsteiner.nl onthouden is genoeg! Het landsteiner instituut zit bewust niet op intranet, maar op internet.

5 De nieuwe catalogus is al toegankelijk op landsteiner
De nieuwe catalogus is al toegankelijk op landsteiner.nl, maar we zijn nog bezig met het inrichten van het systeem. Het is daarom nog wat vroeg om al uitgebreid reclame te maken, maar dit symposium is een té mooie kans, om voorbij te laten gaan.

6 De startpagina van de nieuwe catalogus

7 Met de nieuwe catalogus kun je doen, wat je misschien ook al gewend bent van je eigen openbare bibliotheek: op het werk én thuis zoeken, reserveren en verlengen. Om te reserveren en verlengen moet je een eigen account aanmaken: Mijn AuraSpace. Dit kun je pas doen, nadat wij je als lener hebben geregistreerd. Stuur daarvoor een mailtje naar je medische bibliotheek, met vermelding van je personeelsnummer.

8 Er is ook een App bij deze catalogus
Er is ook een App bij deze catalogus! Maar let op: de catalogus, én ook de App sturen je geen automatische waarschuwing als de uitleentermijn van je boeken is overschreden.

9 Momenteel vind je in de catalogus alleen nog de papieren boeken
Momenteel vind je in de catalogus alleen nog de papieren boeken. We hebben wel e-books, maar die moeten nog ingevoerd worden. De e-books kun je nu nog vinden op de pagina “Boeken” van landsteiner.nl . Let op: deze boeken werken alleen vanaf een werkplek in het ziekenhuis, niet thuis.

10 Als je in de linker kolom een onderwerp kiest, krijg je een lijst met boeken te zien.

11 Kies een boek, en klik op de link die erbij staat “Beschikbaar via BSL”

12 Je komt dan op de website van de uitgever bij het boek terecht
Je komt dan op de website van de uitgever bij het boek terecht. Je kunt het hele boek als PDF downloaden, of alleen een hoofdstuk. Let op 1: dit werkt alleen als je op een werkplek in het ziekenhuis bent. Let op 2: ga niet het hele boek printen!

13 Bronovo MCH Westeinde MCH Antoniushove
Maar we hebben natuurlijk ook gewoon nog veel papieren boeken. Wil je een papieren boek lenen die op je eigen werklocatie aanwezig is, loop dan zelf even naar de bibliotheek om het boek op te halen. Is er geen medewerker aanwezig? Op elke locatie is een uitleenmap, waarin je kunt invullen welk boek je meeneemt. Je kunt het boek voor 3 weken lenen. Heb je een boek nodig van een andere locatie? (Dat mag ook een boek uit Gouda zijn.) Laat het ons even weten! Dat kan via het aanvraagformulier in de nieuwe catalogus, of door een mailtje te sturen naar

14 Niet alle info die je zoekt, vind je in boeken. Je zou kunnen google-en. Maar dan vind je een brij aan informatie. En de vraag is of de gevonden informatie betrouwbaar is. Tijdschriften zijn daarom ook een belangrijke informatiebron: en al in zekere mate “betrouwbaar”. Maar hoe vind je het artikel dat je zoekt, in de grote aantallen tijdschriften die er zijn? Via een databank! In de collectie van de Medische Bibliotheek zitten ook databanken met daarin alleen verwijzigen naar verpleegkundige artiekelen. Twee in het NL, een in het Engels (van die leverancier Ebsco). In die databanken vind je dus alleen verwijzingen naar tijdschrift artikelen, niet de artikelen zelf. Als je in zo’n databank een artikel vind dat je wilt lezen, en wij hebben het tijdschrift niet in huis, kunnen we het voor je bestellen. GRATIS! Als je een instructie wilt hebben over hoe je zo’n databank gebruikt, laat het ons dan weten! De databanken werken vanaf elke werkplek in het ziekenhuis, maar niet vanaf thuis.

15 Welke tijdschriften we in huis hebben, vind je ook op Landsteiner. nl
Welke tijdschriften we in huis hebben, vind je ook op Landsteiner.nl. De verpleegkundige tijdschriften hebben we alleen nog maar als papieren tijdschriften in de collectie. Op de locatie Bronovo zijn momenteel geen abonnementen op tijdschriften voor verpleegkundigen. De meeste verpleegkundige tijdschriften staan in MCH Westeinde en Gouda. Heb je een artikel nodig, en is het tijdschrift niet op jouw vaste werklocatie aanwezig? Stuur ons dan een mail, of vul het formulier op de website in. Nogmaals: Dit is een gratis dienst voor onze medewerkers! Zoals alle diensten van de Medische Bibliotheek.

16 (Niet) Allemaal digitaal?!
Voor verpleegkundigen is de collectie van onze Medische Bibliotheek zeker nog niet helemaal digitaal. De vraag is of dat erg is. Er zijn veel signalen, dat mensen die studeren, dit nog graag uit boeken van papier doen. Wellicht verandert dat in de komende jaren, als er nieuwe technologie op de markt komt, die het studeren van papier gaat vervangen. Heb je een boek nodig als naslagwerk, dan kun je vaak wel met een digitaal exemplaar uit de voeten. Toch zullen we de eerst komende jaren nog regelmatig “papier” kopen. Uitgevers hanteren nl. heel andere prijzen als wij 1 digitaal boek kopen, dat direct voor medewerkers beschibaar is….. Je kunt je voorstellen dat 1 papieren boek op de plank zetten, nog steeds heel veel goedkoper is. Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste informatie? Laat het ons weten!

17 Nog vragen? > Medische Bibliotheek


Download ppt "(Niet) Allemaal digitaal"

Verwante presentaties


Ads door Google