De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Toepassingen van ICT aardrijkskunde Hallo allemaal,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Toepassingen van ICT aardrijkskunde Hallo allemaal,"— Transcript van de presentatie:

1 Toepassingen van ICT aardrijkskunde Hallo allemaal,
Net zoals iedereen kom ik vandaag mijn gekozen toepassing ICT voorstellen dat gebruikt kan worden tijdens de lessen aardrijkskunde. Deze presentatie wordt zoals gevraagd gegeven in de vorm van een Pecha Kucha. Ik ga dus proberen om mijn ICT toepassing voor te stellen aan de hand van 20 slides die om de 20 seconden automatisch verspringen. Op deze manier zou mijn presentatie exact 6 min en 40 seconden duren. aardrijkskunde

2 WAT? Ik heb gekozen om te werken met de tool EDUCAPLAY.
Educaplay heb ik leren kennen tijdens de lessen ICT voor het onderwijs van vorig semester. Educaplay is een internettool van Spaanse afkomst maar je kan de pagina ook verkrijgen in het Engels of Frans. De oefeningen zelf, kan je perfect maken in het Nederlands (en veel andere talen) zodat de leerlingen de oefeningen toch in hun moedertaal kunnen oplossen. Educaplay wordt reeds door zeer veel mensen gebruikt. Dit aantal ligt rond de Wat is Educaplay nu juist? Wel, Educaplay is een tool waarmee je verschillende interactieve oefeningen kan maken

3 Voorbeelden van zo’n interactieve oefeningen zijn kruiswoordraadsels, quizjes, interactieve kaarten, gaten invullen in een tekst, … Deze tool kan je voor alle vakken in het onderwijs gebruiken en is niet specifiek gemaakt voor het vak aardrijkskunde. Ik heb bijvoorbeeld toen bij ICT voor het onderwijs zowel oefeningen ontworpen voor aardrijkskunde, als voor geschiedenis. Ik ga nu een paar van die interactieve oefeningen voorstellen en voorbeelden geven van hoe je deze kunt linken aan de lessen aardrijkskunde. Deze voorbeelden zijn gebaseerd op stagelessen die ik de afgelopen twee jaar heb gegeven.

4 Het handige aan deze internettool is dat je geen voorkennis nodig hebt over de werking hiervan!
In het menu kan je een interactieve oefening aanduiden en krijg je een fiche met de uitleg over deze interactieve oefening. In dit geval heb ik de oefening riddle gekozen en zie je hier de uitleg ervan. Houd je niet van lezen? Geen enkel probleem er zit ook een tutorial filmpje bij!

5 Een eerste vorm van een interactieve oefening binnen Educaplay is een riddle.
Ik heb er nu één gemaakt rond gesteenten. Hierin moeten de leerlingen een woord raden. (in dit geval een gesteente) Dit moeten ze doen aan de hand van hints. Ze krijgen een hint door op de knop “hint tonen” te drukken. De hint verschijnt, in dit geval: vast gesteente. De afbeelding van het woord wordt duidelijker telkens je een hint vraagt. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk het woord te raden. ( In dit geval: leisteen)

6 Een tweede oefening is een interactieve kaart.
Je zou onmiddellijk denken aan een kaart van Europa waarop de leerlingen de landen moeten aanduiden, maar het kan ook anders. Ik heb er nu voor gekozen om de lagen van de aarde hierin te steken. De leerlingen krijgen een woord (in dit geval: atmosfeer) De leerlingen moeten nu op het juiste vakje klinken aan de rechterkant. Is het na de eerste keer fout, dan kleurt het vakje rood en krijg je nog een kans. Is het na de tweede keer fout dan krijg je een rood kruisje. Is het juist dan kleurt het vakje groen met een vinkje.

7 Een derde oefening is een kruiswoordraadsel.
Iedereen heeft wel al eens een kruiswoordraadsel gemaakt en kent dus de werking hiervan. Bij Educaplay is dit niet anders. Een kruiswoordraadsel kan je perfect gebruiken om begrippen te herhalen. In dit geval krijgen de leerlingen een kruiswoordraadsel rond plantagelandbouw. Je klikt op het nummer dat je wil oplossen (in dit geval; 4). Je krijgt een beschrijving van het woord of in dit geval zelfs een afbeelding. Weet je het niet dan kan je een letter vragen of zelfs het hele woord. Weet he het wel dan typ je het woord. Als je klaar bent druk je op controleren en krijg je een score.

8 De volgende oefening wordt jumbled word genoemd.
Hierin krijgen de leerlingen een vraag voorgeschoteld (met of zonder afbeelding). Onder de vraag staan de letters van het woord al reeds weergegeven maar ze staan in een willekeurige volgorde. Nu is het de bedoeling dat de leerlingen aan de hand van deze letters en hun verstand de vraag kunnen oplossen. Dit doen ze door op de letters te klikken. In dit geval gaat de interactieve oefening over verschillende meetinstrumenten voor het weer en herkennen we duidelijk een thermometer.

9 Een andere interactieve oefening op deze site is een quiz.
Quizjes kunnen op allerlei manieren gemaakt worden en kunnen over zeer diverse onderwerpen gaan. Bij de quizjes op Educaplay heb je zeer veel mogelijkheden. Je stelt telkens een vraag en de leerlingen antwoorden. De manier van vragen stellen en antwoorden geven kunnen echter zeer verschillend zijn. Zoals hier in het voorbeeld kan je een eenvoudige vraag stellen waarbij de leerlingen de antwoorden aanduiden. Je kan ook fotovragen stellen, een filmpje integreren waarop de leerlingen dan een antwoord moeten geven, enz. Dit aardrijkskundig quizje gaat over de verschillende gesteenten.

10 Op naar de volgende oefening.
In deze oefening krijgen de leerlingen een lijstje met allemaal woorden. Hierin zitten duo’s van woorden verstopt die dus bij elkaar horen. De leerlingen moeten de juiste duo’s vinden door op de woorden te klikken. Is het duo dat ze aanklikken juist dan kleuren beide woorden groen, is het duo fout dan kleuren deze rood. In dit aardrijkskunde voorbeeld moeten de leerlingen de juiste hoofdsteden aan de juiste landen van Europa linken.

11 De leerlingen kunnen de landen en hoofdsteden van Europa ook op een andere manier leren, namelijk de deze. In deze oefening moeten de leerlingen de “gaten” invullen. De mogelijke antwoorden staan rechts in de kolom weergegeven. De leerlingen vullen de gaten in door het juiste woord in de oefening te typen. In dit geval vullen de leerlingen de juiste hoofdstad of het juiste land in, in de vraag.

12 Nog een leuke manier voor interactieve oefeningen maken is deze “linkpuzzel”
De leerlingen krijgen twee kolommen. In de linker kolom staan allemaal afbeeldingen en in de rechter kolom staan verschillende begrippen. De leerlingen moeten dus de juiste afbeeldingen aan de juiste begrippen linken. Dit doen ze door de je kaders aan te klikken. Is het antwoord juist dan verschijnt er een groene lijn.

13 Op het einde van elke oefening krijgen de leerlingen een algemeen beeld van hoe geslaagd de oefening was. Ze krijgen hun aantal punten te zien (in dit geval de volle 100), de tijd die ze nodig hadden om de oefening af te ronden (in dit geval 22 sec) en het aantal de pogingen dat ze hebben moeten ondernemen om de oefening af te ronden (in dit geval is het van de eerste keer gelukt) De verbetering wordt ook steeds links weergegeven.

14 Als Educaplaygebruiker heb je een eigen account.
Op je account krijg je onder andere een overzicht van alle oefeningen die je al hebt gemaakt op Educaplay. Je vindt ook steeds het symbool terug van de soort interactieve oefening die je gemaakt hebt. Zoals bijvoorbeeld bij de riddle is het symbool een vraagteken in een rood tekstballonetje. Hierin zit totaal geen overzicht en staan al je oefeningen door elkaar maar daar is een oplossing voor:

15 Namelijk de collecties.
In de collecties kan je al je interactieve oefeningen sorteren in verschillende categorieën. Ik heb bijvoorbeeld al een map aardrijkskunde aangemaakt. Oefeningen toevoegen aan deze map doe je door op add activities te klikken. Je kan je map altijd aanpassen door op edit te klikken of verwijderen door op de prullenbak te klikken.

16 Je kan ook groepen aanmaken op Educaplay.
Als leerkracht is dit zeer handig! Je kan je eigen klassen aanmaken en op die manier je leerlingen oefeningen opleggen die ze op Educaplay moeten maken. Ik zelf heb geen groep aangemaakt op Educaplay wat logisch is want ik heb geen eigen klas. Vergeet wel niet als je een klasgroep aanmaakt om de privacy instellingen aan te passen van publiek naar gesloten!

17 Wat als leerkracht nog zeer interessant is aan deze internettool zijn de resultaten.
Je kan rapporten opvragen over de oefeningen die jij online zet. Deze rapporten kunnen zowel per groep, per gebruiker of per activiteit opgevraagd worden. Eenmaal je hierbinnen je keuze gemaakt heb, kan je het rapport ook downloaden in de vorm van een excel document.

18 Als leerkracht kan je van tijd tot tijd eens in tijdsnood komen dus een laatste zeer interessant punt is de zoekbalk. Hierin kan je eender wel begrip, in welke taal intypen en krijg je een hele reeks oefeningen die collega’s ter beschikking hebben gezet. Wie weet heb je geluk en vind je de oefening die je zocht of kun je inspiratie opdoen voor het maken van een hele nieuwe oefening.

19 Ikzelf heb Educaplay niet gebruikt tijdens mijn stageperiodes, maar ik heb wel al eens gebruik gemaakt van een kruiswoordraadsel om de belangrijkste begrippen te herhalen binnen een les. Toen heb ik gemerkt dat de leerlingen dat een zeer fijne manier vonden om de begrippen te herhalen. Educaplay zou ik dus eerder meegeven ter herhaling voor een toets. De leerlingen studeren dan eerst de leerstof en kunnen die dan interactief inoefenen aan de hand van Educaplay. De leerkracht kan zien wie de oefeningen maakt en hoe ze hierop scoren. OF tijdens de les als herhalingsfase.

20 ? EINDE Zo dit was mijn presentatie over Educaplay.
Dank jullie wel voor jullie aandacht en ik hoop dat jullie iets meer geleerd hebben over de mogelijkheden van Educaplay binnen de aardrijkskundelessen. Zijn er nog vragen?


Download ppt "Toepassingen van ICT aardrijkskunde Hallo allemaal,"

Verwante presentaties


Ads door Google