De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Opleidingen Dijkbewakingsorganisatie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Opleidingen Dijkbewakingsorganisatie"— Transcript van de presentatie:

1 Opleidingen Dijkbewakingsorganisatie
- Diagnose/prognose - Uitvoering Mark van Dodeweerd

2 Programma De opleidingen De doelgroep De leerdoelen Lesplannen
Aan de slag!

3 De Opleidingen De totstandkoming Uitgangspunten De producten

4 De doelgroep

5 De Doelen Diagnose/Prognose:
Aan het einde van de cursus/training kan de cursist een schadebeeld opgetreden bij hoogwater en/of droogte op de juiste wijze onderzoeken en achterhalen wat de oorzaak en gevolgen zijn. De cursist kan benoemen in welke fase van het dijkbewakingsproces hij zit en welke rollen er actief zijn binnen de dijkbewakingsorganisatie. Aan het einde van de cursus/training kan de cursist bepalen welke maatregel(en) er moet(en) worden genomen om te voorkomen dat de waterkering bezwijkt. Uitvoering: Aan het eind van de cursus/training is de cursist in staat om een aanvalsplan te maken voor de uitvoering van noodmaatregelen op basis van een al uitgevoerde diagnose en prognose, rekening houdende met omgevingsfactoren en de veiligheid van zichzelf en zijn omgeving. De cursist kan benoemen in welke fase van het dijkbewakingsproces hij zit en welke rollen er actief zijn binnen de dijkbewakingsorganisatie. Aan het eind van de cursus/training is de cursist in staat om aannemers op de juiste wijze aan te sturen zodat de noodmaatregel op de juiste wijze wordt uitgevoerd.

6 Aan het eind van de cursus/training kan de cursist:
Omgevingsfactoren en -invloeden bepalen die van invloed zijn op de uitvoering van de noodmaatregelen en hier passende maatregelen op te nemen. Waterstand Beschikbare tijd Waterstand verwachting Windkracht Neerslag Bebouwing Bereikbaarheid Beschikbare personele capaciteit Benoemen welke maatregelen hij kan nemen om de veiligheid van zichzelf en zijn omgeving te waarborgen Verkeersmaatregelen Persoonlijke veiligheidsmaatregelen (zekeren) Veiligheid m.b.t. materiaal en materieel Communicatiemiddelen

7 Lesplan Hoe is het lesplan opgebouwd? De leerdoelen per dagdeel
Voorbereiding per dagdeel Draaiboek per dagdeel

8

9 Voorbeeld uit de opleiding
Pak je smartphone Ga naar Ga naar ‘student login’ Vul in bij kamernummer: MARK6520 Vul je naam in. Je kunt de vraag beantwoorden. Kun je niet inloggen op je smartphone? Werk in tweetallen.

10

11

12 Zijn er vragen?

13 We hebben te maken met een hoogwater situatie op de Rivier ……
Deze hoogwatergolf is 4 dagen geleden begonnen. Het buitenwaterpeil staat halverwege het talud Op dijkvak ….. wordt tijdens de eerste dijkwachtcontrole een beschadigde grasmat aangetroffen op het buitentalud. Over een lengte van 225 m is een strook van 1m breed de grasmat weggeslagen. De grasmat is uitgevreten tot een diepte van 5 tot 10 cm. De grasmat is op ¾ van het oppervlak verdwenen en de kleigrond is daarmee bloot komen te liggen. Het water ter plaatse van het beschadigde talud kleurt troebel waardoor materiaal af lijkt te spoelen. Een krachtige wind (7 bf) uit noordwestelijke richting staat schuin op het dijklichaam. Golven van een meter hoog breken op het dijktalud en lopen tot 3m het talud op. De verwachting is dat de wind de komende uren zal gaan draaien naar het westen en zal afnemen naar windkracht 4. Het waterpeil gaat de komende dagen verder oplopen.   Stel een diagnose en prognose vast (vul werkblad 4 in). Welke noodmaatregel (en) neem je (vul werkblad 5 in).

14 We hebben te maken met een hoogwater situatie op de Rivier ……
Deze hoogwatergolf is drie dagen geleden begonnen. Op dijkvak … is op een uur geleden een zandmeevoerende wel geconstateerd in de teensloot. De zandmeevoerende wel bevindt zich nog geheel onder water en zit in het midden van de sloot. Er wordt een redelijk hoeveelheid zand meegevoerd De krater van de wel heeft een doorsnede van 25 cm en is 15 cm hoog de buitencirkel is ruim 2 meter in doorsnede. De teensloot ligt slechts op vijf meter van de binnenteen. Het buitenwater staat 2,5 meter beneden de kruin. Het waterpeil van de teensloot staat op winterpeil.  De waterstand van het buitenwater zal de komende uren naar verwachting niet verder gaan stijgen. Stel een diagnose en prognose vast (vul werkblad 4 in) Welke noodmaatregel (en) neem je (vul werkblad 5 in).


Download ppt "Opleidingen Dijkbewakingsorganisatie"

Verwante presentaties


Ads door Google