De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 3 Weer en klimaat in de VS

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 3 Weer en klimaat in de VS"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 3 Weer en klimaat in de VS
Start: Water Stuwdammen in Turkije In Z.O. Turkije groot stuwdammenproject. Nadelen: Bewoners moeten hun ‘geboortegrond’ verlaten Voordelen: Irrigatiewater voor boeren Energie van waterkrachtcentrales (welvaartgroei komst van industrie) Voldoende drinkwater Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Weer en klimaat Hoofdstuk 3 Weer en klimaat in de VS

2 Grote verschillen in het weer
3.1 Het weer in de Verenigde Staten Grote verschillen in het weer De VS zijn een enorm groot land. Groot verschil in breedteligging en in hoogteligging. Hierdoor zijn de verschillen in temperatuur en neerslag ook groot. Locatie Temperatuur in °C Neerslag in mm/j Alaska -62°C Texas +49°C Indianapolis (Indiana) 1.000 mm/j Reno (Nevada) 180 mm/j Temperatuurextremen en neerslag gemiddelden

3 Temperatuur en neerslag (1)
3.1 Het weer in de Verenigde Staten Temperatuur en neerslag (1) Windrichtingen De aanlandige en de aflandige wind beïnvloeden de temperatuur en de neerslag. Langs de westkust waait een aanlandige wind. Matigende invloed op de temperatuur. Deze wind brengt een vochtige lucht mee. Hierdoor valt er aan de loefzijde veel neerslag (kustgebergte) en aan de lijzijde nauwelijks (Death Valley). Ook in het zuidoosten valt veel neerslag (vooral zomers). Dit komt door de overheersende aanlandige, vochtige wind.

4 Temperatuur en neerslag (2)
3.1 Het weer in de Verenigde Staten Temperatuur en neerslag (2) Verschillende factoren bepalen het klimaat (dus ook het weer): - Breedteligging - Gebergten - Windrichtingen - Zeestromen Breedteligging De VS liggen tussen 25˚ en 50˚ NB (Alaska niet meegerekend). Dus: een groot temperatuurverschil tussen het noorden en zuiden. Gebergten De Rocky Mountains en de Appalachen hebben een noord-zuidligging. Ze beschermen het binnenland tegen de invloed van de zee. In het zuiden en noorden ontbreken de gebergten, hier heeft de wind grote invloed.

5 Temperatuur en neerslag (3)
3.1 Het weer in de Verenigde Staten Temperatuur en neerslag (3) Zeestromen Zeestromen brengen water uit warme gebieden naar koude gebieden en andersom. Dit heeft (bij aanlandige wind) invloed op de temperatuur. De warme golfstroom bij Seattle (westkust) zorgt voor relatief zachte winters. De koude golfstroom bij New York (oostkust) brengt koud water uit de poolstreken naar lagere breedte. Bij aanlandige wind heeft dit een grote invloed op de temperatuur (maar meestal waait er hier een aflandige wind).

6 Luchtdruk in zomer en winter (1)
3.2 Hoge- en lagedrukgebieden Luchtdruk in zomer en winter (1) De ligging van de luchtdrukgebieden (in de zomer en de winter) is erg bepalend voor het klimaat in de VS. Zomer: In het zuidoosten stroomt aanlandige (vochtige) lucht het land op. Aan de noordwestkust overheerst aanlandige wind (vochtige lucht). In Californië is de lucht aflandig, hier is het zomers droog.

7 Luchtdruk in zomer en winter (2)
3.2 Hoge- en lagedrukgebieden Luchtdruk in zomer en winter (2) De ligging van de luchtdrukgebieden (in de zomer en de winter) is erg bepalend voor het klimaat in de VS. Winter: In de winter ligt het hogedrukgebied boven Canada. Gevolg: er stroomt koude, droge lucht naar de Verenigde Staten.

8 Luchtdruk in zomer en winter (3)
3.2 Hoge- en lagedrukgebieden Luchtdruk in zomer en winter (3) De luchtdrukverdeling heeft gevolgen voor temperatuur en neerslag. Vochtige oceaanlucht uit het zuiden botst op droge wind uit het noorden. De warme vochtige lucht stijgt op (frontale neerslag). De lucht zal hierdoor afkoelen, kan minder waterdamp bevatten en regent uit. Doordat natuurlijke hindernissen ontbreken, kunnen ‘s winters de koude lucht en zomers de warme lucht ver in het land doordringen. De coldwaves (of northerns) en hotwaves (of southerns) zorgen voor grote temperatuurveranderingen binnen 24 uur.

9 Luchtdrukverdeling wereldwijd
3.2 Hoge- en lagedrukgebieden Luchtdrukverdeling wereldwijd De luchtdrukverdeling in de VS wordt veroorzaakt door de mondiale luchtdrukverdeling. Van de tropen naar de polen liggen er afwisselend gordels van lage en hoge luchtdruk. Wet van Buys Ballot kent twee regels: 1. Wind waait van een hogedruk- gebied naar een lagedrukgebied. 2. Door de draaiing van de aarde krijgt de wind (op het noordelijk halfrond) een afwijking naar rechts en op het zuidelijk halfrond naar links. Bekijk samen met de tekening de mondiale luchtdrukverdeling en de overheersende windrichtingen. Het zuiden van de VS (30°NB) heeft meestal hoge luchtdruk.

10 De VS kent grote verschillen in breedte- en in hoogteligging.
3.3 Klimaten in de Verenigde Staten Veel klimaten De VS kent grote verschillen in breedte- en in hoogteligging. Hierdoor zijn er veel verschillende klimaten. In het oosten van VS zijn twee klimaten het belangrijkst. Landklimaat Het noordoosten heeft een landklimaat. De overheersende aflandige wind zorgt voor koude winters en warme zomers. Gematigd zeeklimaat Een groot deel van de westkust en de gehele zuidkust heeft onder invloed van een aanlandige wind een gematigd zeeklimaat. In vergelijking met Nederland is het hier warmer en natter.

11 In het westen liggen droge klimaten.
3.3 Klimaten in de Verenigde Staten Droge klimaten In het westen liggen droge klimaten. Woestijnklimaat De aanlandige wind aan de westkust brengt vochtige lucht. De neerslag valt aan de westkant (loefzijde) van het Kustgebergte en de Sierra Nevada. Aan de lijzijde ligt een woestijnklimaat. Er valt minder dan 200 mm neerslag/jaar. Steppeklimaat In de Great Plains valt meer neerslag (tussen de 200 en 400 mm/jaar). De neerslag valt voornamelijk in de zomer (vochtige warme lucht uit het zuiden).

12 Alaska ligt op hoge breedte . Samen met
3.3 Klimaten in de Verenigde Staten Koude klimaten Alaska ligt op hoge breedte . Samen met de hoogte(ligging) van de hooggebergten verklaart dat de koude klimaten. Toendraklimaat Alaska heeft door de noordelijke ligging (hoge breedte) een kleine zoninvalshoek. Hierdoor wordt het in zomer niet warmer dan 10 ˚C en in de winter kouder dan -3 ˚C. Er groeien mossen en lage struiken. De bodem is het grootste deel van jaar bevroren. Hooggebergteklimaat De VS kent grote berggebieden boven de m. Hier tref je het hooggebergteklimaat aan.

13 Hawaii en het zuiden van Florida liggen op lage
3.3 Klimaten in de Verenigde Staten Warme klimaten Hawaii en het zuiden van Florida liggen op lage breedte en hebben een tropisch klimaat. Tropisch regenwoudklimaat Op Hawaii is de gemiddelde temperatuur altijd hoger dan 18 ˚C en er valt zo’n 7.000 mm neerslag per jaar. Door dit warme, vochtige klimaat komt op Hawaii ook tropisch regenwoud voor. Savanneklimaat Het zuiden van Florida kent ook een tropisch klimaat. Alleen valt er in de winter duidelijk minder neerslag dan in zomer. Mediterraan klimaat Aan de zuidwestkust ligt (t.z.v. San Francisco) een mediterraan klimaat met drogere winters.

14 Van New York naar San Francisco
3.4 Landbouw in de Verenigde Staten Van New York naar San Francisco Op de lijn van New York naar San Francisco zie je bijna alle landschappen. Het landschap wordt in grote mate bepaald door de landbouw. Je kan de VS verdelen in twee helften: - Het natte oosten - Het droge westen De scheidslijn (de 500 mm neerslaglijn) loopt over de Great Plains.

15 De Dairy Belt ligt in de kustvlakte en ten westen van de grote meren.
3.4 Landbouw in de Verenigde Staten Het natte oosten In het oosten van de VS valt voldoende neerslag voor normale (niet- geïrrigeerde) landbouw. Verschillende gebieden hebben zich gespecialiseerd in een bepaalde vorm van landbouw (belt genoemd). De Dairy Belt ligt in de kustvlakte en ten westen van de grote meren. In het zuivelgebied werd vroeger alleen zuivel geproduceerd voor de grote steden, tegenwoordig houdt men ook vleeskoeien. De Soybean-Corn Belt ligt in de Centrale Laagvlakte. 40% van de wereldproductie van maïs (corn) en sojabonen (soy beans) wordt hier verbouwd. Sojabonen zijn een echt handelsgewas (exportproduct). Belt betekent gordel. Er zijn diverse gordels (gebieden. Bijvoorbeeld met zuivel (melkveehouderij), soja, mais (corn), cotton (katoen). Zie ook 54e druk GB 190A In de voormalige Cotton Belt, in het zuid- oosten, worden groenten, fruit, katoen, tabak, citrusfruit en pinda’s verbouwd.

16 De waterbalans is negatief. Er verdampt meer water dan er valt.
3.4 Landbouw in de Verenigde Staten Van nat naar droog De Great Plains (ten oosten van de Rocky Mountains) is een hoogvlakte met steppebegroeiing. De waterbalans is negatief. Er verdampt meer water dan er valt. Naast het feit dat er te weinig neerslag valt, is de neerslag ook nog onberekenbaar. Akkerbouw is alleen mogelijk door irrigatie toe te passen. Extensieve veeteelt is vrijwel verdwenen. Steeds vaker zie je veeteelt (koeien, varkens, paarden, schapen of kippen) in de vorm van een feetlot. Dit is een vorm van zeer intensieve veehouderij. Hoogvlakte: plateau : vlak gebied dat boven de 500 meter ligt

17 Ten westen van de Rocky Mountains ligt het Grote Bekken. Dit is een
3.4 Landbouw in de Verenigde Staten Het droge westen Ten westen van de Rocky Mountains ligt het Grote Bekken. Dit is een kurkdroog gebied met veel reliëf. In dit gebied is: - extensieve veeteelt - bosbouw - geïrrigeerde akkerbouw. Zie ook 54e druk GB 190A Central Valley heeft een mediterraan klimaat. Er worden citrusfruit, rijst en groenten verbouwd. Central Valley is een vlak gebied dat in de regenschaduw ligt van het kustgebergte. Maar door het aangevoerde irrigatie- water is dit een zeer productief gebied met veel voedselgewassen.

18 De grootste vervuilers op aarde en Topverbruikers van aardolie in 2009
3.5 Bronnen Klimaatverandering De grootste vervuilers op aarde en Topverbruikers van aardolie in 2009 De VS behoren tot de rijkste landen ter wereld. Hierdoor is hun ‘honger’ naar consumptiegoederen en energie ook erg groot. De ecologische voetafdruk van de Amerikaan is erg hoog. Hoe hoger de ecologische voetafdruk, hoe minder duurzaam een land is. Positie Land Totaal olieverbruik In barrels per dag 1 barrel = 159 liter 1 VS 18.690 2 China 8.200 3 Duitsland 2.437 20 Nederland 922 43 Nigeria 280 De cijfers hiernaast zijn absolute cijfers (dus per land). Ze zijn niet gedeeld door het aantal inwoners van dat land.

19 Hergebruiken of minder gebruiken en Vlees eten of …?
3.5 Bronnen Klimaatverandering Hergebruiken of minder gebruiken en Vlees eten of …? De ecologische voetafdruk kun je verkleinen door je afval te hergebruiken. Hergebruik van plastic, papier, glas en blik is heel normaal. Ook minder afval produceren is een vorm van duurzaam leven. Op de foto zie je de hoeveelheid afval van een doorsnee Amerikaans gezin in één jaar. Door duurzaam te consumeren kun je iets doen tegen klimaatverandering. Dit doe je door producten te eten die geen of weinig schade toebrengen aan het milieu. Voorbeeld: geen of minder vlees eten.

20 Klimaatverandering in beeld
3.5 Bronnen: Klimaatverandering Klimaatverdrag en Klimaatverandering in beeld In een klimaatverdrag spreken landen af hoe ze de klimaatverandering gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot te verminderen. De VS hebben nooit een klimaat- verdrag ondertekend, ze zijn bang dat de kosten van deze maatregelen de economie schaden. Het kaartje hiernaast laat zien dat de VS ook te maken krijgt met de gevolgen van klimaatverandering.

21 Miami Beach, hoe lang nog?
3.5 Bronnen Klimaatverandering Miami Beach, hoe lang nog? De gevolgen van zeespiegelstijging voor de staat Florida.

22 Californië: de groene staat
3.5 Bronnen Klimaatverandering Californië: de groene staat Californië is de eerste staat van de VS met strenge milieuwetten. In de woestijn bij Los Angeles staat de grootste zonne-energiecentrale ter wereld. Langzamerhand worden de milieu- maatregelen in de andere delen van het land ook strenger. Bijvoorbeeld: De auto-industrie moet schonere en zuiniger auto’s produceren. Dit om de uitstoot van CO2 te verminderen.


Download ppt "Hoofdstuk 3 Weer en klimaat in de VS"

Verwante presentaties


Ads door Google