De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Van asbestdak naar een nieuw duurzaam dak

Verwante presentaties


Presentatie over: "Van asbestdak naar een nieuw duurzaam dak"— Transcript van de presentatie:

1 Van asbestdak naar een nieuw duurzaam dak
Asbestdakenverbod per 2024

2 Van asbestdak naar een nieuw duurzaam dak
Wat is asbest Asbestdakenverbod per 2024 Zelf vervangen of laten vervangen? Waarom nu uw asbestdak vervangen? Subsidies en regelingen Financieel plan Bedrijven en coalities Tips

3 Wat is asbest? Asbest is een verzamelnaam voor 6 natuurgevormde mineralen. Het heeft een vezelachtige structuur. Het is vaak wit tot lichtgrijs. Asbest werd tot en met 1993 onder meer gebruikt als materiaal in en op daken van panden, woningen, schuurtjes of andere bijgebouwen. Destijds was het een voordelig, isolerend en sterk materiaal. Het is bijvoorbeeld te vinden in de vorm van golfplaten, leien of gevelbekleding.

4 Asbestdakenverbod 2024 Zolang asbest niet beschadigd raakt is er niets aan de hand. Asbest dat aan de buitenlucht is blootgesteld verweert na ongeveer 30 jaar. Weersinvloeden van buitenaf versnellen dit proces, zoals storm en hagel.

5 Waarom een verbod? Bij verwering, weersinvloeden of andere oorzaken (boren of afbreken) kunnen er asbestvezels vrijkomen in de buitenlucht. - Gezondheidsrisico’s voor mens en milieu Het kan kankerverwekkend zijn bij inademing van de vezels. - Risico’s bij beschadiging, waaronder brand Het asbestdakenverbod geldt alleen voor asbesthoudende daken die zijn blootgesteld aan de buitenlucht. Samen zorgen voor gezonde en veilige leefomgeving!

6 Asbestdaken in de gemeente <naam gemeente>
In de gemeente <naam gemeente> hebben we nog <aantal voor gemeente> m2 aan asbestdaken. Buitengebied : <aantal> m2 Industrieterrein : <aantal> m2 Binnenstedelijk : <aantal> m2

7 Uw dak zelf vervangen of laten vervangen?
Als dakeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de verwijdering van uw asbestdak. Van particulier, ondernemer tot organisatie en ongeacht het type of de grootte van het dak. Particulier > is uw dak kleiner dan 35 m2, dan mag u uw dak zelf vervangen (niet verweerd en met schroeven) Iedereen > is uw dak groter dan 35 m2, dan moet u uw dak laten vervangen Alleen een gespecialiseerd / gecertificeerd bedrijf mag uw dak vervangen.

8 Waarom nu uw asbestdak vervangen?
Het verbod lijkt nog ver weg. Waarom nu in actie komen? Gezondheidsrisico’s Verzekering van asbestdaken en dekking gevolgschade vervalt Kosten dakvervanging zullen stijgen Subsidie tot en met ● OP = OP Toekomstgericht dak Nu handelen voor lagere netto investeringskosten (ondernemer) Investeren bij winst (ondernemer) Na 2024 handhaving en kans op een boete (milieudelict)!

9 Heeft u plannen om de komende jaren uw woning of pand te - Verkopen
Slopen Herbouwen Vervangen Verduurzamen Zijn er voor u mogelijkheden om dit te combineren met asbestsanering?

10 Zelf uw dak vervangen – Stappenplan particulier
Inventariseer het aantal m2 Controleer of uw asbestplaten geschroefd zijn (heeft u spijkers in de platen, dan moet u het dak laten verwijderen) Maak bij ons een sloopmelding aan Bij akkoord kunt u uw asbestdak verwijderen Zorg dat u goed voorbereid bent en het asbest op een veilige manier verwijdert en verpakt. Kijk voor meer informatie op (filmpje) Als gemeente bieden we gratis beschermende kleding, verpakkingsmateriaal en stortmogelijkheden voor uw asbestafval (tot 35 m2).

11 Uw dak laten vervangen - Stappenplan
Laat een asbestinventarisatie uitvoeren Vraag offertes op voor de verwijdering van uw asbestdak en de plaatsing van uw nieuwe dak Verdiep u in de financiële en fiscale opties, subsidies en regelingen Stel indien nodig een financieel plan op Het bedrijf dat uw dakvervanging verzorgt, doet een sloopmelding namens u bij onze gemeente Bij akkoord kan het vervangen van uw dak starten Vraag subsidie aan

12 Subsidies en regelingen
Er zijn diverse subsidies (landelijke overheid) en regelingen (gemeente) waar u gebruik van kunt maken: Subsidieregeling verwijdering asbestdaken Tot en met 2019 € 4,50 per m2. Maximaal € ,- per adres. Let op: Op = op Gemeentelijke regelingen Zoals rood-voor-rood, schuur-voor-schuur en sloopvoucher. > Praktische en praktijkgerichte uitleg regelingen <naam gemeente>

13 Hoe betaalt u uw dakvervanging?
Eigen vermogen ・ Sparen ・ Lenen Voor ondernemers zijn er diverse andere mogelijkheden om uw dakvervanging te bekostigen of met fiscale opties de netto investeringen zo laag mogelijk te houden. Vraag ernaar bij uw financieel adviseur. Stel indien nodig een financieel plan op. LET OP: diverse regelingen vragen om vooruit te kijken en nu te starten!

14 Aanbieders dakvervanging
Er zijn diverse bedrijven die u kunnen helpen bij het saneren van uw asbestdak en het plaatsen van een nieuw dak. Van asbestsaneerders, tot aannemers en leveranciers van zonnepanelen. Er zijn inmiddels diverse soorten aanbieders: 1. Individuele bedrijven die één onderdeel van de vervanging verzorgen 2. Een combinatie van bedrijven die gezamenlijk meerdere delen van de vervanging kunnen verzorgen 3. Een combinatie van bedrijven die samen een totaaloplossing bieden en uw klant alles rondom dakvervanging uit handen nemen. <<Toelichting door een of meerdere aanbieder>>

15 Adviseurs voor gedegen financieel advies
Uw financieel adviseur kent als geen ander uw persoonlijke situatie en wensen. Laat u goed voorlichten over de mogelijkheden om uw dakvervanging te bekostigen en de (netto) investeringskosten zo laag mogelijk te houden. <<Toelichting door een of meerdere financieel adviseurs>>

16 Een kans voor verduurzaming en vernieuwing
Zonnepanelen Sedumdak (Dak)isolatie Afkoppelen hemelwater Het kan ook aantrekkelijk zijn om samen met het vervangen van uw dak te investeren in (duurzame) installaties en technieken. In een aantal gevallen kan subsidie voor duurzaamheidsmaatregelen worden ingezet voor de verwijdering van asbestdaken.

17 Creatieve en kostenverlagende aanpak
Samen met uw buurt of wijk Collectief op een bedrijventerrein Recyclen slooppuin Energiebesparende maatregelen

18 Vragen?

19 Laten we samen zorgen voor een gezonde en veilige leefomgeving!

20 Links naar interessante filmpjes om eventueel toe te voegen aan de presentatie:
Hoe herken ik asbest? Eigenaren van asbestdaken aan het woord. Zij vertellen hun verhaal over hoe zij het vervangen van hun dak hebben aangepakt. Hoe werken marktpartijen samen? Over de rol van bedrijven/marktpartijen in de aanpak van asbestdaken en de kracht van samenwerking. Vooral geschikt voor informatiebijeenkomsten voor bedrijven/marktpartijen.


Download ppt "Van asbestdak naar een nieuw duurzaam dak"

Verwante presentaties


Ads door Google