De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De betekenis die verzorgenden toekennen aan het verzorgen van mensen met dementie in een kleinschalige woonsetting. Een Verkennende Studie Van den Pol.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De betekenis die verzorgenden toekennen aan het verzorgen van mensen met dementie in een kleinschalige woonsetting. Een Verkennende Studie Van den Pol."— Transcript van de presentatie:

1 De betekenis die verzorgenden toekennen aan het verzorgen van mensen met dementie in een kleinschalige woonsetting. Een Verkennende Studie Van den Pol A. RN, MSc1; Jukema JS. RN, PhD2,3; Smits CHM. PhD2 1 Beweging 3.0, Amersfoort; 2Onderzoeksgroep Innovatie in de Ouderenzorg Christelijk Hogeschool Windesheim, Zwolle ; ³Huntington University, Sudbury, Canada Introductie Een systematisch literatuuronderzoek (Van den Pol et all, 2011) concludeert dat er aanwijzingen zijn dat kleinschalige zorg positieve effecten heeft op persoonlijke vervulling en werktevredenheid van verzorgenden. Er is weinig bekend over de betekenis die verzorgenden geven aan het werken in een kleinschalige woonsetting. Methode Kwalitatief beschrijvend onderzoek volgens de empirische fenomenologie. Twaalf verzorgenden werkzaam in een kleinschalige woonsetting voor mensen met dementie zijn doelgericht geselecteerd. Data zijn verzameld via open interviews en een groepsinterview met verzorgenden. Analyses verliepen volgens de methode Colaizzi. Thema’s Genoemde voorbeelden Huiselijk en Gezellig Verantwoor-delijkheid en Zelfstandigheid Intensieve Relaties Waardering ‘Het is wel lekker rustig. Je kan de bewoners wat meer aandacht geven, want ben je met meerderen dan ga je weer met elkaar gezellig zitten kletsen.’ ‘Je moet alle zorg zelf kunnen verlenen. Alles doe jij, jij bent verantwoordelijk, dat voelt goed.’ ‘Werken in een kleinschalige omgeving geeft echt een band, en je bewoner is niet langer een bewoner, zeg ik altijd, eh, zij zijn mijn mensen. Je bent echt zo sterk verbonden’. ‘Als je heel rijk wilt worden dan moet je dit niet doen. Je hebt hier een andere beloning. Als je die glimlach krijgt of die bepaalde maniertjes, dan ben ik gelukkig.’ Resultaten De verzorgenden kennen een positieve betekenis aan: De huiselijke en gezellige werkomgeving Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid, Intensieve relaties met bewoners De waardering van bewoners en familieleden Het alleen werken heeft ook een keerzijde: Verzorgenden missen het overleg met en de gezelligheid van collega’s. Conclusies Instellingen in de ouderenzorg doen er goed aan aandacht te besteden aan de werkomgeving, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van medewerkers, intensieve relaties tussen medewerkers en bewoners en waardering van bewoners en familieleden. Het zijn vermoedelijk relevante thema’s voor het boeien en binden van medewerkers in kleinschalige woonsettingen voor mensen met dementie. Daarnaast is het belangrijk om in te spelen op het gemis aan collega’s in het kleinschalig werken door bijvoorbeeld formele en informele momenten van overleg te creëren. Gerelateerd onderzoek: Van den Pol - Grevelink, A., Jukema JS, Smits CHM. Person-centred care and job satisfaction of caregivers in nursing homes. A systematic review of the impact of different forms of person-centred care on various dimensions of job satisfaction. Int J Geriatr Psychiatry 2011;5:113-24


Download ppt "De betekenis die verzorgenden toekennen aan het verzorgen van mensen met dementie in een kleinschalige woonsetting. Een Verkennende Studie Van den Pol."

Verwante presentaties


Ads door Google