De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

IHT en eHealth: wat is de meerwaarde?

Verwante presentaties


Presentatie over: "IHT en eHealth: wat is de meerwaarde?"— Transcript van de presentatie:

1 IHT en eHealth: wat is de meerwaarde?
door: Han van Zandbergen (GGZ-Friesland) Mike Vervoort (GGZ Leiden- Rivierduinen) Ria de Jong (GGZ-Friesland)

2 Inhoud workshop Informatie en cijfers over eHealth.
Live inzage in gebruik van patiënten portaal en online modules. Aan de slag! Zelf de eHealth ervaren. Antwoord op: heeft eHealth een meerwaarde binnen IHT?

3 Wat is eHealth? het bevorderen van het welzijn van de patiënt
wordt door Eysenbach (2001) omschreven als: “een veelheid aan informatie- en communicatietechnologieën die binnen de gezondheidszorg kunnen worden ingezet om een bijdrage te leveren aan het bevorderen van het welzijn van de patiënt en het drukken van de kosten”. (bron: EHealth in de praktijk, Danielle Zijlstra, Enschede 2016)

4 Mogelijkheden en begrippen eHealth

5 Ontwikkelingen binnen GGZ Friesland
Ongeveer 6 jaar geleden nieuwe ontwikkelingen op eHealthgebied binnen de basiszorg van GGZ-Friesland: Bredere (blended) behandelaanbod. Inzagerecht patiënt door politieke druk. Zorgverzekeraar ziet een mogelijkheid tot goedkopere zorg.

6

7 IHT Noord: Huisbezoeken en groepsbehandeling
IHT Zuid: Groepsbehandeling IHT Zuid: Groepsbehandeling IHT Zuid: Huisbezoeken en groepsbehandeling

8 Huidige stand van zaken
14% portaal geactiveerd (oktober 2017) 18% Divisie II IHT Noord 29% IHT Zuid 37%

9 Implementatie eHealth GGZ Friesland
EPD: Horizon omgezet naar MConsole. Installeren patiënten-portaal EPD en aanschaf Minddistrict. Voorlichtingsbijeenkomsten ICT over patiënten portaal, rapporteren en gebruik van online-modules. Klinische lessen en actieve leeromgeving per team door eHealth “motivators”. Loslaten van externe begeleiding: elk team gaat eHealth op eigen manier in gang zetten.

10 Implementatie eHealth bij IHT GGZ Friesland
Aanstellen van aandacht functionarissen per team (Dagbehandeling of Thuisbehandeling). Reguliere overleg met functionarissen , manager en ICT. Uitrollen van protocollen gebruik patiënten-portaal en online modules. Kiezen van gebruik online-modules, zoals CGT, gezond slapen, gezonde leefstijl, ontspannen.

11 Huidige gebruik eHealth binnen IHT GGZ Friesland
Patiënt kan: dossier inzien en rapportage lezen;​ afspraken van behandelaars zien; dagboek bijhouden​; stemming meten​; formulieren invullen ten behoeve van therapie, bijv. CGT schema; informatie zoeken op het kennisplein​; een online module volgen; berichten sturen naar behandelaar; vragenlijsten invullen.; signalerinsgplan of behandelplan inzien. Behandelaar kan: vragenlijsten klaarzetten via Roqua/ROM​; berichten beantwoorden;​ aanvinken kennisplein van informatie; afspraken plannen; medebehandelaars toevoegen;​ onlinemodules klaarzetten; rapportages schrijven;​ behandelplan en andere formulieren ter inzage​ klaarzetten; formulieren t.b.v. therapie laten invullen​.

12 Hindernissen bij gebruik eHealth
Gebrek aan motivatie en vermogen bij behandelaar. Verlies van overzicht in het aanbod van de mogelijkheden van eHealth. Angst voor verlies face to face contact met de patiënt. Vooroordelen over motivatie en vermogen van patiënt om met eHealth om te kunnen gaan. Te complexe werkomgeving voor zowel behandelaar als patiënt. Implementeren kost tijd, aanpassen van processen en gebruiksvriendelijkheid verloopt ‘stroperig’. (bron: eHealth in de praktijk, Danielle Zijlstra, Enschede 2016)

13 Doelstelling GGZ Friesland 2018
Alle patiënten zijn automatisch aangemeld in de patiënten portal in het EPD. Ten tijde van een wachtlijst kunnen online-modules worden aangeboden ter overbrugging, naast face to face contacten. Gebruik van eHealth moet naar een hoger percentage > externe begeleiding bij gebruik eHealth in de teams.

14 Vragen tot zover?

15 Kijk live mee !

16 Aanbod modules in Minddistrict

17 En nu zelf aan de slag 5 groepen, elk groep een laptop.
Ga aan de slag met de instructies naast de laptop. In het portaal vind je in het postvak een opdracht, voer deze uit. Stuur een bericht terug met je bevindingen. Tijdsduur: 15 minuten

18 eHealth en IHT: wat is de meerwaarde ?
Discussie eHealth en IHT: wat is de meerwaarde ?

19 Bronnen eHealth en IHT Minddistrict en onlinemodules: MConsole > EHealth in de praktijk: een inventarisatie van eHealth voorkeuren en mogelijkheden binnen de GGZ, Danielle Zijlstra, Enschede juli 2016. Hielko Ophoff, Manager Informatiemanagement, I&A informatisering GGZ Friesland Mailadressen:


Download ppt "IHT en eHealth: wat is de meerwaarde?"

Verwante presentaties


Ads door Google