De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Campagne 2018 op maat van kinderen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Campagne 2018 op maat van kinderen"— Transcript van de presentatie:

1 Campagne 2018 op maat van kinderen
Broederlijk Delen Campagne 2018 op maat van kinderen

2 Even voorstellen… Grace Conrad Allan
Dit is het gezin van Conrad (6) en Allan (13). Ze zijn thuis met 7 broers – niet iedereen staat op de foto. Conrad is de jongste. Hun mama is Grace (hoofdfiguur campagne volwassenen) en hun papa heet Willbroad. Conrad Allan

3 Allan en Conrad wonen in Oeganda. Dit is een land in Afrika
Allan en Conrad wonen in Oeganda. Dit is een land in Afrika. Hoe kan je daar naar toe? (Vliegtuig) Reistijd: 7 uur (vgl met een schooldag) Afstand: 6217 km

4 Parel van Afrika Oeganda is een prachtig land. Men noemt het wel eens de parel van Afrika. Dat heeft het land te danken aan het heerlijke klimaat, de mooie natuur en de vele nationale parken waar je o.a. olifanten, nijlpaarden, gorilla’s … kan zien.

5 Het probleem 1 op 4 mensen in Oeganda heeft honger.
Extra achtergrond voor LK: Honger = geen gemiddelde halen van 2100 kcal per dag. Vergelijk: het gemiddelde in België ligt op 3500 kcal. Honger in Oeganda heeft diverse oorzaken: Door de grote bevolkingsgroei bezitten de meeste boeren steeds kleinere stukken grond. Het wordt zo moeilijker om voldoende (eigen) voedsel te kweken. De Oegandese overheid investeert amper in landbouw. Boeren worden bovendien erg gestimuleerd om voor de markt/export te produceren (bv. koffie, thee of cacao). Zo houden ze vaak geen gewassen over voor eigen consumptie. De klimaatsverandering zorgt voor langere droge periodes. Tijdens de regenseizoenen veroorzaken hevigere regens aardverschuivingen. Onaangepaste landbouwtechnieken putten landbouwgrond uit.

6 Wat eet jij? Vraag: wat at jij gisteren als ontbijt, broodmaaltijd, warme maaltijd? Welke tussendoortjes at je?

7 Het ontbijt van Conrad en Allan
Dit is het ontbijt van Conrad en Allan: in de beker: maïspap (vloeibaar) gemaakt met maïsmeel en water In de schalen: posho (d.i. een typisch gerecht in Oeganda. Het is een kooksel gemaakt van maïspap Qua samenstelling verschilt het weinig van maïspap. Het is wel droger van textuur.

8 Het middagmaal van Conrad en Allen
Dit is het middagmaal van Conrad en Allan: POSHO + BONEN + SAUS. Het kleine kommetje delen de jongens met 5: twee broers en een vriendje

9 Het avondmaal van Conrad en Allan
Dit is het avondmaal van Conrad en Allan: BONEN + SAUS + DODO (d.i. een soort spinazie) + CASSAVEBROOD (d.i. brood gemaakt met meel van maniokwortels). Er worden geen tussendoortjes gegeten.

10 Hebben Allan en Conrad honger?
JA! Te weinig eten Te veel hetzelfde eten: vooral maïs

11 Er is meer … In het gezin van Conrad en Allan werd lange tijd maar één keer per dag gegeten. Mama Grace en papa Willbroad slaagden er niet in om genoeg voedsel te produceren. Er was ook onvoldoende geld om eten aan te kopen. Allan en Conrad gingen vaak met honger naar bed. Er was meer. Het gezin van Conrad en Allan leefde in extreme armoede: Foto 1: Huis met dak van stro. Dit is niet bestand tegen de hevige regens. In het regenseizoen konden Allan en Conrad vaak niet slapen. Het regende binnen. Foto 2: Allan, Conrad en hun broers gingen lange tijd niet naar school. Ouders moeten hiervoor betalen in Oeganda. Dat geld was er niet. Foto 3: Het gezin had niet voldoende kookpotten om te koken. Er was niet voor iedereen een bord, beker, … Foto 4: Niemand kon op een matras slapen. Die waren er niet.

12 Broederlijk Delen verandert hun leven
IN 2015 kwam Grace, de mama van Conrad en Allan in contact met Broederlijk Delen. Dat veranderde veel…

13 Mama Grace verdient extra centen
Met financiële steun van Broederlijk Delen (53 euro) kon de mama van Allan en Conrad een eigen handeltje starten. Hierbij verwerkt ze, met de hulp van Conrad, Allan en hun broers, maniokwortels tot meel. De verkoop van dat meel – een belangrijk ingrediënt in de Oegandese keuken - bezorgt het gezin extra inkomsten. Op de foto’s: het proces van maniokwortel tot meel: pellen – ontgiften (nl. maniokwortels zijn van nature giftig – door ze in water te laten weken verdwijnen de giftige stoffen) (–daarna laten drogen) – malen van wortels tot meel – meel wordt in lokale winkels verkocht.

14 Mama Grace wordt lid van spaargroep
Via Broederlijk Delen kwam mama Grace bij een spaargroep terecht. Deze groep bestaat uit een dertigtal mensen. Elk lid legt wekelijks een vast bedrag in een metalen kist met drie sloten. Om misbruik te voorkomen kan de kist met het gespaarde geld pas geopend worden als de drie leden met een sleutel aanwezig zijn. Ook mama Grace heeft één van de sleutels. Wanneer het nodig is, kunnen leden van de spaargroep geld lenen, bv. om het schoolgeld te betalen. Via de spaargroep krijgen leden ook specifieke vormingen, mogen ze de gemeenschappelijke materialen gebruiken… Broederlijk Delen ondersteunt deze spaargroep door hun een basisuitrusting (koffer met sloten, kasboek,…) te bezorgen en een basisvorming over boekhouding.

15 Mama Grace legt moestuin aan
Dankzij Broederlijk Delen leerde mama Grace hoe ze zelf in een kleine moestuin zelf groenten kan kweken. Ze kreeg ook zaad om zelf witte kool, aubergines en spinazie te kweken. Zo heeft het gezin van Allan en Conrad meer te eten. De groenten zorgen ook voor afwisseling in de anders eenzijdige maaltijden.

16 Allan en Conrad vandaag…
We zijn nu 2 jaar verder. Het gaat al veel beter met Conrad en Allan. Er is meer te eten. Allan en Conrad gaan opnieuw naar school en hun papa bouwde een nieuw stenen huis. Zo slapen Conrad en Allan niet langer onder een dak dat lekt. Mama kweekt zelf groenten in de moestuin en er is voor elk een bord en beker.

17 BROEDERLIJK DELEN maakt een VERSCHIL voor
de steun van BROEDERLIJK DELEN maakt een VERSCHIL voor Conrad, Allan en hun familie!

18 Helpen jullie nog andere mensen in Oeganda?
Achtergrond voor de leerkracht: Broederlijk Delen steunt nu al 93 gezinnen in Oeganda zoals ze het gezin van Grace, Allan en Conrad ondersteunt. Wij helpen graag nog meer gezinnen vooruit. Dat kan niet zonder jullie steun.

19 Dat kan! * Met iets minder dan 5 euro krijgt een boer(in) zaad en en een opleiding om een eigen moestuin aan te leggen. Dit zorgt voor extra én gezond voedsel! * Met iets meer dan Met 50 euro kan een arme vrouw een eigen bedrijfje starten. Dit zorgt voor extra geld.

20 Voor de komst van Broederlijk Delen kon Grace, de mama van Conrad en Allan niet meer dromen. Sinds het gezin ondersteund wordt door Broederlijk Delen ziet de toekomst er beter uit. Ook Allan en Conrad hebben dromen. Conrad wil piloot worden. Allan wil graag een taxibusje besturen. Enkel zonder honger en door naar school te blijven gaan, kunnen ze die droom waar maken. Helpen jullie mee?


Download ppt "Campagne 2018 op maat van kinderen"

Verwante presentaties


Ads door Google