De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De dag uit het leven van Mayibungi Hallo! Mijn naam is Mayibungi. Ik ben 12 jaar en woon samen met mijn ouders, mijn tante, mijn twee broers en mijn kleine.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De dag uit het leven van Mayibungi Hallo! Mijn naam is Mayibungi. Ik ben 12 jaar en woon samen met mijn ouders, mijn tante, mijn twee broers en mijn kleine."— Transcript van de presentatie:

1 De dag uit het leven van Mayibungi Hallo! Mijn naam is Mayibungi. Ik ben 12 jaar en woon samen met mijn ouders, mijn tante, mijn twee broers en mijn kleine zusje in Bongo. Dit is een dorp in Congo.

2 Mijn broers gaan elke dag naar school. Voor mij en mijn zusje is er geen geld over om het schoolgeld te betalen. Ik zal vandaag net als de andere dagen thuis werken. Ik sta om 7.00u op en zorg ervoor dat mijn zusje aangekleed en gewassen is.

3 Wanneer mama naar het veld gaat, zorg ik voor het huishouden. Het is ondertussen al 9.00u en er liggen nog heel wat karweitjes op mij te wachten. Ik begin met het stampen van de maniokwortels. Ik maak er meel van.

4 Het is 13.00u. Na het middageten moet ik nog water gaan halen. Ik stap samen met mijn zusje en nog andere mensen van het dorp naar de bron. We zijn meer dan een uur onderweg.

5 Op de terugweg kom ik langs de school waar mijn broers zitten. Ik kan het niet laten om even te luistervinken aan het raam. Ik vind het jammer dat ik niet naar school kan gaan. Ik droom ervan om verpleegster te worden. Maar of dat ooit zal gebeuren, weet ik nog niet.

6 Het is ondertussen al 15.00u. Tijd om papa te helpen. Papa weeft tapijten met de vezels van de raffiaboom. Dat grove werk is voor mannen. De afwerking doet mijn tante. Vandaag help ik haar. Het is mijn lievelingsklusje! Ik borduur mooie tekeningen op de tapijten. Als ik ze mooi maak, worden ze zeker verkocht op de markt. De prijs van de tapijten hangt dus ook een beetje van mij af.

7 Als mama om 16.00u terugkeert van het veld brengt ze altijd lekkere groenten mee. Mama maakt de groenten klaar met verse fufu. Dat is een soort deeg gemaakt van maniokmeel.

8 We smullen met heel de familie van de maaltijd. Mmm! Wat lekker! Als we klaar zijn met eten is het al 19.00u. Vandaag moet ik niet helpen met de afwas. Mijn broers maken hun huiswerk en ik doe met hen mee. Zo kan ik nog wat oefenen met lezen en schrijven. Als ik goed oefen, komt mijn droom misschien toch nog uit! Om 21.00u is het tijd om te gaan slapen. Zou ik dromen van mijn latere job als verpleegster??


Download ppt "De dag uit het leven van Mayibungi Hallo! Mijn naam is Mayibungi. Ik ben 12 jaar en woon samen met mijn ouders, mijn tante, mijn twee broers en mijn kleine."

Verwante presentaties


Ads door Google