De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

PrintPreparation i.c.m. Bentley map

Verwante presentaties


Presentatie over: "PrintPreparation i.c.m. Bentley map"— Transcript van de presentatie:

1 PrintPreparation i.c.m. Bentley map
Derk Nouwens - Crotec

2 Doelstelling van deze workshop
Aanmaken PrintPreparation kader met legenda t.b.v. de later aangemaakte styling. Werkwijze doornemen thematische styling van geodata via Map Manager.

3 PrintPreparation beschikbaar maken
Kies bij het menu Tools > Tool Boxes . Zet een vinkje bij Print Preparation Toolbox. Nu zijn de standaard kaders beschikbaar. We gaan onze eigen kaders plaatsen in een eigen map. (C:\_TMC_Winterschool_ 2017\Print_Templates) Gebruik de variabele MS_GEOPRINTPREP_DGNLIBLIST. Voeg de map toe via Workspace > Configuration. All (Alphabetical) zoek de variabele op en bewerk deze met Edit.

4 PrintPreparation beschikbaar maken
map$(MS_GEOPRINTPREP_DIR)templates\*.dgn;$(MS_GEOPRINTPREP_DIR)templates\*.dgnlib Zet een punt komma ; en plak daarachter de map: C:\_TMC_Winterschool_ 2017\Print_Templates\*.dgnlib Resultaat als onder: $(MS_GEOPRINTPREP_DIR)templates\*.dgn;$(MS_GEOPRINTPREP_DIR)templates\*. dgnlib;C:\_TMC_Winterschool_ 2017\Print_Templates\*.dgnlib Klik op OK, nogmaals OK en kies voor Yes om de msgeo.ucf op te slaan, hierdoor wordt deze map beschikbaar gemaakt voor de eigen template kaders.

5 PrintPreparation beschikbaar maken
Nu maken we een eigen kader aan. We kunnen hiervoor b.v. Sample_ISO.dgnlib gebruiken. C:\Program Files (x86)\Bentley\MicroStation V8i (SELECTseries)\PrintPreparation\templates Kopieer deze file naar de map: C:\_TMC_Winterschool_ 2017\Print_Templates Hernoem deze naar TMC_2017_ISO.dgnlib. Open deze template in bentley map. Deze Template bevat al diverse modellen. Kies via het menu File > Models het model ISO A4 Portrait.

6 PrintPreparation dgnlib aanpassen
We verwijderen het logo van Bentley. Plaats nu een eigen logo. Via de Task > Print Preparation > ‘Place Raster Image’ (E). Kies voor TMC Winterschool 2017.jpg Haal het vinkje weg bij Transparant Background. (indien de kleuren niet worden getoond als verwacht heeft dat te maken met de gekoppelde Kleuren tabel (Color Table). Plaats deze op de plek van het verwijderde Bentley Logo. Verwijder eventueel de wegvallende lijn.

7 PrintPreparation dgnlib aanpassen
Pas de engelse teksten aan naar het Nederlands. Dit zijn vaste teksten. Plaats/verschaal netjes passend. De nummers met dubbele punt ervoor zoals :3, :5 zijn Text Placeholders. Plaats een extra tekst ‘Place Text Placeholder’ (F). Verwijder van de Legenda de beide kaders en plaats een nieuw legenda kader ‘Place Legend Rectangle’ (Z)) met margin aangevinkt (positioneer naar wens). Verwijder bestaande viewport en plaats een nieuwe viewport ‘Create Viewport Area’ (A) geef naam op en plaats deze.

8 PrintPreparation dgnlib aanpassen
Pas de standaard geplaatste Placeholders aan. ‘Modify Print Preparation Placeholder Properties’ (G). Kies voor Modify all. In het dialoogscerm Configure Print Preparation Objects kan je diverse aanpassingen doorvoeren. Pas bij :5 BENUTZER aan naar USERNAME (windows variabele eigen naam) en klik op Accept. Let op bij :4 Placeholder heeft viewport nodig t.b.v. schaal. Kies de nieuwe viewport en klik op Accept. Aanpassingen zijn nu doorgevoerd, sluit dit dialoogscherm en sluit Bentley Map.

9 PrintPreparation dgnlib aanpassen
De dgnlib is nu aangepast en we kunnen testen of de vulling naar wens is. We gaan echter eerst een thematische styling realiseren voor shape files.

10 Thematische styling maken
Open Bentley Map en start een nieuwe dgn. Gebruik C:\_TMC_Winterschool_ 2017\seed.dgn Koppel de data (in dit voorbeeld de shape files). (C:\_TMC_Winterschool_ 2017\shapes) Open de Map Manager via het menu (File > Map Manager). Kies ‘Create a new Map Definition in the current model’. Klik in het geopende scherm op het plusteken en rechtermuisklik op de feature Welstand_Collection. Kies voor Symbology.

11 Thematische styling maken
Stel de Thematic Definition set in op User defined 1. All Feature Instances > Generate Classes…. Kies bij Property voor ………deelgebied. Kies Add Values….. Zet alles van Available naar Selected. Stel de kleuren, vulkleuren, lijntypes, en lijnbreedte in. Klik op Generate Classes ( de klassen worden zichtbaar). Klik op Ok om de dgn Symbology te activeren.

12 Thematische styling maken
Indien niet tevreden over de Symbology is dit per klasse aan te passen. Klik b.v. op woongebieden en maak deze geel bij Area > Fill. Voer ook aanpassingen door voor de andere klassen. Sluit na de aanpassingen met het kruisje dit dialoogscherm. Pas nu zelf de gemeentegrens aan. Laat deze tonen zonder vulling. Door bij Area > Fill in het eerste tabblad een vinkje te plaatsen bij No Fill. De Symbology (styling) is nu gereed.

13 Thematische styling maken
Plaats de volgorde zo dat de gemeentegrens boven de welstand kaart wordt getoond. Rechtermuisklik _gemeentegrens_globaal_2015_Collection en kies Order > Bring to Front. Hernoem de getoonde Features. Rechtermuisklik en kies voor Rename…. Geef een naam b.v. Deelgebieden en Gemeentegrens. Indien je tevreden bent over deze styling dan is het mogelijk deze Symbology (styling) op te slaan.

14 Thematische styling maken
Om deze instellingen op te slaan Rechtermuisklik op het gewenste Feature en Klik op het Save As icoon (Floppydisk met een plusteken). Sla de theme file op in de map C:\_TMC_Winterschool_2017. Doet dit ook voor de andere Feature. Deze theme files zijn te hergebruiken i.c.m. de gebruikte shapes files.

15 Thematische styling maken
Het is ook mogelijk de Thematic Display Order aan te passen. Geef een rechtermuisklik te geven op het Feature Deelgebieden en Thematic Display Order te kiezen. Zet een vinkje bij Override element priority. Nu kan je de volgorde aanpassen van de Deelgebieden.

16 PrintPreparation toepassen op de dgn
Indien niet meer beschikbaar laad dan de Print Preparation Toolbox via het menu Tools > Tool boxes. Kies nu via de Print Preparation Toolbox het eerder aangepaste kader ISO A4 Portrait bij de Template TMC_2017_ISO.dgnlib. Klik op de blauwe pijl om dit kader toe te passen. Stel in nu het geopende menu de schaal in b.v , zet een vinkje bij locked zodat deze viewport noord georiënteerd wordt geplaatst.

17 PrintPreparation toepassen op de dgn
Er is nu een grijs kader zichtbaar aan je muisaanwijzer. Dit kader is het zichtbare deel van de kaart. Vergroot schaal als nodig b.v Positioneer dit kader door linkermuisknop te klikken tot een scherm legend options wordt getoond. Verplaats de aan de linkerkant staande Available (objecten) naar rechts Selected (objecten). Doet dit voor Gemeentegrens en Deelgebieden. Klik op het plusteken aan de rechterkant en verwijder de Default Rule, door deze te selecteren en weer naar links te plaatsen.

18 PrintPreparation toepassen op de dgn
Geef een nette titel op bij Title: b.v. Verklaring of Legenda. Kies Tekst Style: default. Klik op Place. De legenda wordt nu getoond. Tekstgrootte wordt berekent om te passen binnen de legenda ruimte. Heb je een breed en hoog kader dan zal de tekstgrootte ook groter getoond worden. Nu kan je het kader controleren. Niet tevreden dan kan je de dgnlib verbeteren.

19 PrintPreparation toepassen op de dgn
Placeholders updaten. Hierdoor kan je eigen invoer afdwingen. Klik via de Task Print Preparation. kies Update Text Place Holders (E). Pas de naam van het plan aan (vul fictief) bij infotekst Maak een PDF van deze layout

20 En je Print layout is gereed voor hergebruik!
Dank voor jullie aandacht!! Zijn er nog vragen?


Download ppt "PrintPreparation i.c.m. Bentley map"

Verwante presentaties


Ads door Google