De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman."— Transcript van de presentatie:

1 Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman

2 Welkom! Bijeenkomst 7

3 Thema van de dag: Concentratie

4 Programma van de dag We beginnen straks met ons te herinneren wat we de vorige bijeenkomst ook alweer hebben gedaan. Bespreken van de thuisopdracht. Wat is concentratie Oefeningen. De thuisopdracht voor de volgende keer. Nabrander

5 Wat herinnert u zich van de vorige bijeenkomst?
Maak groepjes van 3 of 4 personen (naast elkaar). U krijgt 1 minuut om met uw groepje te overleggen en uw geheugen op te frissen wat we de vorige bijeenkomst hebben gedaan. Het rad van fortuin (wordt op het scherm geprojecteerd), bepaalt wie het, namens het groepje mag vertellen.

6 De thuisopdracht van de vorige keer.
De thuisopdracht was: Lees de tekst van deze bijeenkomst in de klapper nog eens door. Maak de oefeningen waar we niet aan toe zijn gekomen. Oefen met spelletjes om je werkgeheugen te stimuleren (sudoku, kruiswoordpuzzels, rummicub, klaverjassen/bridge, enzovoorts.) De volgende keer vragen we naar je ervaringen hiermee.

7 Waar we niet aan zijn toegekomen.
Ontcijferen Ontcijfering zin 3: Gebruik de beschikbare energie goed. Ontcijfering zin 4: Probeer de aandacht te scherpen door bewust technieken toe te passen.

8 De thuisopdracht van de vorige keer.
De uitwerking van de ‘woordzoeker’ delen we uit op papier. Welke ‘brein-spelletjes’ heb je gedaan?

9 Concentratie Concentratie is de mate waarin je je aandacht bewust kunt richten op één ding. Ben je snel afgeleid, dan heb je een slechte concentratie. Kun je je aandacht voor een langere tijd op iets gericht houden, dan heb je een goede concentratie. Een ander woord, dat ook wel gebruikt wordt in dit verband, is “focussen”. Concentratie kun je verbeteren door er mee te oefenen.

10 Hoe kun je je concentratie verbeteren
Doe één ding tegelijk. Multitasken helpt je concentratie niet. Vermijd afleiding. Zet je telefoon op ‘stil’. Ruim de rommel in de buurt eerst op. Vermijd lawaai. Ontspan, relax. Stress vermindert je concentratie. Plan je tijd. We kunnen ons maar een beperkte tijd achterelkaar concentreren. Dat is voor ieder verschillend. Neem daarna een korte tijd rust of doe even iets anders.

11 Hoe kun je je concentratie verbeteren
Gebruik ordeningstechnieken om je voor te bereiden op een taak die concentratie vraagt. Doe vervelende taken eerst. Je bent dan nog ‘fris’. Concentreren op leuke taken gaat toch wel. Stel niet uit. Uitstel leidt tot afstel! Bewegen/sporten leidt tot een betere concentratie- vaardigheid.

12 Hoe kun je je concentratie verbeteren
Maar vooral……….. Oefenen! Use it or lose it ! (gebruik het of verlies het)

13 Oefening 1a, woorden nazeggen
We lezen 4 woorden hardop voor. Na het voorlezen van de 4 woorden schrijft u de woorden op. 2 reeksen van 4 woorden. Hoe heeft u de woorden onthouden? (ezelsbruggetje?)

14 Oefening 1b, woorden nazeggen
We lezen nu 5 woorden hardop voor. Na het voorlezen van de 5 woorden schrijft u de woorden op. 2 reeksen van 5 woorden.

15 Oefening 2a, Vragen over een zin.
We lezen een zin voor waarin veel details zijn opgenomen. Daarna stellen we enkele vragen over de zin. Let erop: Concentreren! Lukt het meerdere gegevens langere tijd te onthouden en de vragen te beantwoorden?

16 Zin1 Vragen: Wie wonen er in Nijmegen?
Mijn ouders. Waar wonen zij (straat en huisnummer)? In de Groenestraat 61. In wat voor soort flat wonen zij? Een serviceflat. Op welke verdieping wonen zij? Op de zesde verdieping.

17 Zin 2 Vragen: Wat voor een dier is een egel? Wat eet een egel?
Een nachtdier Wat eet een egel? Insecten, kleine muisjes, kikkers, padden, wormen, slakken en slangetjes.

18 Oefening 2b, Vragen over een zin.
We projecteren gedurende ca 30 sec. een zin, waarin veel details zijn opgenomen. Daarna stellen we enkele vragen over de zin. Lukt het meerdere gegevens langere tijd te onthouden en de vragen te beantwoorden?

19 Zin 3, tekst Donderdag 12 januari wordt er in Utrecht een reünie gehouden voor alle klasgenoten van de derde klas, die in de St. Josefschool te Nieuwegein bezochten.

20 Zin 3, vragen Waar wordt de reünie gehouden?
In Utrecht Voor wie wordt de reünie gehouden? Alle klasgenoten In welk jaar bezochten zij de lagere school? 1973 Hoe heet de lagere school? St. Jozefschool Waar staat deze school? In Nieuwegein

21 Vragen over een zin. We projecteren weer gedurende ca 30 sec. een zin voor waarin veel details zijn opgenomen. Daarna stellen we enkele vragen over de zin. Lukt het meerdere gegevens langere tijd te onthouden en de vragen te beantwoorden?

22 Zin 4, tekst Een fout van een piloot, die in zeer dichte mist op het Spaanse vliegveld Baralas bij Madrid kennelijk een signaal niet had gezien en op de verkeerde baan terecht kwam, is de oorzaak geweest van de botsing tussen een Boeiing 727 en een DC-9.

23 Zin 4 Wat zijn de oorzaken van het vliegtuigongeluk?
Fout van de piloot, zeer dichte mist, signaal niet gezien en op de verkeerde baan. Op welk vliegveld gebeurde dit ongeluk? Baralas bij Madrid. Welke vliegtuigen waren bij het ongeluk betrokken? Een Boeiing 727 en een DC-9.

24 Het ontbrekende woord We lezen 4 woorden op.
Daarna herhalen we deze woorden in een willekeurige volgorde, maar……één woord is weggelaten. Schrijf het woord op dat is weggelaten. Serie 1: auto Serie 2: tas Serie 3: behang Serie 4: nervositeit

25 Welk woord is toegevoegd?
We lezen een reeks van 4 woorden voor. Daarna hoor je dezelfde woorden, soms in een andere volgorde, met nóg een woord. Vraag: Welk woord is er de tweede keer aan toegevoegd? We doen de oefening 4 maal. Kachelpoets Gum Wind Cadeautje

26 Welk woord is anders? We lezen steeds twee zinnen voor. In de tweede zin is één woord veranderd. Theepot/theemuts Op de salontafel/onder de salontafel Bij de kruising/op de kruising Legde/ruimde

27 Cijfers onthouden We lezen 4 cijfers voor.
Daarna wachten we een paar seconden. Daarna schrijft u de cijfers in de juiste volgorde op. 2, 4, 8, 12. We herhalen de opdracht voor 5 cijfers. 1, 7, 13, 20, 25. En opnieuw voor 6 cijfers. 3, 4, 6, 10, 13, 14

28 Thuisopdracht (1) In het cursistenmateriaal vindt u op blz. 45 en 46 drie teksten met daaronder drie vragen. Vraag iemand in je omgeving de tekst tweemaal voor te lezen. Beantwoord daarna de vragen. Lukt voorlezen niet, lees dan de tekst tweemaal door en beantwoordt de vragen zonder langer naar de tekst te kijken.

29 Thuisopdracht (2) Op blz. 47/48 vindt u een tekst waarin woorden zijn weggelaten. De woorden die zijn weggelaten hebben een verband met wat ervoor staat. Meestal gaat het om een gezegde of een bekende uitdrukking. De eerste zin is bijvoorbeeld: ‘De bananenhandelaar is de pisang en de tabakshandelaar de sigaar’. Vul de woorden in. Veel succes!

30 Terugblik Het onderwerp van vandaag was ‘concentratie’.
Je kunt je concentratie verbeteren door veel te oefenen met geheugenspelletjes. Je kunt bv naar het 8 uur-journaal kijken en daarna voor je zelf herhalen wat de belangrijkste punten uit het nieuws waren. Hoe zou je met alledaagse situaties je concentratie nog meer kunnen oefenen?

31 Thema van de volgende bijeenkomst
Thema van bijeenkomst 8: Schakelproblemen

32 Jan de Groot Henk Torreman
Tot de volgende keer! Jan de Groot Henk Torreman


Download ppt "Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman."

Verwante presentaties


Ads door Google