De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderwerp Het onderwerp van een tekst geeft in één of enkele woorden aan waar de tekst over gaat. Het onderwerp van een tekst is niet hetzelfde als de.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderwerp Het onderwerp van een tekst geeft in één of enkele woorden aan waar de tekst over gaat. Het onderwerp van een tekst is niet hetzelfde als de."— Transcript van de presentatie:

1 Onderwerp Het onderwerp van een tekst geeft in één of enkele woorden aan waar de tekst over gaat. Het onderwerp van een tekst is niet hetzelfde als de inhoud van een tekst. Twee teksten met hetzelfde onderwerp kunnen qua inhoud heel verschillend zijn. Het onderwerp van de tekst wordt meestal duidelijk in de eerste twee alinea’s. Het onderwerp van een tekst vind je door globaal te lezen.

2 , Hoofdgedachte Wat een schrijver precies over het onderwerp vertelt, noemen we de hoofdgedachte van een tekst. Hoofdgedachte = onderwerp + wat er over dat onderwerp gezegd wordt. Vaak wordt er gevraagd naar de hoofdgedachte van een alinea of van een tekstgedeelte. Soms wordt er in plaats van naar de hoofdgedachte gevraagd naar de hoofdvraag of de overkoepelende vraag.

3 Kopjesvragen , Voorbeeldvraag
De tekst kan onderverdeeld worden in vier delen. Deze kunnen van de volgende kopjes worden voorzien: 1. (Kopje 1) 2. (Kopje 2) 3. (Kopje 3) 4. (Kopje 4) Bij welke alinea begint deel 2? Bij welke alinea begint deel 3? Bij welke alinea begint deel 4?

4 Kopjes Elk kopje beschrijft het onderwerp van een tekstgedeelte.
Jij moet bepalen welke alinea’s hetzelfde deelonderwerp hebben en dus samen zo’n tekstgedeelte vormen. Als je analyserend gelezen hebt, kun je deze vragen relatief snel beantwoorden. Aan de kernzinnen die je onderstreept hebt, kun je zien welke alinea’s hetzelfde deelonderwerp hebben.

5 Einde


Download ppt "Onderwerp Het onderwerp van een tekst geeft in één of enkele woorden aan waar de tekst over gaat. Het onderwerp van een tekst is niet hetzelfde als de."

Verwante presentaties


Ads door Google