Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdChristian de Coninck Laatst gewijzigd meer dan 6 jaar geleden
1
Luxemburg SVH Wijncertificaat
2
Druiven en wijnen van Luxemburg § 13.2
Noord-Europa Oostelijke hellingen van de Moezel Druivenrassen Wit Riesling Pinot gris Pinot blanc Gewürztraminer Rivaner (Müller-Thurgau) Blauw Pinot noir Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 2 Van de noordelijke landen is de wijnbouw in Luxemburg het meest serieus. In totaal is er 1200 ha wijngaard met een jaarlijkse opbrengst van zo’n hl. Dat betekent dus een aanzienlijke opbrengst per hectare van 100 hectoliter. De opbrengst per hectare is hier het hoogst van Europa. De wijngaarden liggen op de oostelijke hellingen van de Moezel, aan de andere kant ligt Duitsland. Deze rivier de Moezel vormt namelijk de natuurlijke grens tussen Duitsland en Luxemburg. De belangrijkste wijnsteden zijn Remich en Grevenmacher. De bodem bestaat voornamelijk uit kalk. Deze is geschikt voor de verbouw van witte kwaliteitsdruiven, die elegante droge – vooral witte - wijnen geven. De druiven die men verbouwd zijn vergelijkbaar met die van de Duitse Moezel: Riesling, Pinot gris, Pinot blanc, Pinot noir, Gewürztraminer, Rivaner (Müller-Thurgau) en de Elbling. Deze laatste is een druif die al stamt uit de Romeinse tijd. Hij geeft lichte wijnen met een kenmerkende frisheid. Tweederde van Luxemburgse wijnen worden geproduceerd door een klein aantal maar grote wijncoöperaties. Landkaartje van Europa met daarin aangegeven Luxemburg Foto: Luxemburgse wijngaarden op de steile oostelijke hellingen van de Moezel
3
Wijnwetgeving § 13.2 Nauwelijks tafel- en landwijnen VQPRD
AOC Moselle Luxembourgeoise Classificatie Marque Nationale Vin Classé Premier Cru Grand Premier Cru Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 3 Al sinds 1935 kent Luxemburg een door de overheid gestuurde kwaliteitscontrole. De flessen zijn verplicht uitgerust met een etiket op de hals waarop staat Moselle Luxembourgeoise – Appellation Contrôlée. Tevens staat daarop ‘Marque Nationale’. Om in aanmerking te komen voor die kwaliteitserkenning worden de wijnen eerst in een laboratorium analytisch beoordeeld. Vervolgens worden ze op smaak beoordeeld door de proefcommissie van het ‘Marque Nationale du Vin Luxembourgeois’. Deze commissie wordt door de minister van landbouw steeds voor een periode van vier jaar benoemd. Alle wijnen worden geproefd. Men werkt men een schaal van 20 punten. Een wijn moet minimaal 12 punten halen om in aanmerking te komen als kwaliteitswijn. De beste wijnen komen in aanmerking voor speciale vermeldingen. Wijnen van de Elbling kunnen maximaal Marque Nationale worden, wijnen van de Rivaner kunnen hoogstens Vin Classé zijn. De Grand Premier Cru classificatie wordt alleen verleend in een extra proeverij aan wijnen die eerst als Premier cru geklasseerd waren. Ze horen dus echt tot de top wat Luxemburg voortbrengt. Etiket: AOC Moselle Luxembourgeoise Druivenras: Pinot gris Classificatie: Grand Premier Cru
4
Mousserende wijnen § 13.2 Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 4 Luxemburg maakt ook verdienstelijke mousserende wijnen. De Crémant de Luxembourg is een mousserende wijn die op de traditionele methode is gemaakt. Ook hier is een strenge kwaliteitscontrole. De minimale periode voor de tweede gisting op fles is 9 maanden. Logo: mousserende wijnen van Luxemburg Etiket 1: AOC Moselle Luxembourgeoise Wijntype: Crémant (mousserende wijn) Etiket 2: Mousserende wijn – méthode traditionnelle Blanc de blancs (witte wijn van witte druiven) Opgevoed door Caves Gales De druiven voor deze wijn hoeven niet uit Luxemburg te komen.
5
Einde
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.