De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Contact door aanraking

Verwante presentaties


Presentatie over: "Contact door aanraking"— Transcript van de presentatie:

1 Contact door aanraking
CRDL Contact door aanraking

2 Wat gaan we doen? LACCS -> Contact Kennismaking met de CRDL
CRDL zelf ervaren Onderzoek De Zijlen

3 Contact https://www.youtube.com/watch?v=_JmA2ClUvUY
Contact is de basis Contact is de ‘weg’ waarlangs de communicatie kan plaatsvinden Contact als voorwaarde

4 Basiscontact principes
Goede positie Echte aandacht Wachten en verwachten Ontvangstbevestiging geven Toevoegen Wat hebben we gezien bij ‘baby talk’?

5 ‘C’ van LACCS = Contact Geliefd zijn, gekoesterd worden;
Betekenis hebben voor de ander; Aandacht krijgen, gehoord worden; Nabijheid, verbondenheid en emotionele beschikbaarheid ervaren.

6 Wat is de CRDL? Interactief instrument Contact -> geluid
Nadruk op interactie Het instrument reageert op de intensiteit en frequentie van de aanraking. Het roept geluiden op uit de natuur (de zee, vogels, krekels), de stad (een tram, fietsbel, kerkklok), dierengeluiden of geluiden van muziekinstrumenten of uit het alledaagse leven (fluitketel, koffiekopjes). Gebruikers beschikken over een uitgebreide geluidsbibliotheek of kunnen zelf geluiden toevoegen aan de SD-kaart. De interactie begint wanneer twee gebruikers ieder één hand op de CRDL leggen en een circuit vormen door elkaar aan te raken. De CRDL herkent de manier waarop mensen elkaar aanraken en vertaalt deze aanrakingen in geluid. De manier van aanraken is van invloed op het geluid dat wordt voortgebracht: vasthouden, wrijven, tikken of kriebelen. Door het menselijk lichaam in te zetten als onderdeel van de besturing, ‘bespelen’ gebruikers niet zozeer het instrument maar elkaar.

7

8 Een filmpje..

9 Zelf ervaren.. Deelnemers zelf aan de slag laten gaan met de CRDL.

10 Onderzoek De Zijlen Onderzoeksdoel: effect van de CRDL in het maken van contact met mensen met een VB. 3 locaties betrokken. Doelgroep: mensen met VB + dementie. Effectmeting: video en observatie VOORZICHTIGE CONCLUSIES!!! De CRDL lijkt een positief effect te hebben op mensen met VB en dementie. Er lijkt sprake van ‘verminderd probleemgedrag’ kort na inzet van de CRDL. Toename tijdens gebruik van de CRDL in: oogcontact, alertheid, reactie op geluid en aanraking. Na inzet van de CRDL zijn cliënten alerter aanwezig. Na inzet van de CRDL laten cliënten momenten zien waarin ze praten over herinneringen van vroeger.


Download ppt "Contact door aanraking"

Verwante presentaties


Ads door Google