Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
1
Slokdarm en maag
2
Herhaling Wat zijn functies van de mondholte?
Waar komt speeksel vandaan? Waar bestaat speeksel uit? Wat zijn de primaire smaken die de tong kan waarnemen
3
Neusholte Mondholte Huig Keelholte Tong Strotteklepje Slokdarm luchtpijp
4
Slokdarm en maag Weg die de voeding aflegt tot de maag.
5
Voedsel strottenklepje omhoog Tong keelholte Slokdarm- sluitspier contraheert Strottenhoofd luchtpijp slokdarm Naar longen Naar maag
6
Voedsel Strottenklep omhoog Tong Keelholte Slokdarm- sluitspier contraheert strottenklepje naar beneden Strottenhoofd luchtpijp slokdarm Slokdarm- sluitspier ontspannen Naar longen Naar maag
7
Strottenhoofd klepje omhoog
Voedsel Strottenhoofd klepje omhoog Tong Stottenhoofd klepje omhoog keelholte Slokdarm- sluitspier contraheert strottenklepje naar beneden Slokdarm- sluitspier contraheert Strottenhoofd Luchtpijp slokdarm Slokdarm- sluitspier ontspannen Naar longen Naar maag Ontspannen spieren Gespannen spieren Ontspannen spieren sluitspier ontspannen Peristaltische beweging spieren boven de spijsbrok trekken samen, spieren onder de spijsbrok verslappen Slokdarm heeft op drie plaatsen vernauwingen Ingeslikte vreemde voorwerpen of tabletten kunnen blijven steken Laatste vernauwing zorgt ervoor dat de maaginhoud niet terug loopt Als dit niet goed werkt ontstaat reflux. Oorzaken van reflux zijn: overvulling van de maag, druk op de maag (zwangerschap), hernia Maag
8
Slokdarm (Oesophagus)
De slokdarm is een 25 cm lange, gespierde transportbuis tussen keelholte en maag Functie: het voedsel uit de keelholte naar de maag transporteren. Voedselpassage duurt ± 10 sec.
9
De slokdarm produceert geen enzymen
De vertering van zetmeel door speekselamylase gaat wel door Van binnen naar buiten is de opbouw van de slokdarmwand slijmvlies bindweefsellaag spierlaag Ph van de voedsel/speeksel brei is PH8 Slokdarm is alleen een transportbuis
10
De maag (ventriculus) Sterk verwijd deel (1500 ml. volume) van het spijsverteringskanaal met de functies: tijdelijke opslagplaats - kneden en mengen van voedsel met het maagsap - maagsap afscheiden - het voedsel continu in kleine porties doorgeven aan de dunne darm
11
Wandlagen waaruit de maag is opgebouwd
- Slijm laag dikker als bij de slokdarm Bindweefsellaag Spierlaag dunner als bij de slokdarm
12
Maagslijmvlies Sterk geplooid wanneer de maag leeg is
Maagklieren die maagsap maken Het slijm beschermt de maagwand Hoofdcellen scheiden inactieve pepsinogeen af, dat geactiveerd wordt tot pepsine als het gemengd wordt met zoutzuur Pepsine (peptase) is een pro-enzym dat tijdens de vroegste stadia van de spijsvertering in de maag eiwitmoleculen splitst zodat eiwitten kunnen worden afgebroken/verteerd tot enkel nog vrij lange aminozuurketens, polypeptiden genoemd (vertering van eiwitten is nu voltooid). Maagsapklieren produceren geen pepsine maar pepsinogeen, een inactief enzym (pepsine is normaal gezien in de vorm van pepsinogeen aanwezig). Pepsinogeen kan door bepaalde cellen in de maagwand (hoofd- of kliercellen), naast zoutzuur en slijm worden afgescheiden, dit vormt samen met gastrine het maagsap/maagzuur. Het sterk toenemen van de hoeveelheid maagzuur in de maag, waardoor een sterk zuur milieu in de maag ontstaat waardoor Pepsine werkzaam wordt, aangezien pepsine alleen werkzaam is in een sterk zuur milieu (pH-optimum 2,5). Pepsine kan ook zelf pepsinogeen activeren. Het activeren van pepsinogeen is dus een proces dat zichzelf versterkt, een dergelijk proces wordt positieve terugkoppeling genoemd. Wanneer het zure voedsel uit de maag, in kleine hoeveelheden in de twaalfvingerige darm aankomt, stopt de werking van pepsine na enige tijd, aangezien de twaalfvingerige darm het voedsel licht basisch maakt, waardoor pepsine weer het inactieve pepsinogeen wordt. Wanneer pepsinogeen in een milieu terecht komt met een hoge zuurgraad, wordt het weer omgezet in het actieve pepsine. Pepsine is een agressief enzym dat gemakkelijk de eigen maagwand kan oplossen, de maagwand is echter bekleed met een dikke slijmlaag die de maag ook beschermt tegen andere enzymen zoals lipase en eventueel gal bij galbraken.
13
De maagmond opent reflexmatig bij vocht of een spijsbrok
Voedsel komt laagsgewijs in de maag te liggen Eiwitrijk voedsel blijft langer in de maag als koolhydraten omdat eiwitten voor een klein deel in de maag worden verteerd. Vetten vertragen de maagbeweging en maagontlediging, vetten blijven het langst in de maag Een maaltijd blijft maximaal 6 uur in de maag
14
Maagsap Maagsap (1500ml./etmaal) bestaat uit: - zoutzuur - pepsine
Bacteriën die eventueel mee komen met voedsel of speeksel worden gedood Maaglipase Zoutzuur HCL : zorgt voor zuur maagsap, dood bacteriën en ziektekiemen Speekselamylase blijft in het midden van de maag doorwerken tot de PH is gedaald Maaglipase splitst geemulgeerde vetten uit de voeding (vooralmelkvet) in glycerol en vetzuren
15
- De maag heeft plooien als deze leeg is en staat strak als de maag vol is.
- Zoutzuur en slijm worden in de wand gemaakt
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.