De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gegevensaanlevering ODIN4

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gegevensaanlevering ODIN4"— Transcript van de presentatie:

1 Gegevensaanlevering ODIN4
5 februari 2003 Gegevensaanlevering ODIN4 Toelichting, 13 september 2006 Gegevensaanlevering ODIN4. Gegevens worden aangeleverd conform specificatie: “Gegevensaanlevering ROCspiegel.nl JOB ODIN4 V 1.3”. De gegevens worden op studentniveau (=respondentniveau) aangeleverd en vervolgens door DigiDoc verdicht naar het label: “Groep”

2 Toelichting Gegevensaanlevering Verdichting Enquêteren per groep
5 februari 2003 Toelichting Gegevensaanlevering Verdichting Homogeen / Heterogeen Enquêteren per groep Digitaal Papier Gegevens aanlevering per student (=respondent). Deze worden verdicht naar het label: “Groep”. Van elke student is bekend voor welke Crebo deze student een opleiding volgt. Binnen de groep is het label: Crebo vaak/soms niet homogeen. Door voor elke Crebo het label: “SOI code” toe te voegen kan voor elke groep op basis van de SOI code toch een homogeen groepskenmerk voor de gevolgde opleiding aan de groep worden gekoppeld. SOI = Standaard Opleidings Indeling, een indeling van het CBS Deze code bestaat uit 6 cijfers. De eerste twee cijfers geven het niveau van de opleiding weer (van primair tot hoger onderwijs). De laatste 4 cijfers geven de opleidingsrubriek weer. Op rubriek niveau zijn er circa 300 rubrieken. Binnen de rubriek is weer een indeling in ongeveer 100 rubriekgroepen.

3 Gegevensaanlevering ODIN4
5 februari 2003 Gegevensaanlevering ODIN4 Aanleveren per student Enquêteren in groepen Dus nodig: Verdichten naar groepen Homogene groepskenmerken t.b.v.: Landelijk SOI (op basis Crebo) Instellingsrapportage Gegevensaanlevering per student. Voor elke student is de Crebo bekend Aanvullen met SOI code (op basis van Crebo) om zo homogene opleidingskenmerk per groep te krijgen. Vervolgens verdichten naar groepen.

4 Studenten www.ROCspiegel.nl 5 februari 2003
Deze groep studenten heeft kenmerken. Deze kenmerken zijn deels homogeen, zoals: Instelling Locatie Team Unit Niveau Leerjaar En deze kenmerken zijn deels heterogeen zoals: Geslacht Leeftijd Crebo * * N.B. Crebo is niet altijd homogeen binnen de groep de vertaling naar SOI=Standaard Onderwijs Indeling van het CBS)

5 Verdichten van kenmerken
5 februari 2003 Verdichten van kenmerken Voor ODIN4 zullen de individuele respondent kenmerken verdicht worden naar groepskenmerken. Er zal voornamelijk per groep (digitaal of schriftelijk) worden geënquêteerd. Daarom moeten we ervoor zorgen dat deze kenmerken binnen de groep homogeen zijn.

6 Homogeen / Heterogeen www.ROCspiegel.nl 5 februari 2003
Homogene respondentkenmerken zijn voor alle respondenten binnen de groep hetzelfde. In deze afbeelding de kleur van de broek en het hemd. Hetrogene kenmerken kunnen voor de respondenten binnen de groep verschillen. In deze afbeelding de kleur van de petjes. In de verdichting zien we dat deze kenmerken per respondent verschillen (groen/geel). Voor de totale groep kan er alleen één representant hiervan worden weergegeven. In dit voorbeeld worden geel en groen gemiddeld lichtblauw. Door voor elke Crebo ook de SOI code als kenmerk aan de respondent toe te voegen is het mogelijk om voor verschillende Crebo’s binnen één groep toch één SOI code op te nemen die deze Crebo’s omvat. Voorwaarde voor een homogene SOI per groep is dat de groep niet te groot is en bestaat uit studenten die een vergelijkbare opleiding volgen.

7 Enquêteren in groepen Dus: Antwoorden hangen aan de groep!
5 februari 2003 Enquêteren in groepen Dus: Antwoorden hangen aan de groep! Niet aan respondenten. Omdat er in groepen wordt geënquêteerd zullen de antwoorden aan de groep hangen. Bij het anoniem aanmelden met de groepscode is immers niet bekend om welke respondent het binnen de groep gaat. Het is dus niet mogelijk om de antwoorden aan een individuele respondent te koppelen. Aan de antwoorden hangen dus wel de kenmerken van de groep maar niet aan de individuele respondent. De individuele heterogene respondentkenmerken zijn dus niet aan de antwoorden te koppelen.

8 Respondentgegevens Verdichten op basis van label: “Groep”
5 februari 2003 Respondentgegevens De respondentgegevens verdichten naar het label: “Groep”. Voor het enquêteren op papier is ook het label: “Locatie” verplicht. Dit label is ook handig voor de instellingsrapportage. Daarom is het misschien handig om deze voor alle groepen aan te leveren. Verdichten op basis van label: “Groep”

9 Instellingslabels Ook handig: Zelf kiezen, voor eigen rapportage
5 februari 2003 Instellingslabels Ook handig: Zelf kiezen voor de gewenste Instellingslabels. Let op: “Homogeen binnen de groep”! Voetnoten: 5 De KBB code kan op basis van de door u aangeleverde Crebo nummers automatisch worden herleid. 6 De opleidingsoort “experimenteel” kan op basis van de door u aangeleverde Crebo nummers automatisch worden herleid. Als u traditionele Crebo’s heeft die wel reeds gebruik maken van experimentele onderwijsvormen kunt u dat hier aangeven voor uw interne analyse. 7 Wordt bevraagd in vragenlijst. 8 Wordt bevraagd in vragenlijst. Zelf kiezen, voor eigen rapportage

10 “platte tekst met scheidingstekens”.
5 februari 2003 “platte tekst met scheidingstekens”. Met MS Excel als: *.csv bestand aanleveren. Bestandsformaat. *.CSV. Platte tekst met lijstscheidingstekens. Dit bestandsformaat is met Microsoft Excel eenvoudig te maken. Bestand, Opslaan Als, kies voor het type: “CVS (Comma delimited) (*.csv)”. Bestand, opslaan als:

11 Schriftelijk enquêteren
5 februari 2003 Schriftelijk enquêteren Locaties en contactpersonen aanleveren t.b.v. logistiek: Bij schriftelijk enquêteren zijn de locaties en bijbehorende contactpersonen per locatie nodig voor de verzending van de enquêteformulieren. Zo nodig meerdere locaties voor elke contactpersoon op dezelfde locatie opnemen (al dan niet met zelfde adres).

12 Digitaal aanleveren: per e-mail aan odin@rocspiegel.nl
5 februari 2003 Digitaal aanleveren: per aan In staat: Naam, adres en telefoonnummer van de contactpersoon binnen uw instelling met betrekking tot het ODIN4 onderzoek. Naam, adres en telefoonnummer van de persoon die het gegevensbestand heeft verzorgd. Bijlage met BRIN.CSV bestand Digitaal aanleveren: per aan Vragen? Deze powerpoint staat ook bij de downloads op:


Download ppt "Gegevensaanlevering ODIN4"

Verwante presentaties


Ads door Google