De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WELKOM Bienvenu à tous Een muzikaal welkom!

Verwante presentaties


Presentatie over: "WELKOM Bienvenu à tous Een muzikaal welkom!"— Transcript van de presentatie:

1 WELKOM Bienvenu à tous Een muzikaal welkom!
Rob heet iedereen welkom en leert eerste strofe en refrein aan. De rest zingen ze mee met de videoclip: of op dvd = videoclip met liedje iedereen mee. (de partituren met tekst zal ik printen op achterzijde van mindmap)

2 Iedereen mee? We gaan ervoor. Iedereen mee? Op het juiste spoor.
Refrein Iedereen mee? We gaan ervoor. Iedereen mee? Op het juiste spoor. Iedereen mee? We gaan ervoor. Samen zij aan zij.

3 Strofe 1 Wie ben jij? Wie ben ik? We zijn wie we zijn, samen sterk. Iedereen die gaat ervoor. Jij toch ook?

4 Iedereen mee? We gaan ervoor. Iedereen mee? Op het juiste spoor.
Refrein Iedereen mee? We gaan ervoor. Iedereen mee? Op het juiste spoor. Iedereen mee? We gaan ervoor. Samen zij aan zij. Ik en jij (Let’s do this) Jij en ik (Let’s do this) Ik en jij (Let’s do this… 3x)

5 Hallo! Even voorstellen…
Mani ni Taba Mani ni taba = iedereen mee. Daar willen we voor gaan samen met Rainata, Abbas en hun familie. Door allemaal ons steentje bij te dragen, kunnen we beetje bij beetje ervoor zorgen dat iedereen mee is. Zodat iedereen op school, alle mensen van dichtbij en veraf de kans hebben op een waardig leven. Zodat iedereen de nodige middelen heeft om keuzevrijheid te hebben. Abbas is het 4-jarig zoontje van Amssetou, de campagnefiguur voor volwassenen (zie ook campagnefilm). Rainata is zijn 12-jarige nichtje. Samen wonen ze in Bourzanga, in het noorden van BF. Iedereen mee

6 De wegwijzer … een bijzonder symbool
Wegwijzers ? Wat/wie zijn ze? Wat doen ze? Wat betekenen ze? Ze helpen mensen om de weg te vinden Het kunnen mensen zijn, dingen of gebeurtenissen die richting geven aan je leven Wegwijzers zijn een geschenk. Wegwijzers blijven slechts hulpmiddelen. Jij beslist welke richting je uitgaat, welke wegwijzers je volgt en welke niet, door wie je je laat leiden De richting die je kiest vertelt iets over jou als persoon Soms kan je ook niet kiezen, sta je voorgesorteerd al dan niet bewust, soms moet je gewoon meegaan met de stroom, soms moet je gewoon doen wat je gezegd wordt. Sommige keuzes zijn voor jou toegankelijk, maar niet voor andere mensen. Richting kiezen is niet gemakkelijk. Soms moet je even halthouden en nadenken welke richting je uit wil, wat je keuze teweeg zal brengen voor jezelf, je omgeving, de wereld. De veertigdagentijd is hiervoor de ideale kans.

7 Wat je moet weten over Burkina.
Aantal inwoners: 18 miljoen 81% minder dan 2 euro per dag 90% boer 97% leeft op platteland Gemiddelde leeftijd: 17 jaar Ligt aan de Sahel (woestijn) Taal: Frans Problemen: klimaatverandering, verwoestijning, politieke keuzes = Land van integere/oprechte mensen

8 Wat doen onze partners hieraan?
Voor vrouwenemancipatie: Vorming rond Leningen voor kleine ondernemingen Schapenkrediet Rechten en zelfverzekerdheid Maar ook algemeen: Diversiteit gewassen Opslaan van gewassen Tegen verwoestijning : dijkjes aanleggen, ….

9 Wat doen onze partners hieraan?
Politieke oproep: (ODJ) Een landbouwbeleid op maat van de Burkinezen 90% van de mensen werkt in de familiale landbouw Amper 20 % van het landbouwbudget gaat naar familiale landbouw Dat is niet rechtvaardig!

10 Rainata toont haar keuzes.
De jongerenfilm (geschikt voor leerlingen vanaf 10 jaar) kan als extraatje bij het project getoond worden. Het geeft de leerlingen een diepere inkijk in het leven van Raïnata. In de film volgen we Raïnata gedurende drie dagen: 1) een dag op school, 2) een zaterdag op de markt en 3) een vakantiedag op het veld….

11 Alles heeft zijn tijd …

12 Uit de Bijbel Prediker 3, 1-15

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23 Alles heeft zijn tijd

24 ‘Er is een tijd, er is een tijd.
Een tijd die heeft, een tijd die geeft. Er is een tijd, ja een tijd voor alles! En elke tijd, die heeft, die geeft!

25 stilte

26 stilte …. waar God het hart kan raken

27 sober

28 SOBER Ik heb genoeg Ik ben tevreden Ik heb tijd voor jou
Nu moet je leven Dit is kostbaar Dit is gegeven SOBER

29

30 Een verschil maakt het verschil

31

32

33

34 Ik wil doen wat ik kan

35

36 Wij dragen elkaar verder

37 samen

38 stilte sober samen

39 De wegwijzer: symbool voor kiezen en (soms) niet-kiezen.
EEN VERSCHIL MAAKT HET VERSCHIL WIJ DRAGEN ELKAAR VERDER ALLES HEEFT ZIJN TIJD Jullie merken het tijdens deze voorstelling kwamen heel wat onderwerpen aan bod zowel uit bouwstenen als uit Mani ni Taba. Het is mooi om in de klashoek beide wegwijzers een plek te geven. IK WIL DOEN WAT IK KAN

40 Iedereen mee? We gaan ervoor. Iedereen mee? Op het juiste spoor.
Refrein Iedereen mee? We gaan ervoor. Iedereen mee? Op het juiste spoor. Iedereen mee? We gaan ervoor. Samen zij aan zij.

41 Extra: #iedereenmee Op zoek naar inspiratie voor leuke acties? Kijk eens op Gebruik ook zeker #iedereenmee ! Samen. Mani ni taba. Willen we natuurlijk ook in actie komen voor abbas en rainata. Hoe? Keuzes genoeg? Klassiekers als koffiestop, solidaire maaltijd, kidsquiz organiseren, kilometers voor het zuiden afleggen zijn uiteraard een absolute anrader! Maar wat dacht je van : (me als voorbeeld rainata op de markt) een rommelmarkt, een deel van jezelf markt, een afrikaanse markt, …. Op zoek naar inspiratie? Op onze pagina voor scholen vind je heel wat leuke voorbeelden van scholen die het voordeden. Of wat dacht je ervan de leerlingen meer te betrekken bij de organisatie Foto = mooi voorbeeld van iedereen mee. In deze school van heusden zolder organiseren de leerlingen van het vijfde studiejaar zelf hun koffiestop en een warm welkom voor iedereen. Knap! Veel betrokkenheid. Ideaal om zo een actie voor te bereiden aan de hand van stappenplan mikadoe (meer later hierover) We roepen iedereen die een actie organiseert in het kader van de Broederlijk Delencampagne om foto’s te nemen. Deze kunnen via de sociale media gedeeld worden met #iedereenmee. Op die manier toon je hoe – je samen met anderen – je inzet voor de familie van Rainata, Abbas en andere boerenfamilies in Burkina Faso. .

42 Extra: Wat is MIK@DOE? Educatief pakket voor scholen!
Kostprijs: 7,00 euro Via Spelkoker met inlogcodes die digitaal luik openen op 3 moeilijkheidsgraden lager onderwijs De is opgebouwd rond MIK. Hij neemt, bij elke methodiek of les, de leerlingen mee op sleeptouw. Dat gebeurt aan de hand van korte animatiefilmpjes. Bij MIK hoort ook een algemeen introductiefilmpje dat we nu zullen bekijken. Film mik zit in hyperlink achter tekening! Educatief pakket voor scholen 7,00 euro (1 per school is ok) Spelkoker met mikadostokjes en inlogcodes voor filmpjes, lesmethodieken, ….

43 Duurzame ontwikkeling Werken aan een leefbare wereld, nu en in de toekomst, voor onszelf en voor anderen, hier en elders op de planeet. Met willen we leerlingen uit het lager onderwijs op een speelse wijze dàt inzicht bijbrengen. En er is meer. Zoals de naam al laat uitschijnen: met de willen we leerlingen, vanuit die kennis, ook daadwerkelijk aanzetten tot actie, tot duurzame actie.

44 Het introductiefilmpje van MIK ging dus over de 4 M’s: Mensen, Milieu, Middelen en Meedoen. Deze 4 M’s vinden we ook terug in de cirkel van duurzaamheid. De cirkel van duurzaamheid toont aan dat de 4 M’s altijd mooi in evenwicht moeten zijn. Maar er is meer. Om het evenwicht tussen de 4 M’s te kunnen bewaren moet er absoluut vrede heersen. Hoe? Via vier lesinhouden: heeft oog voor gevoelens. zet aan tot denken. zet aan tot actie. Wat verbindt alle acties? helpt je een schoolactieplan te maken.

45 Extra: kidsquiz Ook dit jaar: digitaal quizpakket met PPT, draaiboek, digitaal scorebord, antwoordformulieren en correctiesleutel. Deze quiz is geschikt voor leerlingen uit de 3de graad en kan aangevraagd worden via !! De quiz start met het filmportret van Rainata. Wie met de quiz aan de slag wil, bestelt dus best ook een campagneDVD. Hierop staat de film. Aan te vragen via:

46 SPELREGELS De quiz bestaat uit 7 ronden.
F3 De quiz bestaat uit 7 ronden. Elke ronde bestaat uit 7 vragen. ( campagnefilm, woestijn, dubbele antwoorden, duurzaam leven, meerkeuzevragen, wero en raadsels) Hou de Afrikaanse vrouw goed in het oog! Ze heeft een boodschap voor jullie ! In het spel kun je tweemaal een schapenkrediet kopen, dat je in slechte tijden toch nog vooruit helpt. Na elke ronde is er een doe-opdracht.

47 Extra: Dwars door de Boerenbuiten Een solidaire & sportieve uitdaging
Zaterdag 29 april 2017 Iedereen welkom!

48 Trek je wandelschoenen aan en daag je leerlingen uit!
Verzamel een team van 2 tot +/-4 personen en schrijf jullie in op Wandel 45 kilometer van Abdij van Park Heverlee naar… Kerkveld Abdij Sint-truiden Onderweg : boerenbuiten, afwisselend landschap, bloesem en … 4 bijzondere stopplaatsen: Boeren/mensen die op een duurzame/alternatieve manier bezig zijn rond voedsel. Inschrijvingsgeld pp: 25 euro Sponsorgeld per team: 500 euro Een ideale teambuildingactiviteit !

49 Kom mee-feesten aan Kerkveld Abdij Sint Truiden
Niet zo sportief? Kom mee-feesten aan Kerkveld Abdij Sint Truiden (h)Eerlijke lokale gerechtjes Bijzondere drankjes van dichtbij en veraf Maar bovenal: Leuke muziek (electronetics, Facette, Lait Zamie, …) Regionale productenmarkt Veel leuke randactiviteiten voor groot en klein (van Kermos en sjoelbakken tot een panoramische uitzicht en een korte wandelingen) Dit alles op de unieke locatie in centrum Sint-Truiden onder de Abdijtoren. Ann hoedje

50 Hippe kool zoekt creatieve kok
Foodwise

51

52 Werkwinkels tot 16u. Kleuteronderwijs/leerjaar 1: Lokaal 8
Doorschuif 4 x 10 minuten: Start hier in de aula


Download ppt "WELKOM Bienvenu à tous Een muzikaal welkom!"

Verwante presentaties


Ads door Google