De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De kleurstoffen die sommige groenten en vruchten hun dieprode,

Verwante presentaties


Presentatie over: "De kleurstoffen die sommige groenten en vruchten hun dieprode,"— Transcript van de presentatie:

1 De kleurstoffen die sommige groenten en vruchten hun dieprode,
6 Uit de gids voor: Vitaminen en Mineralen en kruiden. Uitgegeven door Readers Digest Wist u dit? Waarschuwing!!! Carotenoïden Hebt u bepaalde aandoeningen,overleg dan eerst met uw dokter,voor u supplementen neemt. De kleurstoffen die sommige groenten en vruchten hun dieprode, oranje of gele kleur geeft,noemen we carotenoïden.Deze natuur- lijke antioxidanten zijn ook krachtige ziektebestrijders en een combinatiesupplement maakt het heel gemakkelijk om van deze heilzame carotenoiden te profiteren. Er zijn ruim 600 carotenoïde kleurstoffen in het voedsel ontdekt. Maar slechts zes daarvan lijken een duidelijke functie in ons li- chaam te hebben.Naast het welbekende béta-caroteen zijn alfa- caroteen,cryptoxanthine,lycopeen,luteïne en zeazanthine de an- dere actieve carotenoïden.Carotenoïden komen in allerlei groen- ten en vruchten voor,maar de voedingsmiddelen met de meest geconcentreerde hoeveelheden staan misschien niet dagelijks bij u op tafel.Alfa-caroteen vinden we in woirtels en pompoen,lyco- peen bevindt zich in rode vruchten als watermeloen,rode grape- fruit en guave maar nog het meest in gekookte of gebakken to- maten Luteine en zeaxanthine zijn in overvloed aan- wezig in donkergroene bladgroenten,pom- poen en rode paprika,terwijl we voor crypto- xanthine bij mango’s ,sinaasappels en perzi- ken uitkomen.Luteine en zeaxanthine zijn goed voor het gezichtsvermogen omdat zij de schadelijke ultraviolettestralen absorberen. Erik De Backer


Download ppt "De kleurstoffen die sommige groenten en vruchten hun dieprode,"

Verwante presentaties


Ads door Google