De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Europa Hoofdstuk 4 Paragraaf 1.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Europa Hoofdstuk 4 Paragraaf 1."— Transcript van de presentatie:

1 Europa Hoofdstuk 4 Paragraaf 1

2 Opdrachten periode 4 Onderdelen Toetsing Topografie Europa
Schriftelijke overhoring (1x) Uitleg Europa en Europese Unie PowerPoint + quiz Verwerkingsopdrachten Lesbrief migratie, bevolking en vluchtelingen Proefwerk (3x) Europa in de actualiteit Praktische opdracht - groepsopdracht (1x)

3 Wat is Europa? Afbakening

4 Europa Europa is de naam van het werelddeel dat ten westen van Azië en ten noorden van Afrika ligt. Het wordt eveneens begrensd door de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan. Het telt ongeveer 604 miljoen inwoners: circa 10% van de totale wereldbevolking. Daarmee is het qua bevolking het op drie na grootste continent (na respectievelijk Azië, Amerika en Afrika).

5

6 Is Europa af te bakenen? Moeilijk af te bakenen:
Natuurlijke (oost)grenzen: Kustlijn en …. Bosporus – Zwarte Zee – Kaukasus – Oeral of Bosporus – Zwarte Zee – Don – Oeral Hoort Rusland bij Europa? Kan Turkije lid worden van Europa? Culturele criteria: Europese geschiedenis en cultuur Europese waarden en normen (probleem: o.a. godsdienst)

7

8

9 Wat zou de fout kunnen zijn?

10 Geschiedenis van Europa
Chronologie in de 20e en 21e eeuw

11 Geschiedenis van Europa (20e eeuw)
Europa voor 1914 Europa 1914 – 1918 (= de Eerste Wereldoorlog) Interbellum Europa (1933)/1939 – 1945 (= de Tweede Wereldoorlog) Europa 1945 – 1991 (= de Koude oorlog) Europa na 1991

12 Europa voor 1914

13 Europa

14 Europa 1945 – 1991

15 West- en Oost-Europa West-Europa IJzeren Gordijn Oost-Europa kapitalistisch nauwelijks uitwisseling communistisch vrijemarkteconomie tussen oost en west planeconomie kapitalistisch land met een vrijemarkteconomie = land waar de productie wordt geleid door particuliere ondernemers, zij bepalen zelf wat ze maken en welke diensten ze aanbieden. communistisch land met een planeconomie = land waar de productie centraal wordt geleid door de staat, de staat bepaalt wat er gemaakt wordt en welke diensten er worden aangeboden.

16 West- en Oost Europa De planeconomie van Oost-Europa had twee grote nadelen: producten waar geen vraag naar was producten van slechte kwaliteit  Dit heeft geleidt tot regionale ongelijkheid in Europa.

17 Regionale ongelijkheid
Regionale ongelijkheid komt door: natuurlijke omstandigheden (reliëf, vruchtbare grond, ligging aan zee) geschiedenis (communistisch/ kapitalistisch en industrialisatie) Deze ongelijkheid neemt toe: Tussen landen Binnen landen

18 Europa na 1991

19 Europese Integratie na 1989
De val van de Berlijnse muur (Duitsland) IJzeren gordijn verdwijnt

20 Europese Unie Quiz – Geschiedenis EU – Schengenverdrag - Lidstaten

21 Kerngegevens 28 landen Inwoners 508,2 miljoen (2015)
Talen: 24 verschillende talen Oppervlakte: km² BNP: $ BNP Per hoofd: $36.484 Munteenheid: Euro (€)

22 Quiz Zie PowerPoint: quiz EU landen.

23 Geschiedenis Europese Unie
Europa werd al decennia lang gedomineerd door oorlogen. Na de WOII wilde men dit gaan veranderen. In 1944 was al de oprichting van de Benelux  NL, België en Luxemburg. Verband voor vrij verkeer van goederen en het hanteren van een uniform tarief. In 1951 werd de EGKS opgericht. De EGKS was succesvol In 1957 werd besloten voor verdere integratie  oprichting van de EEG. In 1973 wordt er een gemeenschappelijk beleid ontwikkeld. In 1992 wordt in Maastricht het verdrag van Maastricht getekend  oprichting Europese Unie (EU). In 2002 was de invoering van de EURO. Op 1 juli 2013 is Kroatië toegetreden als lidstaat van de EU. Het totale staat nu op 28 lidstaten.

24 Basisdoelen van de EGKS / EU
Vrede tussen de verschillende landen Welvaart voor de Europese bevolking Samenwerking op gebied van landbouw, economie, justitie.

25 EGKS Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (Verdrag van Parijs)
Doel: de permanente toelevering van kolen en staal te verzekeren. Dit was belangrijk voor de heropbouw van Europa. Doel: controle over de zware industrie  controle over de wapenfabricage.

26 EEG EEG: Europese Economische Gemeenschap
Uitbreiding van de EGKS op alle sectoren binnen de economie. Landbouwsubsidies. Transportmogelijkheden en economische relaties met niet-leden.

27 Verdrag van Schengen Op 14 juni 1985 ondertekenden de regeringsleiders van België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk het eerste Verdrag van Schengen. Ze kwamen overeen de personencontrole aan hun gemeenschappelijke grenzen af te schaffen. Er ontstond een gebied zonder binnengrenzen dat bekendstaat als Schengenruimte. Schengen is het dorp op het Luxemburgse drielandenpunt met Duitsland en Frankrijk, waar het verdrag werd ondertekend. In 1986, door de 12 toenmalige lidstaten, is er een akte ondertekent welke inhoudt dat er vanaf een interne Europese markt is met vrij verkeer van kapitaal, goederen, diensten en personen.

28

29 Europese Unie Het Verdrag van Maastricht, getekend in 1992, betekende de oprichting van de Europese Unie. De EU zorgt voor een basis voor verdere samenwerking op gebied van: buitenlands- en veiligheidsbeleid; juridisch en intern vlak; de vorming van de Economische en Monetaire Unie. De euro werd ingevoerd in 2002. De leus van de EU luidt: “Eenheid in verscheidenheid”.

30 De 28 lidstaten van de EU

31 Nieuwsuur in de klas Waarom zou een land uit de Europese Unie willen?  vraag verwerkingsopdracht In de onderstaande video worden een aantal landen uitgelicht, welke graag uit de EU willen: unie/#q=europese%20unie

32 Opdracht: Croquis Europese Unie
Wat is een croquis? Een croquis is een schematische kaart waarop met kleuren, pijlen en symbolen een bepaald thema wordt weergegeven. In dit geval is dat thema het ontstaan van de Europese Unie. Op de volgende dia staat een voorbeeld van een croquis afgebeeld. Het thema voor deze kaart betrof de grote watervraagstukken in Nederland. Op deze kaart is in grote lijnen aangegeven welke watervraagstukken er in Nederland spelen. Er zijn kleuren, pijlen, symbolen en zelfs tekst gebruikt om de watervraagstukken aan te geven.

33

34 Eisen croquis Europese Unie
Welke landen werden lid van de Europese Unie en wanneer? Welke landen hebben de Euro als munteenheid? Welke landen hebben het verdrag van Schengen ondertekend? Hoofdstad/steden van de Europese Unie

35 Aandachtspunten croquis
Bij het maken van een kaart en legenda horen een aantal aandachtspunten: Wil je een verschijnsel op een geleidelijke schaal weergeven, denk dan goed na over de klassenindeling. De klassen moeten niet te breed en ook niet te smal zijn. Gebruik bij een geleidelijke schaal oplopende kleuren: bijvoorbeeld van geel- via oranje – naar rood. Symbolen moeten passen bij wat wordt weergegeven. Bijvoorbeeld: een anker voor een haven. Geef niet teveel weer op een kaart. Een te volle kaart ontneemt de kaartlezer het overzicht. Kijk hiervoor eens in een Bosatlas. De makers van de Bosatlas zijn meesters in de kunst van het weglaten.

36

37

38 Opdracht: Europa in de actualiteit
Zie word bestand: Europa in de actualiteit 16-17 Doel: een brochure maken over ACTUELE nieuwsberichten in Europa. Ga op zoek naar actuele nieuwsberichten in Europa. Sociaal-culturele invalshoek Sociaal-politieke invalshoek Economische invalshoek Natuurlijke invalshoek Met wie: je maakt het verslag in groepjes van 5 tot 6 personen.

39 Fort Europa Migratie – Bevolking - vluchtelingen

40 Naar de Europese Unie Het aantal migranten wat de oversteek probeerde te maken nam de laatste jaren toe. In 2014: mensen In 2015: verwachting tussen de en mensen.

41 Naar de Europese Unie Waarom komen er de laatste jaren veel migranten naar Europa? Hoofdreden 1: veel conflicten rondom Europa  (politieke) vluchtelingen Hoofdreden 2: in Europa is meer werk en welvaart  economische vluchtelingen In Europa vragen vluchtelingen een verblijfsvergunning aan  asielzoekers Economische vluchtelingen hebben hier geen kans op, politieke vluchtelingen wel.

42 Vluchtelingen: Syrië In Syrië is sinds 2012 een burgeroorlog
van de 22 miljoen inwoners zijn er 8 miljoen op de vlucht in eigen land 5 miljoen als vluchteling in het buitenland.

43 Vluchtelingen: problemen en oplossingen
De Europese Unie probeert vluchtelingen tegen te houden  Fort Europa Door de grote aantallen vluchtelingen zorgt de opvang voor problemen.  voorbeelden?

44

45

46 Vluchtelingen: problemen en oplossingen
Maatregelen om de problemen op te lossen: Meer controles op zee Betere spreiding vluchtelingen Versterking opvang eigen regio Hulp en voorlichting in arme landen

47 Oplossingen?


Download ppt "Europa Hoofdstuk 4 Paragraaf 1."

Verwante presentaties


Ads door Google