De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

F7Zuid MDL en Longziekten Henrike van Aller Milou van der Horst

Verwante presentaties


Presentatie over: "F7Zuid MDL en Longziekten Henrike van Aller Milou van der Horst"— Transcript van de presentatie:

1 F7Zuid MDL en Longziekten Henrike van Aller Milou van der Horst
Thoraxdrainage F7Zuid MDL en Longziekten Henrike van Aller Milou van der Horst

2 Inhoud Verkorte anatomie Indicaties Wat probeer je te breiken
Werking thoraxdrainage systeem Onderdelen van het systeem + functie Filmpje thopaz Werking thopaz systeem Vraag Thopaz voordelen Verschil beide systemen Lastig onderwerp, zelf beide nog nooit mee gewerkt dus onder de presentatie kun je altijd vragen stellen of eigen ervaring inbrengen Tijdens deze presentatie gaan wij het hebben over de indicatie voor het krijgen van een thoraxdrain, Werking van thoraxdrain De verschillen tussen een thoraxdrainage systeem en een topaz systeem. Er zijn veel protocollen voor het verzorgen, afnemen van pleuravocht, spoelen of verwijderen, maar hier gaan wij verder niet op in omdat het dan te breed wordt. Wij willen graag dieper ingaan op de verschillen tussen beide systemen en de werking hiervan.

3 Verkorte anatomie Het longvlies ofwel pleura visceralis
Het borstvlies ofwel pleura pariëtalis De pleuraholte gevuld met dun pleuravocht. De pleura is een zeer dun vlies dat in twee lagen voorkomt: een viscerale laag die de buitenkant van de long bedekt, en een pariëtale laag die de binnenbekleding van de thorax uitmaakt. Tussen die twee bladen bevindt zich in normale omstandigheden een virtuele ruimte met een minimale hoeveelheid vocht 25 ml per long, zodanig dat de twee bladen aan elkaar kleven. Er heerst bij spontane inademing een licht negatieve druk in de pleuraholte en een positieve druk tijdens expiratie. Soepel glijden pleura Wanneer er een opening is tussen 2 ruimtes met verschillende drukken zal de lucht altijd bewegen van de hoge druk naar de lagere druk De negatieve druk in de pleuraholte (soort vacuum) zorgt ervoor dat de longblaasjes niet dichtklappen op het eind van uitademing Pneumothorax: longblaasjes klappen dicht Bron: J. Pruis pneumothorax en pleuradrainaage

4 Indicaties Elke situatie waarbij zich iets in de pleuraholte bevindt wat er niet hoort Dit zijn: Pneumothorax Terugkerende of blijvende pneumothorax Spanningspneumothorax Open of gesloten pneumothorax Hemopneumothorax Pleurale effusie (transudaat, chylo, ) Pleurodese Postoperatief/ thoraxchirurgie Infecties Groeiende longtumoren Er zijn meerdere, zeer uitlopende indicaties voor een thoraxdrain. Bij elke situatie waarbij zich iets in de pleuraholte bevindt wat er niet hoort, valt de negatieve druk weg. Hierdoor kan de aangetaste kant niet adequaat meebewegen met de thoraxwand. Gesloten = defect van long en pleura visceralis open = defect parietalis en opening huid Spannings = een gesloten pneumothorax (tijdens positieve druk beademing is levensgevaarlijk doordat ingebrachte lucht niet weg kan hart en vaten worden samengedrukt)

5 Wat probeer je te bereiken
Evacueren lucht en/of vloeistof uit thoraxholte Voorkomen dat gedraineerd vocht/lucht kan teruglopen naar pleurale ruimte Negatieve druk herstellen wat zorgt voor longontplooiing en herstel gaswisseling Wat probeer je te bereiken Door middel van thoraxdrainage probeer je deze druk te herstellen. Evacueren van lucht en/of vloeistof uit de thoraxholte of het mediastiunum Opnieuw longexpansie (longontplooing) verkrijgen en ademhalingsdynamica herstellen Verzameling van bloed uit de pleura of mediastinum te vergemakkelijken

6 Ligging drains De ligging van de drains is bij lucht en vocht verschillend. Bij lucht liggen de drain zo hoog mogelijk en bij vocht zo laag mogelijk.

7 Werking thoraxdrainage systeem
Actief - vacuümpomp - wanneer actief draineren? Passief - Waterslot - Wanneer passief draineren? Thorax drainage kan je actief of passief uitvoeren. Actief is met vacuümpomp die actief aan een drain zuigt. Dit doe je alleen bij grote hoeveelheden vocht of lucht. Meestal direct na OK of trauma. Dit gebeurt voor korte duur. Aan de muur Passief bestaat uit het waterslot: kort gezegd mechanisme waarbij wel lucht uit thorax kan maar er niet meer in kan Op basis van zwaartekracht. Je hebt een open verbinding met de buitenlucht. Het waterslot voorkomt terugstroom van vocht of lucht, mits het systeem lager ligt dat de patiënt. bij een pneumothorax of een pneumectomie is er geen grote zuigkracht wenselijk. Het passieve systeem gebruik je ook als je lange tijd wilt draineren met kleine hoeveelheden vocht. Het ouderwetse potten systeem is verdwenen en is overgegaan naar het kamersysteem. Dit is voornamelijk goedkoper doordat de potten niet steeds gesteriliseerd hoeven te worden. het is veiliger voor de patiënt, er is minder kans op lekkage en er is een groter opvangreservoir.

8 Thorax systeem bestaat uit
Drain Afloopslang Opvangmateriaal Opvangkamer Waterslotkamer Zuigregelkamer Het systeem bestaat uit een drain, afloopslang. Dat is een verbinding tussen je drain en het opvangmateriaal en je opvangmateriaal. De drain heeft vier tot zes oogjes aan de binnenkant, zodat de drain zich niet op één punt vast zuigt. Vanuit patiënt gezien: Opvangkamer = vloeistoffen worden afegtapt en gemeten kunnen worden Waterslotkamer = steriele vloeistof, lucht bv terugstroomt naar patiënt Beweegt mee met ademhaling patient Zuigregelkamer (eventueel) Diepte van water regelt de hoeveelheid vacuum, niet de vacuum regelaar op de muur Het ouderwetse potten systeem is verdwenen en is overgegaan naar het kamersysteem. Dit is voornamelijk goedkoper doordat de potten niet steeds gesteriliseerd hoeven te worden. het is veiliger voor de patiënt, er is minder kans op lekkage en er is een groter opvangreservoir. (bron) protocol

9 Verschillende werkingingsmechanisme
Expiratoire positieve druk van de patiënt helpt lucht en vocht uit de thorax te drukken.(vb hoesten, Valsalva) Zwaartekracht helpt vochtdrainage zolang het drainagesysteem zich onder het niveau van de thorax bevindt. Zuiging kan de snelheid waarmee vocht en lucht uit de thorax getrokken worden verhogen.

10 Luchtlekkage Wanneer long zich goed ontplooit, vermindert en stopt luchtlekkage Oorzaken luchtlekkage Waterslot geeft weer wat er in pleurale ruimte gebeurt Continue luchtlekkage: Longbeschadiging Lek in drain, slang Lek in drainagesysteem Klem zo dicht bij patiënt af kijk of er nog steeds luchtlekkage is, dan lekt het systeem bij aanlsuiting van drain op slang Waterslot: beweegt mee met de ademhaling bij goed functionerende drain Luchtbellen: luchtbellen die gaan van rechts naar links, is luchtlek bij de patiënt Flink borrelen: ernstige pneumothorax of ontsnappen van lucht uit de verbindingen. Als dit aanhoudt raadpleeg de arts Doorlopend borrelen = aanhoudend luchtlek, bv dichtingsringen met te grote naald aangeprikt Intermitterend borrelen= vb lekkage in slang Afwezigheid borrel = geen luchtlek aanwezig, long volledig geexpandeerd, slang geblokkeerd, knik slang Bron:

11 Filmpje Topaz

12 Werking thopaz systeem
Gereguleerde negatieve druk Controleert en monitort Druk voortdurend hetzelfde Gereguleerde negatieve druk dichtbij de thorax van de patiënt. Het controleert en monitort continu de luchtlekkage en vloeistofopvang Druk voortdurend hetzelfde. Dit is ook als het systeem hoger dan de patiënt is, patiënt beweegt of hoest dan blijft het digitale systeem zuigen op de ingestelde druk, want bij de kamersystemen is de druk niet continu hetzelfde. Bv als er vocht in de slangen staat is de druk al weer anders .

13 Waarom zou je liever voor een thopaz kiezen?
Nu jullie de werking van beide systemen kennen, wat zouden dan de voordelen van een thopaz systeem zijn?

14 Thopaz voordelen Continue drukregulatie Objectieve gegevens (artsen)
Patiënt is mobiel Zit geen vocht of stolsels in de slangen Doordat de slangen schoon blijven wordt de negatieve druk niet beïnvloed Je komt nooit met een topaz van de OK af altijd men dissopsible dranaigesyteem. Een topaz wordt geindiceerd als je nauwkeurig wil weten hoeveel luchtlekkage er is. Dus veel nauwkeuriger te meten. Mw blok jongste longarts in opleiding

15 Verschil van beide systemen
Negatieve druk wordt intern geregeld Patiënt zit niet vast aan de muur Patiënt is mobiel dus kan zelfs naar huis

16 Vragen?


Download ppt "F7Zuid MDL en Longziekten Henrike van Aller Milou van der Horst"

Verwante presentaties


Ads door Google