De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

"En ik dacht altijd: ik ga toch niets met Duits doen!"

Verwante presentaties


Presentatie over: ""En ik dacht altijd: ik ga toch niets met Duits doen!""— Transcript van de presentatie:

1 "En ik dacht altijd: ik ga toch niets met Duits doen!"
"En ik dacht altijd: ik ga toch niets met Duits doen!" Dat kun je denken als je niet weet waar je het Duits tegenkomt en hoe belangrijk deze taal in Europa is. Het zal niemand verrassen dat kennis van vreemde talen bij steeds meer beroepen steeds belangrijker wordt. Wie weet wat voor werk hij gaat doen? … Dan kun je kijken welke talen het meest handig zijn voor je droomberoep. Als je niet weet wat je wilt worden, kun je ook moeilijk zeggen dat je een bepaalde taal – in ons geval Duits - zeker niet nodig hebt. Daarom is het handig om naast Engels nog tenminste een vreemde taal goed te beheersen. De komende 20 minuten hoor je hoe handig het is om Duits te kunnen.

2 Wat kan je met Duits? Een andere cultuur ontdekken
Wat kan je met Duits? Een andere cultuur ontdekken Op vakantie met mensen praten Van alles studeren In Duitsland studeren Een leuke baan krijgen Hier komt een kort overzicht van wat je met Duits allemaal kan. Zoals het hier staat, is het heel algemeen: cultuur, vakantie, studie, werk. Over elk van deze 5 punten kom je straks meer te weten. Je kan er altijd invullen wat bij jou past: wat jouw dromen, wensen of plannen zijn.

3 Wie spreekt Duits? één van de 10 meest gesproken talen ter wereld
Wie spreekt Duits? één van de 10 meest gesproken talen ter wereld moedertaal van 100 miljoen mensen in Europa Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Luxemburg, België belangrijk als vreemde taal in Midden- en Oost Europa Eerst een paar algemeen bekende feiten over de Duitse taal. Op de kaart kun je de betreffende Duitstalige landen zien: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en Liechtenstein (België). Je kan ook landen in Midden- en Oost Europa zien waar Duits als vreemde taal vaak als tweede vreemde taal naast Engels wordt gesproken: Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Bulgarije, Litouwen, Letland, Estland …

4 Wat kan je met Duits? Een andere cultuur ontdekken
Wat kan je met Duits? Een andere cultuur ontdekken films kijken boeken, tijdschriften en kranten lezen naar muziek luisteren teksten op internet begrijpen en vooral: met mensen praten “Taal is niet alleen een communicatiemiddel. Het is ook de schatkamer van wat is gezegd en gedacht." Nu gaan we kijken wat jullie met Duits kunnen. Een andere cultuur ontdekken … kan je in principe met elke nieuwe taal die je leert. In Nederland worden gelukkig de meeste buitenlandse films van ondertitels voorzien, maar je geniet van een film veel meer als je alles begrijpt wat de personages zeggen – inclusief taalgrappen en details die in de korte ondertitels niet meer passen. Als je Duits kan, kan je Duitstalige boeken in origineel lezen. Je hebt nu al wat boekjes gelezen en ziet dat het best meevalt met de moeilijkheid. Als je met Duits doorgaat, kun je na een jaar of twee van jeugdboeken overstappen naar literatuur voor volwassenen – romans, verhalen, gedichten … (iemand ooit een Duits gedicht gelezen? Wie houdt van gedichten?) Als je Duitstalige teksten op internet kan lezen – wat is het voordeel ervan? Je hebt een enorme keuze. Hoe komt dat? Duits is de tweede grootste taal op internet (naast Engels). Als je dus informatie over een bepaald onderwerp zoekt en de Nederlandstalige google levert niet genoeg informatie, kun je het trefwoord in Duitstalige google opzoeken en heb je veel meer kans dat je vindt, wat je zoekt.

5 Wat kan je met Duits? Op vakantie met mensen praten
Wat kan je met Duits? Op vakantie met mensen praten Duits praten in Duitsland wandelen, skiën, in oude middeleeuwse stadjes ronddwalen, burchten en musea bezichtigen, in moderne hippe steden shoppen en uitgaan Duits praten in Spanje? Duitsers = fanatieke vakantiegangers, je komt hen overal tegen Berlijn = de hipste stad van Europa Naast al het lezen is kennis van een vreemde taal natuurlijk voor de communicatie met buitenlanders erg handig. Buitenlanders kom meestal in het buitenland tegen – en dat is vaak tijdens de vakantie. Vakantie in Duitsland? OK, er zijn heel veel mooie vakantiebestemmingen. En bruin bakken aan het strand zal je niet als eerste in Duitsland doen. Maar Duitsland heeft veel te bieden. Wie is al met vakantie naar een Duitstalig land geweest? Wat heb je daar gedaan? Duits praten in Spanje? Turkije? Marokko? Italië? Waar gaat het over? Duitsers reizen heel graag, dus als je met vakantie gaat, is de kans groot dat je hen tegenkomt. Welke stad is tegenwoordig de hipste stad van Europa? Ja, het is Berlijn. Iemand naar Berlijn geweest? Berlijn is een bruisende internationale multiculturele stad en heeft een interessante geschiedenis (40 jaar gedeeld door een muur). Je kan er van alles doen: er zijn veel interessante musea om te bezoeken, je kan er natuurlijk op duizend en een manieren lekker eten, uitgaan, dansen, shoppen, naar voetbal gaan enz. Berlijn is ook een van de bestemmingen van de werkweek in de 4e klas. Als je iemand in de bovenbouw kent, die er geweest is, moet je vragen hoe het was (het was geweldig :-) Tijdens zo’n werkweek heb je een unieke kans om te testen wat je hebt geleerd: een broodje kopen, naar tickets voor een concert vragen, naar de weg vragen of in een disco met een leuke jongen of meisje een gesprek beginnen.

6 Wat kan je met Duits? Van alles studeren Duits kunnen lezen = toegang tot extra informatiebronnen op veel gebieden: geschiedenis, kunst, sociologie psychologie, scheikunde, natuurkunde, biologie, archeologie, filosofie, muziek, literatuur, internationaal recht Duits = 2e belangrijkste taal op internet (aantal netpagina’s + gebruikte zoektaal) Duitsland = op 2 na grootste boekenproducent ter wereld Bij vele studies is Duits voor je niet noodzakelijk, maar bij de meeste studies wel handig. Hoezo? Net had ik het over Duitstalige boeken en internet. Als je Duits kan, heb je toegang Tot extra informatiebronnen en het maakt niet uit, wat je studeert.

7 Wat kan je met Duits? In Duitsland studeren
Wat kan je met Duits? In Duitsland studeren Duitsland – veel universiteiten, veel studies, veel onderzoek Duits = 2e meest gebruikte voertaal onder wetenschappers Nieuw: vanaf 2007 Nederlandse studiefinanciering voor elke studie in Duitsland! Niet te ver weg en goedkoop Duitse studie staat goed op je CV De meeste mensen gaan na hun vwo gewoon, lekker simpel, in Nederland studeren. Maar wie meer van de wereld wil zien en in een wereldstad zoals Berlijn of München studeren wil, kan het gewoon doen, als zijn Duits op voldoende niveau is. Duitsland is een land met een echte universiteitscultuur (die overigens teruggaat tot vele eeuwen geleden). Zo zijn er erg veel universiteiten en dus ook erg veel studies. Dus als je geen leuke studie in Nederland kan vinden, dan is er misschien wel een leuke studie in Duitsland. Verder heeft Duitsland door die universiteitscultuur topuniversiteiten. Die weer veel internationale studenten aantrekken. Een Duitse studie staat ook erg goed op je CV. Wat verder ook erg belangrijk is, is dat je vanaf 2007 voor elke studie in Duitsland Nederlandse studiefinanciering ontvangt! Tja en dat is nogal gunstig, want studeren in Duitsland is heel erg goedkoop.

8 Wat kan je met Duits? Een leuke baan krijgen Waar wordt Duits gevraagd? in alle bedrijven in Nederland of andere Europese landen die met Duitstalige landen handelen Duitsland = de belangrijkste handelspartner van Nederland Met Duits kun je een interessante en goed betaalde baan in Europa krijgen Vreemde talen verbeteren je kans op werk in handel, politiek, justitie, onderwijs, geneeskunde en gezondheidszorg, in het leger en in de media en marketing Duits verhoogt je kans op een interessante baan. Duitse bedrijven in het buitenland en buitenlandse bedrijven in Duitsland hebben vakmensen nodig die Duits beheersen. In de EU heb je als vakman meer kans op een interessante opleiding en werk als je Duits kan. Kennis van het Duits is nooit een nadeel, vaak een voordeel als je werk in Europa zoekt. Als je in een internationaal bedrijf gaat werken, word je op reis gestuurd of moet je informatie met buitenlandse handelspartners uitwisselen. Kennis van vreemde talen vergroot je kans op een leuke, afwisselende en goed betaalde baan. Vreemde talen verbeteren je kans op werk in handel, politiek, justitie, onderwijs, geneeskunde en gezondheidszorg, in het leger, in de media en in marketing. Je werkgever zal je als een brug naar zijn buitenlandse klanten zien als je vreemde talen spreekt. Je verdient ook sneller vertrouwen en vriendschap van degene wiens taal je spreekt – en dat hoeft niet 100 % vloeiend te zijn.

9 Wat kan je met Duits? Werken in …
Wat kan je met Duits? Werken in … Handel & management Justitie & overheid Verkeer & toerisme Media & communicatie Onderwijs & onderzoek Film & theater Architectuur & design Hier staan slechts een paar gebieden waarop kennis van Duits handig kan zijn. Mensen in internationale bedrijven moeten zonder twijfel Engels beheersen maar met Engels alleen kom je niet ver. Duitsland is voor Nederland exportland nr. 1, Dat betekent dat veel bedrijven zaken doen met Duitsers. In zulke bedrijven ga je met Duits hoog scoren. Wil iemand advocaat worden? Dan ga je meestal Nederlands recht studeren maar je klanten kunnen Duitstalig zijn en de kans is groot als je in een grote stad werkt die nog vrij internationaal is zoals Amsterdam. Kennis van het Duits kan je aan een interessante carriere helpen in het verkeer (piloot, stewardess) en in het toerisme (reisbegeleider, gids, hotelmanager, in reisbureaus). Droom je van een carriere in journalistiek of broadcasting? Dan is Duits voor je succes onmisbaar. Met Duits kun je internationaal werken – of het nu in een krant is, of bij een TV programma. Kennis van het Duits is je sleutel tot veel bronnen en inspiratie voor je recherches, reportages en interviews. Voor carriere als docent is kennis van vreemde talen ook handig. Je kan inspiratie zoeken in Duitstalige literatuur en op internet, En je kan in het buitenland studeren of stage lopen. Als je in onderzoek wil werken, dan is Duits voor je een voordeel. Waarom? In Duitsland wordt heel veel onderzoek gedaan (groot land, veel universiteiten met lange traditie), dus wordt er ook veel vakliteratuur geschreven en uitgegeven + natuurlijk bronnen op internet Duits is onmisbaar als je voor een kunstzinnig beroep kiest - in de beeldende kunsten of in architectuur. Met kennis van het Duits heb je toegang tot bronnen die belangrijk zijn voor je studie van kunstgeschiedenis, fotografie, grafische kunst, design, theater, film, dans, muziek of architectuur. Je kunt gebruik maken van verschillende projecten, stages en uitwisselingen met Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland. En hoe is het bij andere beroepen? Kom met suggesties …

10 Nu weet je wat je met Duits kan!
Nu weet je wat je met Duits kan! © kabala 2007 Als je gaat nadenken of je Duits of Frans kiest, weet je in ieder geval iets over wat je met Duits kan. Meer vragen? Vraag je docent Duits!


Download ppt ""En ik dacht altijd: ik ga toch niets met Duits doen!""

Verwante presentaties


Ads door Google