De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Machinefabriek Mulder

Verwante presentaties


Presentatie over: "Machinefabriek Mulder"— Transcript van de presentatie:

1 Machinefabriek Mulder
Tegelse Industrie De context waarin Machinefabriek Mulder kon ontstaan

2 Tegelse Industrie Waar hebben we het over:
Gieterijen (putdeksels, roosterstaven, tandwielen, etc.) Metaalindustrie consumentenproducten (potten en pannen etc) duurzame gebruiksartikelen (kachels, ovens, ketels) machines (zoals Mulder) Al deze bedrijfstakken waren in Tegelen vertegenwoordigd (in 1930 alleen al in deze bedrijfstak 43 bedrijven)! En daarnaast de grof- en fijnkeramische industrie en de tabaksindustrie (en nog veel meer, meestal middenstand).

3 Tegelse Industrie Tegelen was ontegenzeggelijk iets bijzonders:
maar hoe kwam dat?

4 Tegelse Industrie Vroeg voorbeeld van "clustervorming".
Michael Porter (1998 in Harvard Business Review): "Doordat er in een bepaald gebied een bepaalde groep bedrijven is gevestigd, heeft het extra voordeel voor andere bedrijven om zich ook in dit gebied te vestigen. Dit komt doordat zij gebruikmaken van dezelfde leveranciers en dezelfde klanten en dezelfde werknemers. Doordat deze werknemers zo nu en dan van bedrijf wisselen ontstaat er een dynamiek van innovatie."

5 Tegelse Industrie Maar waarom in Tegelen?
Kern is de grofkeramiek en de metaalindustrie, vooral gieterijen. Vestigingsfactoren echter ook in Belfeld, Reuver of Swalmen maar in Tegelen kwam er iets bij: mensen met geld, die willen investeren. Dat geld kwam uit de Maashandel. Steyl was een belangrijke haven: de Maas was de enige doorgaande rivier waartoe het Hertogdom Gulik tolvrije toegang had.

6 Tegelse Industrie Waaruit bestond die Maashandel nou eigenlijk?
van oudsher vooral mergel, maar ook steenkool, wijn en ijzerwaren, en vanuit het Noorden haring, stokvis en zout.

7 verdienden daarin goed geld.
Tegelse Industrie Families zoals Abry, Moubis, Canoy, de Rijk, Kamp, Gubbels, Franssen, Ronck verdienden daarin goed geld.

8 Tegelse families zochten andere investeringsmogelijkheden.
Tegelse Industrie Maar: Tussen de Franse tijd (vanaf 1800) en 1870 ging de Maashandel langzaam te gronde: Zuid-Willemsvaart 1828 Belgische opstand Belgische kanalen Spoorwegen 1867 Tegelse families zochten andere investeringsmogelijkheden.

9 Tegelse Industrie Zo kwam Tegelen aan een industrieel cluster,
geconcentreerd rond twee bedrijfstakken: grofkeramiek metaalindustrie Mulder ontstond op het snijpunt van die twee sectoren: machines voor de keramische industrie, deels opgebouwd uit plaatselijk geproduceerde gieterijproducten

10 Tegelse Industrie In 1855 stichtte Hendrik Kamp samen met Frans Soeten
een gieterij, smederij en metaalwarenbedrijf onder de naam IJzerfabriek van Tegelen Met kennis uit het Luikse en geld uit Tegelen ontstond hier de bakermat van de Tegelse metaalindustrie Andere namen van vaklui die werden aangetrokken: Orval, Schreurs, Tomlow, Rossel, Lambrigts en…. Mulder

11

12 Tegelse Industrie En het is niet voorbij:
In 1945 begon Sjraar Giesen, terwijl hij in dienst was bij Thijssen, een kleine gieterij die uitgroeide tot het huidige MGG met 600 medewerkers, de grootste aluminium gieterij van de Benelux.

13 Tegelse Industrie Samenvattend:
uit de door een toevallige ligging aan de Maas vergaarde rijkdom, bedreigd door technische vooruitgang (kanalen, spoorwegen), ontstaat door investeringen en innovatie een nieuw economisch cluster dat ruim 150 jaar voor werk en inkomen heeft gezorgd. Mulder speelde daarin een belangrijke rol.


Download ppt "Machinefabriek Mulder"

Verwante presentaties


Ads door Google